Prima pagină » UE avertizează: tarifele propuse de Trump pun în pericol comerțul transatlantic. Ce efecte ar fi în România?

UE avertizează: tarifele propuse de Trump pun în pericol comerțul transatlantic. Ce efecte ar fi în România?

UE avertizează: tarifele propuse de Trump pun în pericol comerțul transatlantic. Ce efecte ar fi în România?
UE avertizează: tarifele propuse de Trump pun în pericol comerțul transatlantic / Foto: Unsplash

Tarifele de 30% propuse de Donald Trump pentru bunurile provenite din Uniunea Europeană sunt, „practic, prohibitive” pentru comerțul transatlantic și ar putea justifica măsuri de retaliere, a avertizat principalul negociator al blocului comunitar, citat de Bloomberg. Într-un briefing susținut, luni, la Bruxelles, înaintea reuniunii miniștrilor Comerțului, vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a avertizat că UE ia în calcul contramăsuri, în cazul în care Statele Unite vor implementa noile taxe vamale anunțate de fostul președinte american. Președintele României, Nicușor Dan, a reacționat și el, duminică, la anunțul lui Donald Trump. „România sprijină pe deplin eforturile Comisiei Europene și ale președintei Ursula von der Leyen de a continua negocierile și de a ajunge la un acord cu SUA înainte de 1 august”, a scris oficialul român, într-o postare pe rețelele de socializare. Analiștii încep să se întrebe ce efecte ar fi pentru România, menționând, printre altele, efecte indirecte – în condițiile în care marile economii europene ar fi afectate din plin, asociate cu o ușoară creștere a inflației.

„Incertitudinea actuală, generată de tarifele nejustificate, nu poate persista la nesfârșit”, a declarat Šefčovič. „Prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile, inclusiv — dacă va fi necesar — pentru contramăsuri bine calibrate și proporționale, care să restabilească echilibrul în relația noastră transatlantică”.

Comisarul european pentru Comerț urmează să discute cu omologii săi americani tot luni, în contextul în care Trump a anunțat, sâmbătă, intenția de a impune, începând cu 1 august, tarife vamale de 30% asupra exporturilor europene către SUA.

Declarațiile lui Šefčovič evidențiază riscul unei escaladări în cadrul unui conflict comercial care afectează una dintre cele mai importante relații economice bilaterale din lume, atât din perspectiva comerțului, cât și a investițiilor.

„Resimțim o responsabilitate uriașă în ceea ce privește cea mai amplă relație comercială de pe această planetă”, a subliniat oficialul european. „Ne dorim o soluție negociată. Dăm dovadă de o răbdare enormă și, totodată, de o creativitate enormă, pentru a găsi soluții”.

Porturile europene sunt congestionate, în perspectiva tarifelor pe care Trump ar urma să le impună pe 9 iulie. Navele descarcă și cu cinci zile întârziere / Foto: Freepick

Presiuni interne pentru o schimbare de strategie

Presiunea pentru o schimbare de ton și tactică vine inclusiv din interiorul UE, în special din partea Franței. Ministrul Economiei, Laurent Saint-Martin, a cerut un răspuns mai ferm din partea blocului comunitar.

„Prioritatea este ca Uniunea Europeană să rămână unită”, a afirmat el. „Dar, evident, situația de după ziua de sâmbătă trebuie să ne determine să schimbăm metoda. Trebuie să prezentăm într-un mod concret și clar capacitatea UE de a pune pe masă contramăsuri și de a riposta”.

Puncte de presiune:

UE caută să evite tarife mai mari în sectoare-cheie:

Sector Exporturi UE către SUA (mld. $) Exporturi SUA către UE (mld. $)
Produse farmaceutice și medicamente 129,6 49,7
Automobile și piese auto 67,6 16,7
Oțel, fier și aluminiu 17,3 4,2
Băuturi alcoolice 9,6 1,5
Sursa: Eurostat, Departamentul Comerțului SUA — Date pentru anul 2024

Oficialul francez a mai menționat că un eventual răspuns ar putea viza inclusiv sectorul serviciilor, dar și utilizarea instrumentului anti-coerciție, cea mai puternică unealtă comercială a UE. Până în prezent, acest mecanism nu a fost folosit niciodată.

