Prima pagină » Pe repede înainte pentru oligarhi: Vestitul Trump Card apare deja în formularele de imigrare

Pe repede înainte pentru oligarhi: Vestitul Trump Card apare deja în formularele de imigrare

Pe repede înainte pentru oligarhi: Vestitul Trump Card apare deja în formularele de imigrare
Vestitul Trump Card apare deja în formularele de imigrare. Foto: Captură YouTube

Donald Trump a propus lansarea unui program bazat pe un „Trump Card” (card de aur) care oferă rezidență în SUA în schimbul a 5 milioane de dolari. Directorul general DOGE, Elon Musk a început să implementeze tehnologia pentru a activa acest program.

Așa-numitul Departament pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) al lui Elon Musk a început să implementeze infrastructura digitală pentru un nou program de imigrare pe baza cardului de aur, potrivit unor surse familiarizate cu problema și documentelor publice  consultate de Wired.

Președintele Donald Trump a lansat pentru prima dată ideea unui Trump Card de aur de 5 milioane de dolari în februarie, descriind-o ca o modalitate prin care persoanele bogate pot cumpăra rezidența în Statele Unite și o cale de a deveni cetățeni americani.

Cum ar funcționa acest lucru este neclar, comentează jurnaliștii americani. Legea federală dictează câte carduri de rezidență permanentă pot fi emise în fiecare an și cine le poate obține, iar experții spun că Congresul ar trebui să adopte o nouă legislație pentru a crește plafonul sau a modifica regulile de eligibilitate.

Implicarea DOGE în proiectul de vize arată cât de repede și-au extins Musk și echipa sa sfera de competență. Ordinul executiv inițial al lui Trump de creare a DOGE a însărcinat grupul cu creșterea productivității guvernamentale prin „modernizarea tehnologiei și software-ului federal”. Mai puțin de patru luni mai târziu, DOGE pare să joace un rol central în modelarea sistemului american de imigrație.

Reprezentanții DOGE au petrecut ultimele săptămâni coordonând programul de vize de aur cu oficiali de la Vamă și Protecția Frontierelor (CBP), Serviciile de Cetățenie și Imigrare ale SUA (USCIS), Departamentul de Stat și alte agenții, potrivit unor surse care au cunoștință despre întâlniri. Din partea lui Musk, proiectul este supravegheat de doi asociați DOGE de profil înalt, Marko Elez și Edward Coristine.

Un domeniu de interes pentru echipa lui Musk a fost găsirea unei modalități de a integra sistemele actuale ale guvernului american pentru verificarea călătorilor și procesarea cererilor de imigrare în ceea ce ar putea deveni în cele din urmă un site web independent, conceput special pentru viza Trump Card. La sfârșitul lunii martie, DOGE a înregistrat domeniul trumpcard.gov, conform înregistrărilor publice publicate de Agenția pentru Securitatea Cibernetică și Infrastructură.

Wired a confirmat că cetățenii din China, Rusia, Ucraina, Coreea de Sud și multe alte țări sunt eligibili să selecteze opțiunea de viză Trump Card în cererile lor Global Entry. Se pare că doar cetățenii canadieni sunt excluși; aceștia sunt direcționați în schimb către programul NEXUS existent pentru călătorii preselectați din SUA și Canada, pentru a accelera procesarea vamală.

În timpul unei apariții la un podcast din martie, secretarul Comerțului al lui Trump, Howard Lutnick, a susținut că a vândut deja 1.000 de carduri de aur. El a menționat că Trump estimase că ar putea vinde în total 1 milion. Ideea, le-a spus Lutnick gazdelor emisiunii All In, era de a permite oamenilor să cumpere dreptul de a locui în Statele Unite și să plătească impozite doar pe veniturile obținute în țară.

Casa Albă nu a clarificat dacă consideră că legea actuală privind imigrația îi oferă președintelui autoritate legală pentru crearea vizei pentru cardul Trump.

