Administrația Trump se confruntă cu un nou proces, intentat de 24 de state americane și de Districtul Columbia, care o acuză că a blocat ilegal fonduri federale în valoare de 6,8 miliarde de dolari destinate educației publice.
Plângerea susține că decizia a provocat haos în școli și a dus la suspendarea unor programe esențiale. La baza acuzațiilor stă presupusa încălcare a Constituției și a legislației bugetare, prin refuzul de a distribui fonduri aprobate deja de Congres.
Foto: Pixabay
Plângerea a fost depusă la un tribunal federal din Providence, statul Rhode Island, de către procurorii generali și guvernatorii celor 24 de state reclamante. Toți sunt membri ai Partidului Democrat. Aceștia susțin că Departamentul Educației, împreună cu Biroul pentru Management și Buget (OMB), au provocat haos în sistemul de învățământ prin nerespectarea Constituției, refuzând să distribuie banii alocați de Congres.
Fondurile de 6,8 miliarde au fost blocate de Casa Albă cu câteva săptămâni înainte de începerea anului școlar. Acestea erau menite să sprijine diverse programe educaționale, printre care educația copiilor lucrătorilor agricoli migranți, formarea profesională a profesorilor, cursuri de limba engleză pentru vorbitori non-nativi, activități extracurriculare și programe de vară. Alte sume urmau să finanțeze alfabetizarea adulților și pregătirea acestora pentru integrarea pe piața muncii.
Suma blocată reprezintă aproximativ 14% din totalul finanțării federale destinate educației primare și secundare la nivel național. Acești bani contribuie la finanțarea programelor gratuite sau cu cost redus de tip after-school, care le oferă elevilor un loc sigur unde să stea după cursuri, în timp ce părinții sunt la serviciu. De asemenea, fondurile acoperă formarea profesională a cadrelor didactice pentru creșterea eficienței acestora, precum și sprijinul acordat copiilor care învață limba engleză, potrivit The New York Times.
Cele 24 de state acuză administrația Trump că a blocat în mod ilegal aceste fonduri. Constituția SUA conferă Congresului controlul asupra bugetului, iar Legea privind controlul bugetar din 1974 interzice președintelui să refuze unilateral cheltuirea banilor aprobați de Congres.
Pe 30 iunie a.c., cu o zi înainte de termenul-limită pentru transferul fondurilor, Departamentul Educației a informat statele că granturile nu vor mai fi acordate. OMB a justificat această decizie printr-o „revizuire în curs a programelor”, acuzând presupuse abuzuri, cum ar fi folosirea banilor pentru promovarea unor inițiative progresiste, inclusiv lecții cu tematică LGBT, informează agenția Reuters.
Statele reclamante susțin că administrația Trump a încălcat Legea privind controlul bugetar, care interzice Casei Albe să suspende unilateral cheltuielile aprobate de Congres fără o procedură formală. Mai mult, decizia ar fi dus la anularea unor programe educaționale esențiale din timpul verii și destabilizarea financiară a școlilor beneficiare.