Meta, compania-mamă a platformelor Facebook și Instagram, a anunțat că va înceta difuzarea reclamelor politice plătite în Uniunea Europeană începând din luna octombrie, acuzând că noile cerințe impuse de legislația europeană privind transparența în campaniile digitale nu sunt „aplicabile în practică”.
Anunțul vine la puțin timp înainte de intrarea în vigoare, în totalitate, a Regulamentului european privind transparența și direcționarea publicității politice, care stabilește condiții clare în privința modului în care platformele online le pot livra conținut politic utilizatorilor. Într-un comunicat emis vineri, Meta a precizat că va interzice reclamele care vizează teme „politice, electorale și sociale” pe platformele sale, inclusiv pe Facebook și Instagram, scrie Financial Times.
Reglementarea evocată de Meta are ca scop, în viziunea UE, combaterea manipulării informaționale, a interferențelor externe în procesele electorale și a folosirii abuzive a datelor personale în scopuri politice — și face parte dintr-un efort mai amplu al Comisiei Europene de a proteja democrația și a limita dezinformarea online. Deși regulamentul este deja adoptat, cele mai multe dintre prevederile sale vor deveni aplicabile abia din octombrie 2025.
Poziția Meta reflectă o atitudine tot mai combativă față de autoritățile europene. Compania se aliniază unei tendințe mai largi a giganților tech americani de a contesta regimul de reglementare digitală al UE — devenit un punct de fricțiune constant în discuțiile comerciale transatlantice și criticat frecvent de administrația Trump. Grupul susține că noile norme impun „provocări operaționale semnificative și incertitudini juridice”, motiv pentru care a decis să retragă complet publicitatea politică în UE. Totuși, această măsură se limitează la reclame plătite, astfel încât utilizatorii și candidații pot continua să posteze și să dezbată teme politice pe platformele Meta.
„Continuăm să credem că publicitatea politică online este esențială pentru politica modernă — le oferă cetățenilor acces la informații relevante despre reprezentanții lor și le asigură candidaților o modalitate eficientă de a-și atinge electoratul,” a transmis compania.
Meta urmează astfel exemplul Google, care încă din anul trecut a anunțat că va opri publicitatea politică înainte ca regulamentul să devină aplicabil.
„Vedem din nou cum regimul de reglementare din Europa elimină efectiv produse și servicii populare de pe piață, reducând astfel opțiunile și concurența”, a declarat Meta într-un mesaj oficial.
Între timp, Comisia Europeană derulează mai multe anchete pentru a determina dacă Meta respectă prevederile Actului pentru Piețe Digitale și ale Actului pentru Servicii Digitale, două dintre pilonii-cheie ai noii arhitecturi de reglementare digitală din blocul comunitar.
În această lună, Meta a refuzat, de asemenea, să semneze Codul de bune practici privind inteligența artificială, elaborat de UE pentru a ghida companiile în aplicarea normelor impuse de viitorul AI Act, ce va intra în vigoare la începutul lunii august. Compania a afirmat că acel cod creează incertitudini juridice și depășește mandatul real al legislației, spre deosebire de alte grupuri americane precum OpenAI și Anthropic, care au acceptat să adere la inițiativă.