Gigantul tehnologic Meta a provocat un șoc în încercările Uniunii Europene de a reglementa inteligența artificială (AI), anunțând că nu va semna codul de bune practici propus pentru modelele AI cu scop general. Joi, Joel Kaplan, directorul pentru afaceri globale al companiei, a acuzat codul că „introduce numeroase incertitudini legale pentru dezvoltatorii de modele, precum și măsuri care depășesc cu mult cadrul prevăzut de Legea AI a UE”, scrie Politico.
În schimb, gigantul Microsoft va semna „probabil” documentul pentru a ajuta companiile să respecte regulile de referință ale blocului comunitar privind inteligența artificială, a declarat președintele său pentru Reuters la scurt timp după ce Meta Platforms (META.O) a respins reglementarea. Elaborat de 13 experți independenți, codul de bune practici pentru dezvoltatorii AI le cere acestora, printre altele, să publice rezumate ale conținutului utilizat pentru a-și antrena modeleleAI de uz general și să pună în aplicare o politică de conformitate cu legislația UE privind drepturile de autor.
Publicat săptămâna trecută, codul de practică reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene pentru a limita riscurile generate de modele AI precum ChatGPT al OpenAI sau Grok, lansat recent pe platforma X, care a atras critici pentru comentarii controversate, inclusiv aprecieri cu privire la Hitler și alte reacții dăunătoare.
Obiectivul principal al acestui cod este să oblige companiile din domeniu să respecte normele UE fără a se recurge la investigații detaliate. Codul oferă îndrumări pentru respectarea Legii privind Inteligența Artificială, un cadru legal ce va deveni obligatoriu în blocul comunitar. Pentru companiile care refuză să adere, se ia în calcul intensificarea supravegherii din partea Comisiei.
Încă de la lansarea inițiativei, industria tehnologică a desfășurat o campanie de lobby intensă pentru atenuarea sau blocarea măsurilor propuse. Joel Kaplan a făcut referire la o scrisoare semnată în iulie de peste 40 de companii europene de top, printre care Bosch și SAP, care cereau Comisiei Europene să suspende implementarea legii AI.
Meta „împărtășește îngrijorările acestor companii că extinderea excesivă a reglementărilor va frâna dezvoltarea și utilizarea celor mai avansate modele AI în Europa și va împiedica companiile europene care încearcă să construiască afaceri pe această bază,” a precizat Kaplan.
În februarie, Google a emis un avertisment privind riscurile pe care legislația AI a UE le prezintă asupra inovației și creșterii economice europene. Codul de practică a fost catalogat drept o „mișcare greșită” care ar putea încetini progresul tehnologic în zonă.
Pe parcursul procesului de elaborare a codului, Comisia Europeană a apărat constant inițiativa. Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei, a declarat că „companiile care aderă la acest cod vor beneficia de mai multă certitudine juridică și vor avea o povară administrativă redusă.”
În replică la anunțul Meta, Regnier a afirmat că acest cod reprezintă un „instrument voluntar, însă cu un standard solid,” iar companiile care aleg să se conformeze prin alte metode pot fi supuse unei supravegheri mai stricte din partea Oficiului pentru AI.
Compania franceză Mistral a devenit primul operator care a anunțat joi intenția de a semna codul. De asemenea, OpenAI a declarat că va adera la acest set de reguli, consolidând poziția de susținere a întregului cadru de reglementare european.
Decizia Meta de a nu susține codul UE amplifică tensiunile dintre giganții tehnologici și autoritățile europene, subliniind dificultățile de a crea reguli eficiente și acceptabile pentru tehnologiile emergente. Miza pentru UE este găsirea unui echilibru între susținerea inovației și protejarea utilizatorilor de potențiale riscuri asociate inteligenței artificiale.