România va deveni prima țară din Europa care va opera renumitul sistem israelian de apărare antiaeriană Iron Dome.
Ministerul Apărării Naționale a confirmat că firma Rafael a câștigat licitația pentru furnizarea de sisteme SHORAD/VSHORAD, destinate protejării infrastructurii critice, a obiectivelor militare și, la nevoie, a zonelor urbane.
Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a confirmat oficial, în prima sa apariție publică de la preluarea mandatului, că firma israeliană Rafael Advanced Defense Systems a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru furnizarea sistemelor de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD) destinate apărării aeriene a României.
Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii Prim Plan de la TVR, ministrul a confirmat informațiile apărute recent privind rezultatul licitației. Totuși, Moșteanu a precizat că procesul nu este încă finalizat, urmând să aibă loc etapa negocierii. Semnarea contractului este estimată pentru această toamnă.
Încă din luna mai, mai multe surse politice și din industrie indicau faptul ă Rafael a rămas singur în competiție, cu sistemele SPYDER (VSHORAD) și Derby (SHORAD), după eliminarea celorlalți doi competitori, gigantul european MBDA și Diehl din Germania. Licitația a fost organizată de Ministerul Apărării Naționale prin compania Romtehnica.
„Sunt rachete defensive cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Avem un câștigător desemnat, dar contractul va fi semnat în toamnă, după ce încheiem schimbul de corespondență necesar”, a declarat ministrul Ionuț Moșteanu.
Acesta a subliniat că MApN se află în faza finală a negocierilor cu compania israeliană Rafael și s-a declarat optimist că nu vor apărea obstacole. De asemenea, el a punctat necesitatea acestor sisteme, pe care România nu le are în dotare în prezent, și a menționat că va fi stabilit și un calendar clar pentru livrare și implementare.
Moșteanu a făcut o paralelă cu celebrul sistem israelian Iron Dome, menționând că Rafael este unul dintre furnizorii-cheie ai acestui scut defensiv. El a explicat că România va beneficia de același tip de protecție aeriană de rază scurtă care apără astăzi orașe precum Tel-Aviv.
„Dacă ne gândim la acele imagini de la Tel Aviv, când se vede Iron Dome interceptând rachete, ei bine, acela este sistemul SHORAD-VSHORAD. Același tip de tehnologie va proteja și România”, a afirmat Moșteanu.
El a mai adăugat că aceste sisteme vor avea rolul de a apăra nu doar obiective militare, ci și infrastructura critică sau zone urbane, dacă situația o va impune: „Fie că vorbim de aeroporturi, baze militare sau, în caz extrem, de protejarea orașelor, avem nevoie de aceste capabilități”, relatează Defense România.
În paralel, România participă și la o achiziție comună de sisteme antiaeriene portabile Mistral 3 (MANPAD), care, împreună cu SHORAD/VSHORAD, vor contribui la completarea forței de apărare antiaeriană stratificată. Aceasta include deja sistemele cu rază lungă Patriot și scutul antirachetă de la Deveselu.
Programul de înzestrare cu numele oficial „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” prevede achiziția a 16 sisteme SHORAD/VSHORAD pentru Forțele Aeriene și a 9 sisteme SHORAD plus 16 V/SHORAD pentru Forțele Terestre. Valoarea totală estimată a programului este de 4,2 miliarde de euro.