Prima pagină » Marea Britanie: tolerarea mașinilor hibride ar putea compromite obiectivele Net Zero

Marea Britanie: tolerarea mașinilor hibride ar putea compromite obiectivele Net Zero

Marea Britanie: tolerarea mașinilor hibride ar putea compromite obiectivele Net Zero
tolerarea mașinilor hibride ar putea compromite obiectivele Net Zero / Foto: Shutterstock

Guvernul Marii Britanii a relaxat, în aprilie, regulile privind vânzarea vehiculelor, ca urmare a presiunilor venite din partea industriei euto. Acest lucru ar putea pune în pericol obiectivul Regatului Unit de a elimina total autovehiculele cu combustie până în 2035, potrivit consilierului oficial în materie de climă. Comitetul britanic pentru Schimbări Climatice (CCC) a declarat că flexibilitățile anunțate luna trecută de Keir Starmer, în cadrul mandatului pentru vehicule cu emisii zero (ZEV), ar putea duce la o creștere a vânzărilor de hibride plug-in „în detrimentul unor vânzări de vehicule electrice, ceea ce ar conduce la o reducere suplimentară a economiilor de emisii”, transmite The Guardian.

Regatul Unit a introdus mandatul ZEV pentru a obliga producătorii auto să vândă mai multe mașini electrice în fiecare an, sau să suporte amenzi consistente. Totuși, guvernul laburist a introdus „flexibilități” în aceste reguli, după ce industria auto a făcut lobby intens, susținând că regulile inițiale erau nesustenabile din punct de vedere economic.

Experți indicaseră deja deficiențe evidente în analiza guvernului. Totuși, oficiali britanici au declarat pentru The Guardian că noile flexibilități ar putea duce la o creștere a vânzărilor de vehicule hibride plug-in (PHEV), iar acestea emit semnificativ mai mult carbon decât vehiculele electrice, deoarece combină un motor cu combustie internă poluant cu o baterie de dimensiuni mai mici.

Marea Britanie: tolerarea mașinilor hibride ar putea compromite obiectivele Net Zero

Organizația T&E, care militează pentru politici de transport sustenabile, a estimat că schimbările ar putea duce la apariția a până la 500.000 de PHEV-uri în plus pe drumurile din Regatul Unit până în 2030.

Ministrul transporturilor, Heidi Alexander, susține că modificările aduse mandatului ZEV vor avea un „impact neglijabil asupra emisiilor de carbon”. Cu toate acestea, Climate Change Committee (CCC) a subliniat că analiza Departamentului pentru Transporturi presupunea că producătorii auto nu vor folosi aceste flexibilități pentru a vinde mai multe hibride plug-in – o presupunere pe care experții o consideră incorectă. CCC și-a prezentat analiza într-o scrisoare trimisă, miercuri, de președintele interimar, Piers Forster, către ministra transporturilor Lilian Greenwood.

„Verdictul CCC este clar: intervențiile ministeriale asupra regulilor pentru mașinile electrice riscă să creeze o incertitudine dăunătoare. Șoferii vor primi nota de plată, pentru că vor aștepta mai mult pâmă să beneficieze de economiile oferite de vehiculele electrice, în timp ce scepticii net zero aplaudă de pe margine”, a declarat Ben Nelmes, directorul executiv al think-tank-ului New AutoMotive.

Unii reprezentanți ai industriei vehiculelor electrice s-au arătat dezamăgiți că CCC nu a cerut guvernului să reconsidere modificările propuse, având în vedere posibilitatea ca acestea să ducă la emisii mai mari.

„Scrisoarea CCC scoate arată o slăbiciune critică în mandatul revizuit privind vehiculele cu emisii zero, punând în pericol obiectivele climatice și crescând costurile pentru șoferi”, a declarat Tim Dexter, responsabil pentru politici auto în cadrul T&E.

„Modificările guvernului riscă să distragă industria auto britanică de la tranziția către producția de vehicule electrice”

„Creșterea emisiilor ar putea fi considerabilă. Pe lângă stimularea vânzării unor PHEV-uri mai poluante și mai scumpe, modificările guvernului riscă să distragă industria auto britanică de la tranziția către producția de vehicule electrice, blocând-o în fabricarea unor hibride depășite, în timp ce restul lumii avansează spre EV-uri – o rețetă pentru închiderea fabricilor și concedieri în masă”, a declarat Colin Walker, șeful departamentului de transport din cadrul Energy and Climate Intelligence Unit:

CCC a afirmat că deciziile guvernamentale sunt „pragmatice”, iar efectul lor nociv este, oricum, „minor” în raport cu tendința generală de creștere a vânzărilor de vehicule electrice, ceea ce a nemulțumit o parte din industrie.

CCC a criticat, de asemenea, faptul că guvernul nu a stabilit termenul de interzicere a vânzărilor de autoutilitare pe benzină și motorină până în 2030, preferând un termen mai larg, adică până în 2035.

„Suntem dezamăgiți că data eliminării treptate pentru autoutilitare nu a fost, de asemenea, restabilită la 2030”, a afirmat comitetul.

„Modificările recente caută să stabilească un echilibru practic – oferind producătorilor flexibilitatea de a vinde hibride plug-in până în 2035, cu condiția să respecte, în același timp, angajamentul privind eliminarea treptată a vânzărilor de mașini pe benzină și motorină până în 2030”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Transporturi. Schimbările vor avea un „impact minim asupra emisiilor”, a adăugat el, și vor proteja locurile de muncă.

Alte articole importante
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă foarte rară de Ceratosaurus, una dintre doar patru cunoscute în lume, a fost vândută la licitație pentru o sumă fabuloasă. Descoperirea și valoarea sa impresionantă subliniază interesul tot mai mare al colecționarilor pentru relicvele preistorice bine conservate. Fosilă de Ceratosaurus, vândută la licitație pentru 30,5 milioane de dolari Specimenul, considerat de casa de […]
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Donald Trump a intentat un proces împotriva Wall Street Journal, cerând despăgubiri de cel puțin 10 miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă acuză renumita publicație că a publicat informații false și defăimătoare despre o presupusă legătură a sa cu Jeffrey Epstein. Trump atacă Wall Street Journal în instanță: 10 miliarde de dolari pentru […]