Prima pagină » Portofelului european pentru identitate digitală, prezentat la Stockholm ca soluție sigură pentru plăți, călătorii și afaceri

Portofelului european pentru identitate digitală, prezentat la Stockholm ca soluție sigură pentru plăți, călătorii și afaceri

Portofelului european pentru identitate digitală, prezentat la Stockholm ca soluție sigură pentru plăți, călătorii și afaceri
Portofelului european pentru identitate digitală, prezentat la Stockholm ca soluție sigură pentru plăți, călătorii și afaceri / Foto: Shutterstock

Portofelele pentru Identitate Digitală ale Uniunii Europene sunt instrumente care, începând de anul viitor, le vor permite utilizatorilor să acceseze servicii online, să stocheze și să partajeze documente digitale, precum și să creeze semnături cu valoare juridică. Consorțiul EU Digital Wallet (EWC), un proiect-pilot la scară largă pentru implementarea Portofelului European pentru Identitate Digitală, a organizat cea de-a patra Adunare Generală a tuturor părților interesate, eveniment care a avut loc, săptămâna aceasta, la Stockholm. Noul mod digital de identificare, care urmează să fie lansat în 2026, va oferi o modalitate sigură de gestionare și accesare a datelor personale de identificare în domenii precum cel bancar, educațional și turistic, transmite presa suedeză.

UE pune bazele portofelului european pentru identitatea digitală (eID) pentru a facilita și securiza identificarea persoanelor fizice și juridice. Cu ajutorul său, utilizatorii vor putea să acceseze servicii publice și private online și offline, să stocheze și să partajeze documente digitale și să creeze semnături cu putere juridică. Statele membre vor pune astfel de portofele la dispoziția tuturor cetățenilor, rezidenților și întreprinderilor, până la sfârșitul anului 2026, se arată într-un comunicat de pe site-ul Comisiei.

Obiectivul ambițios al Comisiei Europene este ca Portofelul European de Identitate Digitală să le ofere cetățenilor europeni o identitate – care să conțină atributele de identificare esențiale, precum numele, prenumele și data nașterii, emise de fiecare stat membru propriilor cetățeni – acestea constituind așa-numitul PID (Date de Identificare Personală). Acest PID este ancora Portofelului Digital European și baza pentru adăugarea altor acreditări, cum ar fi permisul de conducere, asigurarea de sănătate, diplomele de studii, contul bancar, certificatul de reședință și multe alte acreditări emise de entități private, precum bănci, aeroporturi și hoteluri.

Consorțiul EU Digital Wallet (EWC), unul dintre cele patru consorții public-private lansate de Comisia Europeană pentru a testa și dezvolta utilizările practice ale Portofelului Digital European și-a încheiat recent Adunarea Generală de la Stockholm.

La întâlnirea se săptămâna aceasta au fost evidențiate progresele semnificative înregistrate de acest proiect, deși participanții au precizat că mai sunt provocări de depășit pentru a implementa Portofelul European de Identitate Digitală în calendarul planificat. Organizată de Bolagsverket, această adunare a reunit reprezentanți ai mai multor state membre, ai Comisiei Europene, ai mediului de afaceri și ai universităților din cele 27 de state membre ale UE.

Călătorii transfrontaliere, plăți și portofelul pentru afaceri

Scopul acestei a patra și ultime adunări a fost de a prezenta progresele realizate în proiectele-pilot la scară largă derulate în ultimii doi ani, în special în ceea ce privește utilizarea Portofelului European de Identitate Digitală pentru călătorii transfrontaliere, plăți și identitatea digitală a persoanei juridice la nivel legal și administrativ. Aceste proiecte-pilot au fost testate împreună cu entități publice și private din Suedia și de la nivel internațional, precum Amadeus SAS, Bosch, Visa Europe Ltd, Worldline, iGrant.io, Signicat AS, Intesi Group, SICPA Spain, Universitatea Egeei, Camera de Comerț a Țărilor de Jos și, desigur, Bolagsverket, alături de alți 77 de parteneri.

„Portofelul European de Identitate Digitală este o componentă esențială pentru garantarea pieței interne și a celor patru libertăți de circulație în UE”, a declarat Sara Modig, secretar de stat în Ministerului Climei și Întreprinderilor.