„Nu este clar care este temeiul juridic, cu excepția cazului în care fac ceva precum adoptarea de către Congres a unui proiect de lege prin ambele camere, iar președintele îl semnează, ceea ce se numește legislație”, spune Stuart Anderson, director executiv al Fundației Naționale pentru Politica Americană, un grup de experți non-partizan axat pe probleme de comerț și imigrație.

Sistemul actual de emitere a cardurilor de rezidență permanentă, cunoscute sub numele de cărți verzi, este guvernat de legi precum Legea privind imigrația din 1990, care detaliază cine este eligibil să primească cărți verzi și în ce număr. Un aspect cheie al regulamentului este că nu mai mult de 7% din cărțile verzi pot fi acordate anual imigranților din orice țară.

Plafonarea per țară a dus la o lungă acumulare de cereri pentru imigranții din țări precum India, dintre care unii așteaptă deja de peste un deceniu să primească o carte verde. Administrația Trump nu a precizat dacă intenționează să permită deținătorilor de vize Trump Card să sară peste această linie și să primească rezidența permanentă în SUA într-un interval de timp accelerat.

Guvernul SUA are capacitatea de a emite aproximativ 1,1 milioane de carduri de rezidență permanentă în anul fiscal curent, care sunt împărțite în categorii pentru membrii familiei, lucrători cu competențe avansate și alte grupuri, pe baza unor reguli precise.

Alte articole importante
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Tot mai multe companii multinaționale din industria chimică iau în calcul vânzarea sau restructurarea operațiunilor din Europa, pe fondul unui climat economic nefavorabil. Motivul? Prețurile mari la energie și competiția acerbă venită din Asia și Orientul Mijlociu, acolo unde noile unități de producție dispun de costuri mai mici și reglementări mai permisive. Prețuri de 4-5 […]
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z pare să rescrie regulile jocului în lumea muncii: din ce în ce mai mulți tineri refuză să accepte roluri de conducere, preferând să își păstreze sănătatea mintală și echilibrul între viața personală și cea profesională. Specialiștii în cultura organizațională avertizează că acest fenomen, numit „conscious unbossing”, ar trebui să fie un semnal de […]
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Doar cinci minute de reclamă pentru alimente bogate în zahăr, grăsimi nesaturate sau sare sunt suficiente pentru ca un copil să consume, în aceeași zi, cu 130 de calorii mai mult decât în mod obișnuit. Ar putea ca această cantitate să pară neglijabilă, fiind vorba despre echivalentul a două felii de pâine, însă efectul este, […]
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Ești bolnav și te întrebi dacă ești protejat în cazul unei viitoare concedieri? Răspunsul te-ar putea surprinde. Codul Muncii prevede o protecție strictă pentru angajații bolnavi, însă există câteva excepții periculoase, de care trebuie să fii conștient.  Legea te apără când ești bolnav: ce spune Codul Muncii despre concedierea în timpul concediului medical Concediul medical […]
Economiștii germani propun anularea unor sărbători legale pentru a stimula economia și investițiile militare
Economiștii germani propun anularea unor sărbători legale pentru a stimula economia și investițiile militare
Întreaga societate germană trebuie să muncească mai mult și să renunțe la cel puțin o sărbătoare legală pentru a susține eforturile de modernizare a unor domenii strategice, respectiv apărare și infrastructură, recomandă Clemens Fuest, președintele institutului economic ifo. Germania se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, ceea ce-i subminează eforturile de a-și […]
Industria de apărare a României este dependentă de importuri. De unde provin componentele?
Industria de apărare a României este dependentă de importuri. De unde provin componentele?
România continuă să depindă semnificativ de importurile de componente pentru industria sa de apărare, în contextul regional actual, marcat de instabilitate la granițele estice ale Europei. Potrivit unei informări oficiale transmise de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), nivelul de dependență față de piese din afara țării variază între 20% și 70%, în funcție […]