Arabia Saudită le-a solicitat unor firme de consultanță o revizuire strategică a planurilor pentru construcția proiectului „The Line”, un oraș futurist în inima deșertului, parte din proiectul grandios de dezvoltare Neom, scrie Bloomberg. Potrivit estimărilor inițiale, acest proiect, o inovație absolută de dimensiuni colosale, necesită un buget total de două trilioane de dolari. În contextul fluctuațiilor prețului petrolului, ceea ce obligă regatul să-și reevalueze prioritățile privind cheltuielile aferente marilor proiecte, o divizie a fondului suveran de investiții le solicită firmelor de consultanță să analizeze dacă planurile actuale pentru „The Line” – un oraș liniar futurist, de 170 km lungime – sunt fezabile și să propună eventuale modificări, spun sursele, care au dorit să rămână anonime, având în vedere că informațiile sunt strict confidențiale.
Neom este un adevărat film științifico-fantastic, un mega-proiect urban și industrial în nord-vestul Arabiei Saudite, la granița cu Egiptul și Iordania, pe coasta Mării Roșii. Numele vine dintr-o combinație a cuvântului grecesc pentru „nou” (neo) și litera M, care face referire la prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Potrivit planurilor inițiale, proiectul include patru arii, începând cu „The Line” – o adevărată fantezie contemporană transformată în manifest urban: un oraș linear de 170 de kilometri, înălțat, ca o lamă de oglindă, în mijlocul deșertului. Un oraș în care, potrivit anunțurilor inițiale, tehnologia, sustenabilitatea și natura urmează să coexiste, într-o formă fără precedent.
Fără mașini, fără drumuri și cu zero emisii, fiecare zonă rezidențială este la doar cinci minute de toate facilitățile esențiale – un concept care rescrie, promit inițiatorii săi, ideea de proximitate și de calitate a vieții. Cu pereți exteriori acoperiți de oglinzi gigantice și clădiri interioare pe mai multe niveluri, The Line este o fantezie care ar putea prinde, curând, viață. Gândit să găzduiască milioane de oameni, într-un stil radical diferit de locuire, proiectul și-a dorit să fie emblema ambiției saudite de a crea nu doar un oraș al viitorului, ci o revoluție în modul în care gândim traiul în comun. Acesta este, însă, exact segmentul care necesită noi studii de fezabilitate, potrivit Bloomberg, deși autoritățile locale spun că nu ar fi vorba de o problemă, procedura fiind obișnuită în cazul marilor priecte de infrastructură.
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/07/333.png)
Oxagon / Foto: Systra
Oxagon – cel mai mare oraș plutitor din lume
Un al doilea sector al proiectului Neom este „Oxagon”, cel mai mare oraș plutitor din lume și, totodată, o zonă industrială a ariei Neom, orientată spre tehnologie, logistică și robotică. Oxagon urmează să devină port maritim autonom, cu facilități de producție de ultimă generație. Situat, strategic, în sud-vestul zonei Neom, pe coasta Mării Roșii, la intersecția rutelor maritime globale, acest sector a fost gândit, spun inițiatorii proiectului, pentru comerț internațional. Oxagon este anunțat ca orașul industrial al viitorului, exemplu unic de integrare completă a tehnologiei, a sustenabilității și a automatizării. Își propune să devină cel mai avansat centru de producție, logistică și cercetare la nivel global și să atragă companii high-tech și startup-uri globale, într-un ecosistem futurist, clădit pe deviza „zero carbon”. Potrivit anunțurilor inițiale, în acest centrul urmează să fie dezvoltate campusuri de cercetare și dezvoltare (R&D) pentru biotehnologie, nanotehnologie, tehnologii spațiale și sustenabilitate și materiale avansate, într-o încercare de a transforma Arabia Saudită, dintr-un exportator de materii prime, într-un centru global de inovație și producție inteligentă.
Dacă The Line este „inima urbană” a Neom, Oxagon este creierul său tehnologic, laboratorul de cercetare și motorul economic. Sectorul răspunde întru totul ambițiilor prințului Mohammed bin Salman de a crea un Silicon Valley pe steroizi, în stil saudit, dar alimentat de energie verde și coordonat de AI.
Trojena – sporturi de iarnă în deșert
Trojena este o zonă montană care, așa cum spun reprezentanții Arabiei Saudite, va găzdui Jocurile de Iarnă Asiatice din 2029. Este, fără îndoială, un imens paradox pentru o regiune deșertică și o provocare pentru comunitățile de cercetare și implementare. În cazul în care va fi susținută finanțarea, în Trojena se vor construi pârtii de schi artificiale, stațiuni și facilități de turism sportiv de lux.