„Odată cu lansarea portofelelor pentru identitate digitală – la sfârșitul lui 2026 -, acestea vor deveni o parte cheie a vieților noastre digitale – în special pentru călătorii, plăți și afaceri. Interesul uriaș pentru această activitate arată cu adevărat valoarea parteneriatelor public-private și a leadershipului suedez în domeniul identității digitale”, afirmă David Magård, reprezentant al Bolagsverket, coordonatorul consorțiului.

Noul portofel reduce birocrația pentru companii

Ideea acestei inițiative pornește de la convingerea că o identitate digitală sigură aduce beneficii majore în ceea ce privește călătoriile, plățile și reducerea birocrației pentru companii. Pe scurt, pentru a face viața mai ușoară și mai sigură din punct de vedere digital pentru cetățeni și pentru afacerile europene.

„Folosirea portofelului EUDI pentru a rezerva un feribot, pentru a face check-in-ul la aeroport, pentru a te înregistra la hotel, a-ți verifica vârsta pentru accesul la muzee și evenimente și pentru a primi bilete și chitanțe a avut reacții pozitive în cadrul proiectului pilot, realizat cu un public real. Mai mult, plățile autentificate prin portofelul EUDI au fost dezvoltate și testate cu persoane reale, date reale și într-un mediu de producție. Sunt pași uriași înainte în domeniul eIDAS, iar cazurile de utilizare s-au dovedit a fi benefice în mod real”, a declarat Laurent Loup de la SICPA.

„Proiectul LSP a fost un succes datorită colaborării excelente și muncii asidue din consorțiu și am realizat că Portofelul European de Identitate Digitală va schimba modul în care interacționăm digital. Va reda controlul asupra datelor către deținătorii lor și reprezintă o nouă modalitate de a folosi identitatea online. De aceea este foarte important ca promovarea și educarea publicului în privința Portofelului EUDI să aibă loc înainte de lansare, pentru a explica beneficiile controlului asupra propriilor date”, spune Annet Steenbergen, consilier independent.

Portofelul European de Identitate Digitală

Acest portofel va facilita accesul la serviciile guvernamentale, dar va permite și stocarea și partajarea în siguranță a altor documente – de exemplu, diplome academice, cardul de sănătate necesar, de pildă, pentru a ridica rețete din farmacie, cardul de asigurare sau datele de securitate socială – toate verificabile inclusiv în afara țării. Portofelul va putea fi utilizat și în activitățile cotidiene, precum înregistrarea unei cartele SIM preplătite sau deschiderea unui cont bancar într-un alt stat membru al UE. Acesta va permite și semnarea digitală a contractelor, oferind un mecanism sigur de semnătură digitală pentru orice document.

Implementarea acestui sistem inovator va contribui și la combaterea fraudei – o rețea infracțională invizibilă, dar foarte răspândită în zona euro, unde un număr tot mai mare de consumatori sunt vizați anual de escrocherii sofisticate, atât online cât și offline. 63% dintre cetățenii UE, potrivit documentului „European Union Agency for Fundamental Rights, Your rights matter: data protection and privacy”, susțin ideea unui sistem digital de identitate unificat și sigur pentru toate serviciile online.

Totuși, așa cum s-a arătat la Stockholm, provocarea rămâne una considerabilă, întrucât presupune respectarea strictă a cerințelor înalte de securitate impuse de autorități – ceea ce va încetini, cel mai probabil, implementarea completă a Portofelului Digital European cu toate funcționalitățile sale, dincolo de utilizarea sa de bază, ca instrument de stocare și gestionare a identității cetățenilor și companiilor.

Alte articole importante
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă foarte rară de Ceratosaurus, una dintre doar patru cunoscute în lume, a fost vândută la licitație pentru o sumă fabuloasă. Descoperirea și valoarea sa impresionantă subliniază interesul tot mai mare al colecționarilor pentru relicvele preistorice bine conservate. Fosilă de Ceratosaurus, vândută la licitație pentru 30,5 milioane de dolari Specimenul, considerat de casa de […]
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Donald Trump a intentat un proces împotriva Wall Street Journal, cerând despăgubiri de cel puțin 10 miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă acuză renumita publicație că a publicat informații false și defăimătoare despre o presupusă legătură a sa cu Jeffrey Epstein. Trump atacă Wall Street Journal în instanță: 10 miliarde de dolari pentru […]