Prima pagină » Profiturile colosului Lockheed Martin se prăbușesc cu aproape 80% după un nou cost major de 1,6 miliarde de dolari

Profiturile colosului Lockheed Martin se prăbușesc cu aproape 80% după un nou cost major de 1,6 miliarde de dolari

Profiturile colosului Lockheed Martin se prăbușesc cu aproape 80% după un nou cost major de 1,6 miliarde de dolari
Profiturile colosului Lockheed Martin se prăbușesc cu aproape 80%. Foto: Unsplash

Compania americană Lockheed Martin, cel mai mare furnizor global de echipamente de apărare, a raportat o scădere dramatică a profiturilor în al doilea trimestru al acestui an, înregistrând pierderi pre-tax în valoare de 1,6 miliarde de dolari, pe mai multe programe.

Cădere abruptă a profiturilor și scăderea valorii acțiunilor

Profitul net al Lockheed Martin pentru trimestrul analizat s-a redus aproape de cinci ori, ajungând la 342 milioane de dolari, echivalentul a 1,46 dolari pe acțiune, comparativ cu un rezultat mult mai robust obținut în aceeași perioadă a anului precedent, când a totalizat 1,64 miliarde de dolari sau 6,85 dolari pe acțiune. Veniturile trimestriale au rămas relativ constante, înregistrând 18,2 miliarde de dolari, însă fluxul de numerar liber a fost negativ, cu un minus de 150 milioane dolari.

În anticipația noilor provocări financiare, acțiunile companiei au scăzut cu 8% în tranzacțiile premergătoare programului oficial de burse din New York. Lockheed Martin a ajustat și perspectivele pentru întregul an, estimând acum câștigurile pe acțiune între 21,70 și 22 dolari, în scădere față de prognoza anterioară ce anticipa venituri de până la 27,30 dolari pe acțiune.

Sursele principale ale pierderilor și impactul asupra programelor

Compania a explicat că aceste pierderi semnificative au fost generate în principal de dificultăți apărute într-un program aeronautic clasificat al diviziei sale, unde s-a înregistrat un cost suplimentar de 950 milioane de dolari. În plus, Lockheed a suportat o pierdere de 57 milioane de dolari legată de activitățile derulate pentru guvernul canadian în legătură cu achiziția elicopterelor maritime.

Jim Taiclet, directorul general al Lockheed Martin, a precizat pentru Financial Times că procesul continuu de reevaluare a situației companiei a scos la iveală „noi aspecte care ne-au determinat să reanalizăm poziția financiară a unui set de programe majore vechi”.

Aceste costuri suplimentare au fost reflectate în contabilitate drept o serie de ajustări care să răspundă „riscurilor nou identificate” pe parcursul trimestrului.

Contextul actual al industriei de apărare

În ciuda faptului că producătorii de echipamente militare au beneficiat în ultimul timp de creșterea cheltuielilor militare ale guvernelor occidentale, ca reacție la războiul din Ucraina și conflictele din Orientul Mijlociu, mulți dintre aceștia se confruntă acum cu presiuni majore generate de inflație și creșteri de costuri. Aceste probleme afectează în mod special contractele cu preț fix.

Robert Stallard, analist la Vertical Research Partners, a subliniat că rezultatele raportate ar putea „adânci un sentiment deja negativ din partea investitorilor față de acțiunile companiei”.

El a remarcat că Lockheed Martin a intrat într-o „serie nefavorabilă” în ultima vreme, marcată de plecarea directorului financiar și de pierderea în fața rivalului Boeing a contractului pentru dezvoltarea următoarei generații de avioane stealth pentru SUA.

Provocările operaționale și semnalele pentru viitor

În notele transmise clienților, Stallard a pus accent și pe fluxul de numerar negativ raportat, considerat un semnal ingrijorător asupra dificultăților operaționale cu care se confruntă Lockheed Martin. El a explicat:

„Deși costurile aferente programelor sunt suficient de problematice, deficitul semnificativ în fluxul de numerar liber ridică, de asemenea, o problemă privind perspectivele operaționale.”

Prin urmare, compania pare să navigheze printr-o perioadă complexă, cu mari provocări financiare și strategice, afectate atât de provocările interne, cât și de contextul geopolitic și economic global dificil, care pune presiune pe industria de apărare.

Impactul asupra industriei și reacții din piață

Evoluția Lockheed Martin este un reper pentru întregul sector al apărării, sector adesea influențat de factori precum conflictul din Ucraina și tensiunile din Orientul Mijlociu, dar și de fluctuațiile economice globale, care influențează costurile cu materiile prime și logistica.

