Prima pagină » Rusia va investi 1.100 miliarde de dolari în reînarmare. Avertismentul venit din Ucraina

Rusia va investi 1.100 miliarde de dolari în reînarmare. Avertismentul venit din Ucraina

Rusia va investi 1.100 miliarde de dolari în reînarmare. Avertismentul venit din Ucraina
Fotografii: Shutterstock

Rusia va investi 1.100 de miliarde de dolari în cel mai amplu program de reînarmare din ultimii peste 30 de ani, până în 2036.

Anunțul a fost făcut de șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, care trage un semnal de alarmă cu privire la pregătirile Moscovei pentru un posibil război de amploare.

Rusia va cheltui peste 1.100 de miliarde de dolari pe armament până în 2036

Rusia va investi 1.100 miliarde de dolari în reînarmare. Avertismentul venit din Ucraina

Rusia intenționează să aloce peste 1.100 de miliarde de dolari pentru reînarmare militară până în 2036, ceea ce va reprezenta cel mai amplu program de înzestrare de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991. Anunțul a fost făcut de șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul-locotenent Kirilo Budanov, în cadrul unei dezbateri organizată cu ocazia reuniunii anuale a ambasadorilor ucraineni, informația fiind publicată și pe canalul de Telegram al Direcției de Informații a Apărării din Ucraina, relatează The Kyiv Independent.

„Asistăm la o mobilizare totală a politicii, economiei și societății din Federația Rusă, în vederea pregătirii pentru un viitor război la scară largă”, a declarat Budanov, care a mai precizat că Rusia a creat deja două noi districte militare, Moscova și Leningrad, și are în plan înființarea altora.

Budanov a avertizat că „Rusia urmărește distrugerea actualei ordini de securitate și economice mondiale”, subliniind prezența tot mai accentuată a Moscovei în Africa, acolo unde Kremlinul este acuzat că sprijină regimuri autoritare și organizații teroriste.

Spre exemplu, țări precum Mali, Niger și Burkina Faso, din regiunea Sahelului, au început să apeleze la Rusia pentru sprijin militar și economic, în detrimentul fostei puteri coloniale, Franța. În luna iunie, „Corpul Africa”, o structură condusă de Kremlin, a înlocuit gruparea paramilitară Wagner în Mali, potrivit unor surse diplomatice. De asemenea, șeful juntei din Mali, generalul Assimi Goita, a efectuat o vizită oficială la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru a consolida cooperarea în domeniile apărării, transporturilor și economiei.

Operațiunile cibernetice ale Rusiei

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a mai atras atenția asupra operațiunilor hibride, de informare și cibernetice desfășurate de Rusia împotriva Ucrainei și a aliaților săi.

„Rusia intervine în procesele democratice din lumea civilizată prin intermediul unor canale media controlate și al liderilor de opinie”, a mai spus Kirilo Budanov.

În această lună, s-a raportat că Rusia a utilizat o firmă de securitate cibernetică slovacă pentru a publica date sensibile despre soldați ucraineni pe site-uri controlate de Moscova, parte a unei campanii de „război informațional și psihologic”. În aprilie, ministrul afacerilor digitale din Polonia, Krzysztof Gawkowski, a denunțat intensificarea atacurilor cibernetice rusești menite să provoace panică publică înaintea alegerilor prezidențiale.

„Moscova vrea să impună propria viziune asupra unei noi ordini mondiale, în care marile puteri, în special Federația Rusă, dețin monopolul asupra resurselor critice și decid, într-un cerc restrâns, soarta lumii”, a subliniat Budanov.

Cheltuieli de apărare și cursa înarmării

Cheltuielile militare ale Kremlinului ajunseseră în 2024 la 149 de miliarde de dolari, în creștere cu 38% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat în aprilie de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), potrivit The Defense Post.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat recent că Rusia produce, într-un interval de trei luni, la fel de multă muniție cât toate țările membre NATO într-un an.„Rusia își reconstruiește forțele cu ajutorul tehnologiei chineze și produce arme mai rapid decât ne așteptam”, a avertizat Rutte.

Alte articole importante
Consumatorii de lux au ajuns la limita puterilor. Marile branduri, ca Chanel sau Louis Vuitton, nevoite să renunțe la scumpiri
Analize
Consumatorii de lux au ajuns la limita puterilor. Marile branduri, ca Chanel sau Louis Vuitton, nevoite să renunțe la scumpiri
Consumatorii de lux, odinioară dispuși să accepte fără crâcnire orice majorare de preț, încep acum să se răzvrătească. După ani întregi în care marile case precum Chanel, Louis Vuitton sau Hermès au împins granițele prețurilor spre absurd, loialitatea clienților începe să se clatine. Semnalele sunt clare: creșterile spectaculoase de preț nu mai trec neobservate, iar […]
Apple schimbă comisioanele din App Store pentru a evita amenzi uriașe impuse de UE
Companii
Apple schimbă comisioanele din App Store pentru a evita amenzi uriașe impuse de UE
Presată de reglementările dure impuse de Uniunea Europeană și amenințată cu sancțiuni zilnice uriașe, Apple modifică regulile din App Store, relaxează comisioanele și oferă mai multă libertate dezvoltatorilor.  Apple cedează în fața UE: noi reguli pentru App Store și comisioane reduse Apple, unul dintre cei mai puternici jucători din industria globală a tehnologiei, a decis […]
Elon Musk, pesimist în privința viitorului fără sprijinul guvernamental pentru achiziția de vehicule electrice
Companii
Elon Musk, pesimist în privința viitorului fără sprijinul guvernamental pentru achiziția de vehicule electrice
Tesla traversează cea mai dificilă perioadă din istorie din cauză că va fi redus sprijinul guvernamental pentru achiziția de vehicule electrice în SUA. Măsura ridică semne de întrebare privind viitorul industriilor emergente, în special al celei auto și al tranziției către energie curată, în timp ce Elon Musk avertizează că această schimbare ar putea avea consecințe […]
Cipuri Nvidia de un miliard de dolari au intrat ilegal în China
Tehnologie
Cipuri Nvidia de un miliard de dolari au intrat ilegal în China
Cipuri avansate de inteligență artificială produse de Nvidia, în valoare de circa un miliard de dolari, au fost introduse ilegal în China, în ciuda restricțiilor stricte impuse recent de autoritățile americane. Această situație scoate în evidență dificultățile în aplicarea sancțiunilor și ridică semne de întrebare privind securitatea lanțurilor globale de aprovizionare în domeniul tehnologic. Piața […]
China a atins cel mai mare deficit bugetar din istorie: 733 miliarde de dolari
China a atins cel mai mare deficit bugetar din istorie: 733 miliarde de dolari
China a raportat un deficit bugetar record de 733 miliarde de dolari în primele șase luni din 2025, pe fondul creșterii cheltuielilor guvernamentale și scăderii veniturilor fiscale. Această evoluție reflectă eforturile Beijingului de a sprijini cererea internă într-un context economic tot mai tensionat. China, deficit bugetar record de 733 miliarde de dolari în doar șase […]
Inteligența artificială, eficientă în lupta împotriva simptomelor „long Covid”
Inteligența artificială, eficientă în lupta împotriva simptomelor „long Covid”
Comunitatea științifică a descoperit modificări biologice în compoziția bacteriilor intestinale, în răspunsurile imune și în metabolism, care pot constitui indicatori biologici pentru boli până acum greu de diagnosticat, cum ar fi setul simptomelor din spectrul numit, generic, „Covid de lungă durată” sau pentru simptome de epuizare extremă, precum encefalomielita mialgică (ME) — cunoscută și ca […]