Un grup de cercetători spanioli au depistat microplastice în fluidele reproductive ale omului, atât la femei, cât și la bărbați.
Descoperirea stârnește îngrijorarea în ceea ce privește impactul acestor poluanți asupra fertilității și sănătății reproductive.
O echipă de cercetători din Spania condusă de Emilio Gomez-Sanchez, profesor la Universitatea din Murcia, a descoperit microplastice în 69% dintre probele de lichid folicular colectat de la femei și în 55% dintre cele de lichid seminal de la bărbați. Cel mai frecvent polimer identificat în ambele tipuri de probe a fost politetrafluoretilena (PTFE), potrivit publicației El Mundo.
Studiul, aflat într-un stadiu preliminar, a fost publicat în revista „Human Reproduction” și a fost prezentat în cadrul reuniunii anuale a Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE) de la Paris. Cercetarea ridică serioase semne de întrebare privind posibilele riscuri asupra fertilității și sănătății reproductive. Aceste fluide sunt esențiale pentru procesele de concepție naturală și asistată
Autorii studiului au analizat lichid folicular prelevat de la 29 de femei și lichid seminal de la 22 de bărbați. În ambele cazuri au fost identificate mai multe tipuri de microplastice utilizate frecvent în industrie: PTFE, polistiren (PS), polietilen tereftalat (PET), poliamidă (PA), polipropilenă (PP) și poliuretan (PU).
În cazul probelor prelevate de la femei, 69% conțineau microplastice. Dintre acestea, PTFE a fost detectat în 31% dintre cazuri, urmat de PP (28%), PET (17%), PA (14%), polietilenă (10%), PU (10%) și PS (7%). În lichidul seminal masculin, microplasticele au fost prezente în 55% dintre probe, predominantă fiind PTFE (41%), urmată de PS (14%), PET (9%), PA (5%) și PU (5%).
Pentru a se evita contaminarea, toate probele biologice au fost colectate și păstrate în recipiente de sticlă și tratate chimic înainte de analiză.
„Studiile anterioare au arătat deja că microplasticele pot fi detectate în diverse organe umane. Așadar, nu am fost foarte surprinși că le-am găsit în fluidele sistemului reproducător. Totuși, frecvența ridicată a prezenței acestora, 69% la femei și 55% la bărbați, este îngrijorătoare”, a declarat Emilio Gomez-Sanchez.
Microplasticele sunt fragmente de polimeri a căror dimensiune variază între 5 mm și 1 µm (micrometru), informează CNN. Polimerii sunt compuși chimici cu lanțuri lungi de unități moleculare mari și repetitive, denumite monomeri, și sunt cunoscuți pentru flexibilitatea și durabilitatea lor. Aceștia reprezintă o amenințare atât pentru sănătate, cât și pentru ecosistem. Deși studiul actual nu a investigat efectele directe asupra fertilității, prezența acestor particule în fluidele reproductive sugerează că se impun cercetări suplimentare în această direcție.
„Din ceea ce știm din studiile efectuate pe animale, microplasticele care se acumulează în țesuturi pot provoca inflamații, stres oxidativ, deteriorarea ADN-ului, îmbătrânirea prematură a celulelor și perturbări endocrine”, a explicat Gomez-Sanchez, care este și embriolog-șef și coordonator științific la Gametia Gamete Bank.
Acesta a mai precizat că este posibil ca aceste microparticule să influențeze calitatea ovulelor și a spermatozoizilor la om, dar că în prezent nu există suficiente dovezi clare care să susțină această ipoteză.