Totodată, UE este pregătită să prelungească suspendarea tarifelor aplicate unui volum de 21 de miliarde de euro (24,5 miliarde dolari) de produse americane din oțel și aluminiu, un gest menit să evite o escaladare imediată a conflictului comercial. În paralel, blocul comunitar are deja pregătit un alt pachet de represalii vizând bunuri în valoare de aproximativ 72 de miliarde de euro, alături de posibile controale la export. Pachetul urmează să fie discutat în cadrul reuniunii de luni.

Trump vorbește despre tarife de 30% pentru Uniunea Europeană, începând cu 1 august

Trump vorbește despre tarife de 30% pentru Uniunea Europeană, începând cu 1 august/ Foto: Shutterstock

Reacții ferme din partea statelor membre

Miniștrii prezenți la Bruxelles au reacționat cu îngrijorare și hotărâre în fața amenințărilor tarifare formulate de Trump în weekend.

„Statele Unite își asumă un risc”, a declarat ministrul finlandez pentru Comerț Exterior, Ville Tavio, avertizând că eventualele contramăsuri ale UE vor afecta economia americană. „Negocierile nu pot fi unilaterale”, a adăugat el.

La rândul său, ministrul de Externe danez, Lars Løkke Rasmussen, a declarat că UE trebuie să găsească un echilibru între evitarea escaladării și capacitatea de a demonstra o „pregătire pentru reacție”.

„Ne dorim un acord cu SUA, dar acesta trebuie să fie unul echitabil — reprezentăm 450 de milioane de cetățeni în cadrul uniunii vamale europene, ceea ce ne oferă un avantaj semnificativ”, a spus Rasmussen. „Dar dacă vrei pace, trebuie să fii pregătit pentru război — și cred că exact acolo ne aflăm”.

Alianțe comerciale în curs de extindere

Între timp, Uniunea Europeană se pregătește să intensifice dialogul cu alte țări afectate de politica tarifară a lui Trump. Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, Bruxelles-ul analizează opțiuni de coordonare strategică cu parteneri precum Canada și Japonia. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute, luni, cu premierul canadian Mark Carney, a confirmat un oficial european.

România, excedent comercial în relația cu SUA

În anul 2024, Statele Unite au fost cel mai important partener pentru exporturile de bunuri ale Uniunii Europene, reprezentând 20,6% din total, și al doilea cel mai mare partener pentru importurile de bunuri ale blocului comunitar, cu o pondere de 13,7%. Potrivit datelor Eurostat, dintre statele membre ale UE, Țările de Jos (Olanda) au fost principalul importator de bunuri provenite din Statele Unite, în timp ce Germania a fost cel mai mare exportator de bunuri către piața americană în 2024.

Exporturile României în SUA se ridicau, potrivit aceleiași surse, la 2,2 miliarde de euro în 2024, ceea ce înseamnă 0,7% din PIB-ul țării noastre. România înregistrează excedent comercial în relația cu SUA, adică valoarea exporturilor românești în Statele Unite este mai mare decât cea a bunurilor americane importate. Concret, unele dintre bunurile exportate anul trecut au fost:

Produse din fier şi oţel- 217 milioane euro;
Anvelope- 180 milioane euro;
Tablouri şi circuite electrice- 170 milioane euro;
Motoare şi pompe de lichide- 118 milioane euro .

Anul trecut, România a importat din SUA:

Echipamente electrice și electronice- 380 milioane dolari;
Produse agricole și alimentare- 190 milioane dolari’
Mașini, reactoare nucleare și cazane- 185 milioane dolari;
Echipamente optice, fotografice și medicale- 139 milioane dolari.

