În luna mai, piața valutară din România a fost supusă unei presiuni intense, cu ieșiri de capital semnificative, chiar istorice, cauzate nu de un singur factor, ci de o combinație de elemente negative, a explicat marți Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul prezentării Raportului privind inflația.
Guvernatorul a subliniat că totul a început în timpul campaniei electorale, unde tensiunile și discursurile publice „deseori agresive” au creat un climat nefavorabil. Situația s-a agravat treptat după alegeri, iar demisia Guvernului a amplificat incertitudinea.
„Semnalul de alarmă l-a constituit faptul că Ministerul de Finanțe nu a putut în lunea de după alegeri, pe 5 sau 6 mai, să atragă fonduri de pe piață și a anunțat public acest lucru. Ca urmare, am asistat la ieșiri masive de capital”, a detaliat Isărescu.
Banca Națională a reacționat imediat, intervenind chiar în ziua următoare alegerilor cu „sume mari, chiar foarte mari”, după cum a recunoscut Guvernatorul. În aceste condiții, menținerea cursului sub pragul de 5 lei pentru un euro a devenit imposibilă,
Pe lângă gestionarea cursului valutar, BNR a trebuit să se ocupe și de problemele legate de finanțarea bugetului și de plățile din economie, inclusiv pensiile, care implicau sume considerabile în acea perioadă.
Pentru a face față situației, la BNR a fost înființată o celulă de criză care a funcționat timp de două zile.
„A venit Ministrul de Finanțe aici, am discutat și s-au găsit soluții. S-a limitat o depreciere mai mare a cursului . În situații din astea, peste ieșirea de capital se așază și capitaluri speculative. Dar noi am asigurat și lichiditatea în piață pentru a se face plățile bugetare, pentru că erau și sume mari de plăți de pensii în acea perioadă. Oricum, cursul nu putea să mai fie păstrat”, a explicat Isărescu.
El a subliniat că, în ciuda eforturilor, „cursul nu putea să mai fie păstrat” la nivelul anterior.
„Cred că ar fi dat mult mai rău ca el să se fi rupt chiar în pragul turului al doilea și mai ales între timp să apară dificultăți și în ceea ce privește onorarea unor plăți publice” a concluzionat Guvernatorul.
Este important de reamintit că, în premieră, BNR a anunțat pe 6 mai un curs de 5,03 lei pentru un euro. Ulterior, leul s-a depreciat câteva zile la rând, însă apoi a revenit aproape de pragul de 5 lei/euro, reflectând efectele intervențiilor Băncii Centrale și contextul economic și politic din țară.
Acest episod evidențiază complexitatea gestionării cursului valutar în perioade de incertitudine politică și economică și rolul esențial al BNR în menținerea stabilității financiare a României.