Trojena este proiectat ca o destinație montană futuristă, aflată la o altitudine de până la 2.600 de metri, într-una dintre cele mai răcoroase regiuni ale Arabiei Saudite. Aici, temperatura scade natural sub zero grade în timpul iernii, iar acest avantaj climatic natural a fost transformat într-un simbol de ambiție tehnologică și transformare economică. Scopul declarat al Arabiei Saudite este să impună Trojena ca o stațiune de schi de talie mondială, care să găzduiască atât turiști internaționali, cât și evenimente globale, cum ar fi Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 – un eveniment pentru care Trojena a fost, de altfel, deja desemnată gazdă. Proiectul este dezvoltat, de asemenea, urmărind ideea unei fuziuni între natură, tehnologie și stil de viață de lux. Arhitectura avangardistă contrastează spectaculos cu liniile organice ale munților din jur. Trojena nu dorește să fie doar o stațiune pentru sporturi de iarnă. Este o destinație integrată, în care turismul, wellness-ul, arta, știința și inovația coexistă, într-un ecosistem urban sofisticat.
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/07/Screen-Shot-2025-07-15-at-17.59.44.png)
Foto: Saudi Arabia Economy
Orașul va fi împărțit în șase zone tematice, fiecare cu un rol bine definit: Gateway, Discover, Valley, Explore, Relax și Fun. Acestea vor găzdui hoteluri ultra-luxoase, vile suspendate între crestele montane, centre de wellness și meditație, spa-uri alimentate cu energie regenerabilă, muzee interactive și centre științifice pentru cercetare și inovație climatică. O parte a planului include și crearea unui lac artificial masiv, alimentat cu apă reciclată și tehnologii de desalinizare avansate — un contrast izbitor față de uscăciunea naturală a deșertului. Poate cea mai spectaculoasă piesă arhitecturală planificată este The Vault, o structură verticală integrată în versantul muntelui, care va adăposti rezidențe, spații comerciale și facilități culturale — toate construite într-un mod sustenabil, cu amprentă ecologică minimă, spun dezvoltatorii în diverse intervenții publice. Această „vale verticală” este gândită ca un ecosistem autosuficient, un oraș în miniatură construit pe verticală.
În ceea ce privește mobilitatea, Trojena promite să fie, de asemenea, un exemplu de transport complet electric și autonom, cu rute suspendate, trenuri ușoare și coridoare pietonale climatizate. Mașinile tradiționale vor fi complet eliminate din acest peisaj, în spiritul general al Neom de a crea un spațiu fără emisii de carbon.
Sindalah – croaziere și lifestyle de elită
Sindalah, cea de-a patra și ultima componentă a acestui proiect grandios este o destinație turistică de lux, o insulă orientată spre turism maritim, croaziere și lifestyle de elită. Lucrarea a fost lansată, dar dezvoltarea sa a fost încetinită din cauza unor probleme de design. Sindalah este prima poartă deschisă publicului către megaproiectul Neom: o insulă artificială spectaculoasă în Marea Roșie, creată special pentru a deveni o destinație exclusivistă, un refugiu opulent pentru elitele globale. Sindalah și-a propus să îmbine, spun proiectanții ei, rafinamentul mediteranean cu farmecul exotic al Orientului Mijlociu.
Cu un port dedicat iahturilor de până la 180 de metri și cu o infrastructură pentru peste 80 de ambarcațiuni simultan, Sindalah vizează să devină o escală esențială pe harta circuitelor nautice internaționale. Marina este înconjurată de hoteluri de 5 și 6 stele și va fi animată de restaurante cu semnături de chefi celebri, cluburi pe plajă și centre de wellness de ultimă generație — toate alimentate cu energie regenerabilă. Pe insulă, mobilitatea este complet electrică, iar arhitectura – concepută de studiouri internaționale de top – mizează pe stilul minimalist, gândit să reflecte și să potențeze frumusețea naturală a apelor turcoaz și a recifelor din zonă. Sindalah nu este doar o stațiune, ci un statement: Arabia Saudită vrea să concureze cu Monaco, Capri sau St. Tropez, desigur, totul într-o estetică futuristă.
