Uniunea Europeană (UE) a transmis, luni, un avertisment clar către SUA, prezentând o listă cu posibile măsuri de represalii comerciale în valoare de 72 de miliarde de euro.
Măsura vine ca reacție preventivă la intenția Washingtonului de a impune tarife vamale de 30% asupra importurilor din UE, în contextul negocierilor tensionate dintre cele două părți.
Comisia Europeană a prezentat, luni, celor 27 de state membre ale Uniunii Europene o listă cu potențiale măsuri de represalii în eventualitatea în care Statele Unite ar impune taxe vamale de 30% asupra importurilor din UE. Aceste măsuri totalizează 72 de miliarde de euro,
„Negociem mai întâi, dar ne pregătim în același timp”, a declarat comisarul european Maros Sefcovic, după o reuniune cu miniștrii Comerțului din statele membre, desfășurată la Bruxelles.
Potrivit ministrului de externe al Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, a cărei țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, statele membre au adoptat o poziție unitară privind necesitatea de a fi pregătite pentru un eventual răspuns ferm, relatează AFP, citată de News.ro.
Sefcovic, care conduce negocierile din partea UE, a reiterat dorința blocului comunitar de a continua discuțiile cu partea americană până la termenul limită de 1 august, stabilit de președintele Donald Trump. Totuși, a avertizat că „pentru a aplauza ai nevoie de două mâini”, sugerând că UE trebuie să fie pregătită în cazul în care negocierile eșuează.
Măsura vine după ce președintele american Donald Trump a amenințat că va impune tarife de 30% la bunurile provenite din blocul comunitar dacă nu se va ajunge la un acord comercial până la data de 1 august.
Lista de mărfuri americane vizate de UE nu reprezintă întreaga gamă de opțiuni disponibile, a subliniat comisarul european, adăugând că „toate instrumentele rămân pe masă”, potrivit France 24.
În plus, UE a pregătit deja o listă separată, în valoare de 21 de miliarde de euro, care vizează importuri americane afectate de taxele vamale deja aplicate de administrația Trump asupra oțelului și aluminiului. Deocamdată, aceste măsuri sunt suspendate. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat, duminică, implementarea acestor măsuri cu doar o zi înainte de intrarea lor în vigoare, ca semn de bunăvoință față de Washington.