Politicile de imigrație tot mai stricte promovate de președintele Donald Trump încep să afecteze serios industria financiară americană. De la verificări intense în tranzacții de fuziuni și achiziții, până la strategii alternative de angajare și temeri privind călătoriile internaționale, firmele de pe Wall Street resimt deja impactul unei posibile noi ere de izolaționism.
În prezent, companiile de investiții care analizează achiziția unor firme din SUA sunt tot mai atente la statutul legal al angajaților acestora. Potrivit avocatului Ted Chiappari, partener în cadrul firmei Duane Morris, o parte tot mai importantă a procesului de „due diligence” este acum verificarea formularelor I-9 – documente care atestă dreptul legal de muncă în SUA, scrie Business Insider.
Anterior, aceste documente erau tratate superficial sau chiar ignorate. Însă politica strictă de imigrație propusă de Trump obligă investitorii să regândească prioritățile: fără angajați cu acte în regulă, viabilitatea unei afaceri devine incertă. Chiappari atrage atenția că lipsa acestei analize ar putea duce la pierderea a până la 25% din forța de muncă a unei companii, afectând grav operațiunile și generând costuri mari pentru înlocuiri.
Chiar dacă multe firme nu și-au schimbat încă radical politicile de deplasare internațională, crește îngrijorarea privind posibilele refuzuri la frontieră. Isha Atassi, partener la firma de avocatură Fragomen din New York, afirmă că sectorul financiar încă adoptă o abordare de tip „business as usual”, spre deosebire de alte industrii care oferă deja recomandări stricte angajaților privind călătoriile.
Mark Dowding, director de investiții la divizia BlueBay a băncii RBC, recunoaște că își asumă riscuri personale la fiecare deplasare, fiind conștient că opiniile sale publice despre Trump îl pot face vulnerabil. De asemenea, tot mai mulți profesioniști sunt instruiți să evite anumite formulări la frontieră, cum ar fi folosirea cuvântului „muncă” („work”), chiar și atunci când vin în SUA pentru conferințe sau întâlniri de afaceri – activități care nu implică producție economică în sens clasic, dar pot fi interpretate restrictiv de autorități.
Chiar dacă procesul de recrutare pentru candidații internaționali devine mai lent și mai birocratic, apetitul companiilor financiare pentru talente externe rămâne ridicat. Avocații specializați în imigrație observă tot mai multe cereri însoțite de documentație suplimentară și termene extinse. Totuși, marile firme financiare dispun de resurse pentru a adapta strategia, inclusiv relocarea temporară a angajaților în birouri din afara SUA.
Danny Yong, director de investiții al hedge fund-ului Dymon Asia, afirmă că folosește contextul actual pentru a atrage înapoi în Asia profesioniști originari din regiune, în special pe cei afectați de incertitudinile din SUA. În același timp, companiile de pe Wall Street beneficiază de o gamă mai largă de opțiuni de viză. Un exemplu este viza O-1, destinată persoanelor cu recunoaștere internațională, o categorie în care se încadrează frecvent liderii din marile bănci de investiții.