Reducerea așteptărilor privind profitul anual și pierderile majore au schimbat percepția analiștilor și investitorilor, care privesc cu atenție evoluția gigantului american al apărării, spectator nevoit acum să gestioneze eficient riscurile pe termen scurt și să-și schimbe strategia pe termen lung.

Pe piață, reacțiile au fost rapide, iar scăderea prețului acțiunilor reflectă atenția marcată de investiții și analiști față de noile detalii financiare comunicate de Lockheed Martin.

Astfel, trimestrul al doilea din 2025 aduce pentru Lockheed Martin un raport cu date financiare care marchează o evoluție dificilă pentru una dintre cele mai emblematice companii ale industriei de apărare americane, care acum își ajustează prognozele și răspunde prin reorganizarea programelor sale majore.

Alte articole importante
Exporturile de magneți din pământuri rare din China către SUA au explodat în iunie
Exporturile de magneți din pământuri rare din China către SUA au explodat în iunie
Exporturile de magneți din pământuri rare ale Chinei către SUA au înregistrat o creștere de peste șapte ori în luna iunie față de luna anterioară. Această redresare denotă nu doar detensionarea relațiilor comerciale dintre cele două mari economii ale lumii, ci și reluarea fluxurilor de materiale esențiale pentru industriile de tehnologie și energie verde. Exporturile […]
Consumatorii de lux au ajuns la limita puterilor. Marile branduri, ca Chanel sau Louis Vuitton, nevoite să renunțe la scumpiri
Analize
Consumatorii de lux au ajuns la limita puterilor. Marile branduri, ca Chanel sau Louis Vuitton, nevoite să renunțe la scumpiri
Consumatorii de lux, odinioară dispuși să accepte fără crâcnire orice majorare de preț, încep acum să se răzvrătească. După ani întregi în care marile case precum Chanel, Louis Vuitton sau Hermès au împins granițele prețurilor spre absurd, loialitatea clienților începe să se clatine. Semnalele sunt clare: creșterile spectaculoase de preț nu mai trec neobservate, iar […]
Elon Musk, pesimist în privința viitorului fără sprijinul guvernamental pentru achiziția de vehicule electrice
Companii
Elon Musk, pesimist în privința viitorului fără sprijinul guvernamental pentru achiziția de vehicule electrice
Tesla traversează cea mai dificilă perioadă din istorie din cauză că va fi redus sprijinul guvernamental pentru achiziția de vehicule electrice în SUA. Măsura ridică semne de întrebare privind viitorul industriilor emergente, în special al celei auto și al tranziției către energie curată, în timp ce Elon Musk avertizează că această schimbare ar putea avea consecințe […]
Cipuri Nvidia de un miliard de dolari au intrat ilegal în China
Tehnologie
Cipuri Nvidia de un miliard de dolari au intrat ilegal în China
Cipuri avansate de inteligență artificială produse de Nvidia, în valoare de circa un miliard de dolari, au fost introduse ilegal în China, în ciuda restricțiilor stricte impuse recent de autoritățile americane. Această situație scoate în evidență dificultățile în aplicarea sancțiunilor și ridică semne de întrebare privind securitatea lanțurilor globale de aprovizionare în domeniul tehnologic. Piața […]
China a atins cel mai mare deficit bugetar din istorie: 733 miliarde de dolari
China a atins cel mai mare deficit bugetar din istorie: 733 miliarde de dolari
China a raportat un deficit bugetar record de 733 miliarde de dolari în primele șase luni din 2025, pe fondul creșterii cheltuielilor guvernamentale și scăderii veniturilor fiscale. Această evoluție reflectă eforturile Beijingului de a sprijini cererea internă într-un context economic tot mai tensionat. China, deficit bugetar record de 733 miliarde de dolari în doar șase […]
Inteligența artificială, eficientă în lupta împotriva simptomelor „long Covid”
Inteligența artificială, eficientă în lupta împotriva simptomelor „long Covid”
Comunitatea științifică a descoperit modificări biologice în compoziția bacteriilor intestinale, în răspunsurile imune și în metabolism, care pot constitui indicatori biologici pentru boli până acum greu de diagnosticat, cum ar fi setul simptomelor din spectrul numit, generic, „Covid de lungă durată” sau pentru simptome de epuizare extremă, precum encefalomielita mialgică (ME) — cunoscută și ca […]