Tarifele ar avea un impact asupra României, a declarat analistul Cristian Păun, citat de Antena 3. „În primul și în primul rând, acest lucru va scumpi tot ceea ce vindem noi în Statele Unite. Vindem anumite lucruri, dar Statele Unite nu este o piață de export semnificativă (pentru România). La noi, cam 70-80% din comerțul exterior al României este comerț cu țările din Uniunea Europeană. Ceea ce putem noi să facem în momentul acesta ar fi o înlocuire a fluxurilor comerciale cu Statele Unite cu fluxuri comerciale în interiorul Uniunii Europene. Să nu uităm că Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate, este o piață imensă, de vreo 400 de milioane de consumatori. Este o piață similară Statelor Unite, și ca nivel de venit și ca potențial. Nu avem altă variantă decât să valorificăm mai mult această oportunitate a prezenței noastre în piața unică, unde nu avem taxe vamale, nu avem bariere, pentru că pe asta s-a bazat procesul de integrare, pe eliminarea barierelor în calea comerțului cu bunuri și servicii. Sunt și alte oportunități, cu parteneri din afara Uniunii Europene, cum ar fi Marea Britanie, cum ar fi, de ce nu, să încercăm să creștem mai mult comerțul cu țări precum Australia, Noua Zeelandă, Canada, să deschidem noi rute de comerț. Pentru că altfel rămânem în pierdere și nu trebuie să rămânem în pierdere”, a mai precizat sursa citată.

Alte articole importante
În China, studiile post-universitare au devenit noul standard de bază pentru angajare
În China, studiile post-universitare au devenit noul standard de bază pentru angajare
Într-o economie marcată de recuperarea lentă post-pandemie și o piață a muncii tot mai competitivă, tinerii chinezi ajung să vadă studiile de licență ca pe un simplu punct de plecare. Pentru a avea o șansă reală la angajare, majoritatea absolvenților din China aleg să urmeze studiile post-universitare – nu pentru un salariu mai bun, ci […]
România intră în era Iron Dome: prima țară europeană care va folosi sistemul israelian
România intră în era Iron Dome: prima țară europeană care va folosi sistemul israelian
România va deveni prima țară din Europa care va opera renumitul sistem israelian de apărare antiaeriană Iron Dome. Ministerul Apărării Naționale a confirmat că firma Rafael a câștigat licitația pentru furnizarea de sisteme SHORAD/VSHORAD, destinate protejării infrastructurii critice, a obiectivelor militare și, la nevoie, a zonelor urbane. România, deschizătoare de drum în Europa cu sistemul […]
Bursele europene și moneda unică europeană, afectate de noile amenințări tarifare ale lui Trump
Bursele europene și moneda unică europeană, afectate de noile amenințări tarifare ale lui Trump
Bursele europene au început săptămâna în scădere, iar moneda euro a înregistrat o ușoară depreciere în raport cu dolarul. Piețele au reacționat, astfel, la noile amenințări tarifare lansate de Donald Trump împotriva Uniunii Europene. Trump agită piețele: bursele europene scad, euro se depreciază Temuta scrisoare referitoare la introducerea de noi taxe vamale din partea Statelor […]
Piața online a mașinilor rulate din România a crescut cu aproape 9%, până la 2,5 miliarde de euro
Companii
Piața online a mașinilor rulate din România a crescut cu aproape 9%, până la 2,5 miliarde de euro
Piața online a mașinilor rulate din România a crescut într-un ritm susținut în prima jumătate a anului, atingând pragul de 2,5 miliarde de euro. Au fost înregistrate creșteri notabile atât în ceea ce privește valoarea ofertelor, cât și în numărul anunțurilor publicate pe principalele platforme online. Această evoluție reflectă schimbările preferințelor consumatorilor, cu un interes […]
Schimbările climatice sunt un produs secundar al progresului, nu o criză existențială, susține țarul american al energiei
Schimbările climatice sunt un produs secundar al progresului, nu o criză existențială, susține țarul american al energiei
„Aproape fiecare aspect al vieții moderne depinde de energie. Aceasta generează oportunități, scoate oameni din sărăcie și salvează vieți. De aceea, în calitate de antreprenor în domeniul energetic și, acum, de secretar al Energiei în administrația americană, mă simt onorat să promovez politica președintelui Donald Trump de a îmbunătăți viețile, într-o nouă epocă de dominație […]
Industria fashion, în criză. Operatorul a trei mărci internaționale în România intră în insolvență
Industria fashion, în criză. Operatorul a trei mărci internaționale în România intră în insolvență
Compania Montecristo Retail RO SRL, care operează magazinele a trei branduri internaționale de îmbrăcăminte în România, a intrat în insolvență cu scopul de a-și restructura activitatea. Decizia vine în contextul dificultăților economice acumulate în ultimii ani, pe fondul schimbărilor din comportamentul de consum și al creșterii costurilor operaționale. Operatorul magazinelor a trei branduri mari de […]