Prima pagină » Revoltă în tech după ce Meta a refuzat să semneze codul european de bune practici pentru AI

Revoltă în tech după ce Meta a refuzat să semneze codul european de bune practici pentru AI

Revoltă în tech după ce Meta a refuzat să semneze codul european de bune practici pentru AI
Meta refuză să semneze codul european de bune practici pentru AI. Foto: Colaj Unsplash/Freepik

Gigantul tehnologic Meta a provocat un șoc în încercările Uniunii Europene de a reglementa inteligența artificială (AI), anunțând că nu va semna codul de bune practici propus pentru modelele AI cu scop general. Joi, Joel Kaplan, directorul pentru afaceri globale al companiei, a acuzat codul că „introduce numeroase incertitudini legale pentru dezvoltatorii de modele, precum și măsuri care depășesc cu mult cadrul prevăzut de Legea AI a UE”, scrie Politico.

În schimb, gigantul Microsoft va semna „probabil” documentul pentru a ajuta companiile să respecte regulile de referință ale blocului comunitar privind inteligența artificială, a declarat președintele său pentru Reuters  la scurt timp după ce Meta Platforms (META.O) a respins reglementarea. Elaborat de 13 experți independenți, codul de bune practici pentru dezvoltatorii AI le cere acestora, printre altele, să publice rezumate ale conținutului utilizat pentru a-și antrena modeleleAI de uz general și să pună în aplicare o politică de conformitate cu legislația UE privind drepturile de autor.

Codul de practică, un pas controversat în reglementarea AI în Europa

Publicat săptămâna trecută, codul de practică reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene pentru a limita riscurile generate de modele AI precum ChatGPT al OpenAI sau Grok, lansat recent pe platforma X, care a atras critici pentru comentarii controversate, inclusiv aprecieri cu privire la Hitler și alte reacții dăunătoare.

Obiectivul principal al acestui cod este să oblige companiile din domeniu să respecte normele UE fără a se recurge la investigații detaliate. Codul oferă îndrumări pentru respectarea Legii privind Inteligența Artificială, un cadru legal ce va deveni obligatoriu în blocul comunitar. Pentru companiile care refuză să adere, se ia în calcul intensificarea supravegherii din partea Comisiei.

Presiunea uriașă din partea industriei tech

Încă de la lansarea inițiativei, industria tehnologică a desfășurat o campanie de lobby intensă pentru atenuarea sau blocarea măsurilor propuse. Joel Kaplan a făcut referire la o scrisoare semnată în iulie de peste 40 de companii europene de top, printre care Bosch și SAP, care cereau Comisiei Europene să suspende implementarea legii AI.

Meta „împărtășește îngrijorările acestor companii că extinderea excesivă a reglementărilor va frâna dezvoltarea și utilizarea celor mai avansate modele AI în Europa și va împiedica companiile europene care încearcă să construiască afaceri pe această bază,” a precizat Kaplan.

În februarie, Google a emis un avertisment privind riscurile pe care legislația AI a UE le prezintă asupra inovației și creșterii economice europene. Codul de practică a fost catalogat drept o „mișcare greșită” care ar putea încetini progresul tehnologic în zonă.

Reacțiile Comisiei Europene și sprijinul oficial

Pe parcursul procesului de elaborare a codului, Comisia Europeană a apărat constant inițiativa. Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei, a declarat că „companiile care aderă la acest cod vor beneficia de mai multă certitudine juridică și vor avea o povară administrativă redusă.”

În replică la anunțul Meta, Regnier a afirmat că acest cod reprezintă un „instrument voluntar, însă cu un standard solid,” iar companiile care aleg să se conformeze prin alte metode pot fi supuse unei supravegheri mai stricte din partea Oficiului pentru AI.

Primele semnături și angajamente în sprijinul codului UE

Compania franceză Mistral a devenit primul operator care a anunțat joi intenția de a semna codul. De asemenea, OpenAI a declarat că va adera la acest set de reguli, consolidând poziția de susținere a întregului cadru de reglementare european.

Decizia Meta de a nu susține codul UE amplifică tensiunile dintre giganții tehnologici și autoritățile europene, subliniind dificultățile de a crea reguli eficiente și acceptabile pentru tehnologiile emergente. Miza pentru UE este găsirea unui echilibru între susținerea inovației și protejarea utilizatorilor de potențiale riscuri asociate inteligenței artificiale.

Alte articole importante
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Donald Trump a intentat un proces împotriva Wall Street Journal, cerând despăgubiri de cel puțin 10 miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă acuză renumita publicație că a publicat informații false și defăimătoare despre o presupusă legătură a sa cu Jeffrey Epstein. Trump atacă Wall Street Journal în instanță: 10 miliarde de dolari pentru […]
Economia mondială la marginea prăpastiei financiare. Avertisment dur de la FMI: „Tensiunile comerciale pot deraia creșterea globală”
Economia mondială la marginea prăpastiei financiare. Avertisment dur de la FMI: „Tensiunile comerciale pot deraia creșterea globală”
FMI trage un semnal serios de alarmă: deși inflația scade și unele economii dau semne de revenire, perspectivele globale sunt în continuare extrem de fragile. Tensiunile comerciale și incertitudinea economică ridicată pun în pericol stabilitatea financiară a lumii.  Tensiunile comerciale planează asupra economiei globale FMI a confirmat că va publica la finalul lunii iulie o […]
Sectorul cripto atinge un nou record și depășește valoarea de piață de 4 trilioane de dolari
Sectorul cripto atinge un nou record și depășește valoarea de piață de 4 trilioane de dolari
Piața cripto a atins un nou record istoric de 4 trilioane de dolari în capitalizare globală. Creșterea vine într-o săptămână marcată de decizii legislative majore în SUA și un val de optimism din partea investitorilor instituționali. Bitcoin a doborât noi recorduri, iar Ethereum a explodat, impulsionând și acțiunile companiilor crypto precum Coinbase și Robinhood. Piața […]