România primește un vot de încredere neașteptat din partea agenției de rating Moody’s, care anunță că țara noastră ar putea reveni pe traiectoria fiscal-bugetară corectă, cu un deficit prognozat de doar 6,1% din PIB până în 2026. Totul depinde însă de implementarea integrală și eficientă a măsurilor fiscale adoptate de guvern, scrie ziarul Puterea.
Agenția internațională Moody’s a revizuit estimările privind deficitul bugetar al României, după analizarea primului pachet fiscal asumat de guvern. Dacă planul de măsuri este aplicat integral, deficitul ar putea ajunge la 7,8% din PIB în 2025 și la 6,1% în 2026, o îmbunătățire semnificativă față de prognozele anterioare. Aceste date au fost publicate într-un comunicat al Ministerului de Finanțe, care subliniază că eforturile autorităților sunt privite drept „un pas important” către stabilitate fiscală.
Principala contribuție la consolidarea bugetară estimată pentru 2025 – aproximativ 0,6% din PIB – vine din creșterea cotelor de TVA, măsură care va intra în vigoare începând cu 1 august. Pentru 2026, se prognozează un efect bugetar de 3% din PIB, rezultat din majorarea impozitelor pe dividende și plafonarea indexării pensiilor și salariilor în sectorul public, notează Puterea.
Moody’s atrage totodată atenția că succesul acestor măsuri depinde de trei factori esențiali, cum ar fi implementarea riguroasă, menținerea disciplinei fiscale și continuarea reformelor din PNRR. Fără o aplicare coerentă și completă a pachetului de măsuri și fără aderarea strictă la țintele bugetare, România riscă să piardă din nou încrederea investitorilor internaționali.
Agenția subliniază și importanța accesării fondurilor europene, care pot susține creșterea economică și pot compensa impactul austerității fiscale pe termen scurt. Mai mult, reformele în guvernanța companiilor de stat și a instituțiilor de reglementare sunt văzute drept pași necesari pentru o consolidare sustenabilă.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat că raportul Moody’s, coroborat cu semnalele pozitive primite la reuniunea ECOFIN din 8 iulie, validează strategia Guvernului de a reechilibra bugetul și de a reda încrederea în economia românească.
„Continuăm să implementăm reforme nu doar pentru stabilitate, ci și pentru a transforma România într-o destinație investițională de top”, a subliniat acesta.
În ceea ce privește datoria publică, Moody’s estimează că aceasta va ajunge la 62,6% din PIB în 2026, dar se va plafona în jurul a 66,5% până în 2029, mult sub nivelul de aproape 71% prognozat anterior în luna martie.