Echipa Ministerului Finanțelor a marcat, astăzi, un moment important în cadrul Bursei de Valori București: a sunat clopoțelul de deschidere a ședinței de tranzacționare dedicate listării Programului de titluri de stat FIDELIS, lansat în luna mai. Acest eveniment evidențiază succesul și interesul crescut pentru titlurile de stat FIDELIS, ediția desfășurată în perioada 9-16 mai 2025 înregistrând investiții de aproximativ 1,2 miliarde lei, prin intermediul a 12.665 de ordine de subscriere, conform informațiilor transmise de autorități. Această inițiativă reflectă angajamentul guvernului de a mobiliza resurse și de a întări mecanismele de finanțare a economiei naționale.
„Într-un context de piaţă volatil amplificat de evoluţiile de pe scena economică şi politică, programul Fidelis continuă să reprezinte un reper de stabilitate pentru investirea resurselor financiare ale populaţiei. Anul acesta investiţiile în titluri de stat Fidelis au depăşit deja 9 miliarde de lei, iar volumul subscris la ultima ediţie, de aproximativ 1,2 miliarde lei echivalent, este similar celui obţinut în emisiunea anterioară, printr-un număr de peste 12.600 de ordine de subscriere. Aceste investiţii ne reconfirmă încrederea românilor în acest program şi implicit în statul român”, a declarat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, a subliniat:
„Prin cele 24 de ediții listate până acum, titlurile de stat Fidelis au demonstrat că pot atrage constant interesul populației, oferind o combinație valoroasă între siguranță, lichiditate și beneficii fiscale. Faptul că aceste instrumente sunt garantate de stat și scutite de impozit pentru persoanele fizice le transformă într-o soluție eficientă de economisire și investiție, mai ales într-un context economic marcat de incertitudini. Ne bucurăm să vedem cum programul Fidelis include, în mod constant, componente cu impact social, cum este tranșa dedicată donatorilor de sânge.”
Veniturile realizate din dobânzi și câștiguri de capital nu sunt impozabile. La această emisiune au putut participa persoane fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani la data închiderii ofertei.
Unde pot fi găsite titlurile achiziționate în ofertă?
Dacă subscrierea s-a făcut printr-o bancă sau societate de brokeraj fără contract de servicii de investiții financiare, titlurile sunt înregistrate la Depozitarul Central pe numele deținătorului. Dacă achiziția s-a realizat pe baza unui contract de servicii de investiții financiare, titlurile sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.
Ce opțiuni există pentru titlurile de stat deținute?
Titlurile pot fi păstrate până la maturitate sau pot fi vândute/cumpărate în orice ședință de tranzacționare la BVB, prin intermediul unei bănci sau societăți de brokeraj autorizate.
Cei care păstrează titlurile au două variante:
Primesc dobânda anual, iar la maturitate principalul este returnat într-un cont bancar comunicat Depozitarului Central (dacă subscrierea a fost fără contract de servicii de investiții financiare).
Pot deschide un cont de tranzacționare, transfera titlurile acolo și primi atât cuponul anual, cât și principalul la maturitate în acel cont de investiții.
Cum se pot vinde sau cumpăra titluri de stat după încheierea ofertei?
Tranzacțiile se desfășoară la BVB între cumpărători și vânzători prin platforma de tranzacționare. Pentru a tranzacționa, este necesar un cont la o bancă sau societate de brokeraj autorizată.
Cum poate fi verificat prețul curent al titlurilor?
Prețul titlurilor poate fi consultat oricând pe site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro), folosind următoarele simboluri:
R2605B – titluri de stat pentru donatori, lei, 1 an
R2605A – titluri de stat, lei, 1 an
R2805A – titluri de stat, lei, 3 ani
R3005A – titluri de stat, lei, 5 ani
R2705AE – titluri de stat, euro, 2 ani
R3205AE – titluri de stat, euro, 7 ani