Rețeaua globală Starlink a suferit o întrerupere majoră, lăsând zeci de mii de utilizatori fără acces la internet timp de câteva ore.
Incidentul rar a stârnit o serie de speculații privind o posibilă eroare software sau chiar un atac cibernetic asupra serviciului dezvoltat de SpaceX.
Serviciul Starlink, deținut de compania SpaceX, a suferit, joi, una dintre cele mai mari pene de funcționare la nivel global, după ce o defecțiune internă a software-ului a întrerupt conexiunea la internet pentru zeci de mii de utilizatori. Acest incident reprezintă o întrerupere rară pentru robustul sistem de internet prin satelit dezvoltat de Elon Musk.
Problemele au început în jurul orei 19:00 GMT (22:00 ora României), când utilizatori din SUA și din Europa au început să raporteze pierderea conexiunii. Conform platformei Downdetector, specializată în monitorizarea serviciilor online, au fost înregistrate până la 61.000 de reclamații în legătură cu această întrerupere, relatează Reuters.
Cu o bază de peste șase milioane de utilizatori în circa 140 de țări și teritorii, Starlink a confirmat oficial problema printr-un mesaj pe platforma X, anunțând că lucrează activ la remedierea acesteia. După aproximativ două ore și jumătate, serviciul a fost restabilit în mare parte, potrivit unei actualizări oferite de Michael Nicolls, vicepreședinte al departamentului de inginerie din cadrul Starlink.
Acesta a explicat că problema a fost cauzată de o eroare în serviciile software interne care gestionează rețeaua principală și a promis identificarea cauzei fundamentale a defecțiunii. La rândul său, Elon Musk și-a cerut scuze public, asigurând că SpaceX va lua măsuri pentru a preveni repetarea unui astfel de incident.
Pana de funcționare este un incident rar pentru Starlink, una dintre cele mai sensibile și profitabile divizii ale SpaceX, motiv pentru care au apărut speculații în rândul experților privind o posibilă cauză: o eroare tehnică, o actualizare eșuată sau chiar un posibil atac cibernetic.
Doug Madory, specialist în analiza rețelelor la compania Kentik, a confirmat că întreruperea a avut un impact global și a fost una dintre cele mai semnificative din istoria Starlink. În contextul creșterii numărului de utilizatori, SpaceX a accelerat în ultimele luni modernizarea rețelei pentru a face față cererii tot mai mari de viteză și lățime de bandă.
În paralel, compania colaborează cu T-Mobile pentru a extinde rețeaua cu sateliți mai mari, care vor permite trimiterea de mesaje text direct de pe telefoane mobile în zone izolate, după cum informează Economic Times. De la debutul lansărilor, în 2020, SpaceX a plasat pe orbită peste 8.000 de sateliți Starlink, consolidând o rețea esențială atât pentru uz civil, cât și pentru uz militar.
Investigațiile continuă, iar unii experți, precum profesorul Gregory Falco de la Universitatea Cornell, consideră că este posibil ca incidentul să fi fost provocat de o actualizare software defectuoasă, similară cu problema majoră cauzată de CrowdStrike în 2024, sau chiar de un atac cibernetic. Nu este clar, însă, dacă au fost afectate și alte servicii bazate pe sateliți SpaceX, precum Starshield, platforma militară a companiei, care are contracte de miliarde de dolari cu guvernul SUA.