Ministrul interimar al Energiei, Sebastian Burduja, a semnat primul memorandum pentru cooperare bilaterală în sectorul energetic cu Turcia, un acord care include și livrări de gaze naturale din Turcia către România, în volum de până la 4 milioane de metri cubi pe zi, “atunci când este nevoie”, potrivit unei declarații transmise de oficialul român pe rețelele de socializare.
În cadrul întâlnirii cu oficialii turci, care a avut loc la Istanbul, s-a mai discutat şi despre gazele din Marea Neagră, despre proiectul Neptun Deep, despre stadiul gazoductului Tuzla–Podişor şi despre interesul investitorilor turci pentru proiectele de producţie de energie verde, solară şi eoliană, din România, precizează sursa citată.
”La finalul săptămânii trecute am participat la Summitul Internaţional al Resurselor Naturale de la Istanbul, la invitaţia ministrului turc al energiei, prietenul meu, Alparslan Bayraktar. A fost o întâlnire aplicată, în care am discutat despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energetic – de la securitatea aprovizionării cu gaze naturale, la investiţii în energie verde şi infrastructură regională”, spune ministrul Burduja, într-o postare pe Facebook.
Sebastian Burduja nu a făcut referire la părțile semnatare, prin urmare, deocamdată nu știm ce companie din România va importa aceste gaze.
România are o dependență redusă de importurile de gaze, dar, în condițiile unor temperaturi scăzute, uneori are nevoie de gaze de import pentru a trece peste perioada rece. O situație de acest tip s-a înregistrat chiar anul acesta, în luna februarie, când au fost importate gaze, chiar în volume care au reprezentat peste 20% din consumul zilnic. Importurile au fost realizate în special după tranzacții pe piața spot, la prețuri foarte mari, scrie publicația online e-nergia.
România poate produce aproximativ 23-24 de milioane de metri cubi de gaze pe zi și poate extrage până la maximum 28 de milioane. Consumul poate ajunge, dacă este foarte firg, la 55 de milioane de metri cubi.
O dată cu semnarea acestui memorandum, Burduja subliniază că România este privită cu seriozitate la nivel regional, prin urmare, “trebuie să ne întrebăm cu luciditate încotro ne îndreptăm şi ce alegem”.
”Suntem în faţa unui test fundamental de orientare ca ţară. Rămâne România pro-Vest, predictibilă şi respectată sau devine vulnerabilă, expusă izolării toxice? E o luptă care se poartă şi în afara graniţelor, dar mai ales aici, înăuntru. În mintea şi conştiinţa fiecăruia. Şi trebuie dusă cu toată claritatea. Aici suntem. Într-un moment care cere nu doar prezenţă, ci şi curaj. Şi luciditate”, a declarat Sebastian Burduja.