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/07/333-1-1024x463.png)
Foto: Construction Week
Un proiect de 500 de miliarde de dolari
Finanțat, în mare parte, de Public Investment Fund (PIF) – fondul suveran al Arabiei Saudite, acest proiect grandios are costuri estimate de două trilioane de dolari. The Line, care are alocat un buget de 500 de miliarde de dolari, se confruntă, însă, cu întârzieri, revizuiri strategice și cu lipsă de investiții externe, mai ales pe fondul prețurilor scăzute la petrol și al presiunilor bugetare. Autoritățile saudite cer acum o revizuire strategică a proiectului The Line, pentru a evalua fezabilitatea și eventualele modificări care se impun. Este posibil ca, în urma acestei evaluări, guvernul să decidă că nu sunt necesare modificări și că proiectul poate continua conform planului, au spus aceleași surse. Orice schimbare ar necesita acordul conducerii Fondului Public de Investiții (PIF) și, ulterior, de aprobarea guvernului.
Într-un comunicat, Neom a declarat că „The Line” rămâne o prioritate strategică și că astfel de evaluări sunt o practică obișnuită în cadrul proiectelor mari.
„Este tipic pentru proiectele ample, multi-anuale, să treacă prin revizuirile strategice. Sunt practici comune și au loc în mai multe etape ale unei dezvoltări majore sau ale unui program de infrastructură. The Line rămâne o prioritate strategică, iar Neom se concentrează pe menținerea continuității operaționale, pe îmbunătățirea eficienței și pe accelerarea lucrărilor, pentru a respecta viziunea și obiectivele proiectului”, se arată în comunicat.
Această evaluare reflectă eforturile continue ale regatului de a recalibra proiectele incluse în planul „Vision 2030”, menit să transforme economia saudită. Prețurile mai scăzute ale petrolului, investițiile străine sub așteptări și deficitele bugetare obligă Arabia Saudită să stabilească ce proiecte sunt prioritare și în ce ritm pot fi ele realizate.
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/07/Screen-Shot-2025-07-15-at-18.04.23.png)
foto: NEOM
Prețul petrolului pune presiuni pe Regatul Saudit
În prezent, prețul petrolului Brent, de aproximativ 71 dolari pe baril, pune presiune asupra finanțelor Regatului Saudit. Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, Arabia Saudită are nevoie de un preț de 96 dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul – și de 113 dolari, dacă se ia în calcul și cheltuiala internă a PIF, pentru proiectele prințului moștenitor.
Acțiunea vine după ce Aiman Al-Mudaifer a preluat funcția de CEO al Neom. Unul dintre obiectivele principale ale acestei evaluări este identificarea unor modalități de comercializare a proiectului, potrivit unor surse apropiate decidenților.
Sindalah se confruntă, de asemenea, cu probleme
Un alt proiect din cadrul Neom a întâmpinat, la rândul său, dificultăți: Sindalah, proiectul turistic de lux, lansat anul trecut, este în prezent inactiv, au spus sursele citate de Bloomberg. Sindalah, primul spațiu inaugurat din cadrul Neom, a fost blocat din cauza unor probleme de proiectare. Neom a refuzat să comenteze în legătură cu Sindalah. De asemenea, PIF nu a răspuns unei cereri oficiale de comentarii.
„The Line” este unul dintre proiectele emblematice din planul de 2 trilioane de dolari al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, destinat să ducă Arabia Saudită într-o eră post-petrol. Proiectul a atras atenția încă de la anunțul său, în 2017, datorită dimensiunii colosale a construcției propuse. La un moment dat, guvernul spera ca orașul să aibă 1,5 milioane de locuitori până în 2030, iar planurile includ și un stadion construit pe acoperișul unui zgârie-nori, pentru a găzdui meciuri din Cupa Mondială de fotbal masculin din 2034.
Fondul Monetar recomandă cheltuieli responsabile
Bloomberg News a relatat anul trecut că proiectul a fost redimensionat, oficialii estimând acum că vor locui mai puțin de 300.000 de persoane în zonă până la sfârșitul deceniului. Deocamdată, locuitorii sunt doar angajații care lucrează la construcția „The Line” și la șantierele adiacente.
Investitorii solicită de mult timp o raționalizare a proiectelor gigant, iar Fondul Monetar Internațional, în cea mai recentă evaluare a regatului, a încurajat autoritățile să efectueze noi analize ale cheltuielilor.
„Orice plan care asigură cheltuieli responsabile și viabilitatea pe termen lung a proiectelor, dincolo de evenimentele iminente – precum Jocurile Olimpice de Iarnă din 2029, Expoziția Mondială din 2030 sau Cupa Mondială FIFA din 2034 – este binevenit”, a declarat Ziad Daoud, economist-șef pentru piețele emergente la Bloomberg Economics. „Acest lucru este cu atât mai important cu cât Arabia Saudită a trecut de la statutul de creditor net al lumii, la cel de debitor net”.