După mai bine de trei decenii în care Japonia a dominat clasamentul mondial al creditorilor, Germania i-a luat locul. Deși activele externe ale Japoniei au atins un nivel record, efectele deprecierii yenului și surplusul comercial al Germaniei au înclinat balanța.
Pentru prima dată în 34 de ani, Japonia a pierdut poziția de cel mai mare creditor al lumii, fiind devansată de Germania, arată datele Ministerului de Finanțe nipon. Această răsturnare de situație vine în ciuda faptului că activele externe brute ale Japoniei au crescut cu 12,9% față de anul anterior, atingând un nivel record de 533,05 trilioane yeni (aproximativ 3,7 trilioane dolari). Cu toate acestea, Germania a raportat un total impresionant de 569,65 trilioane yeni, consolidându-și poziția de lider financiar mondial.
Ministerul japonez a explicat că deprecierea yenului a impulsionat valoarea activelor deținute în valute străine – acțiuni, obligațiuni și alte dețineri – atunci când au fost convertite în moneda națională. În paralel, Germania a beneficiat de un excedent comercial robust, care a amplificat avansul său în topul global al creditorilor, raportează Kyodo News.
Chiar dacă Japonia a înregistrat o creștere a creditului extern net pentru al șaptelea an consecutiv, activele externe totale au urcat la 1.659,02 trilioane yeni (+11,4%). Această evoluție a fost susținută în special de investițiile directe ale instituțiilor financiare și ale caselor de comerț japoneze în Statele Unite. Pe de altă parte, pasivele externe ale Japoniei au crescut și ele cu 10,7% și au ajuns la 1.125,97 trilioane yeni.
Un element esențial în ecuația acestor fluctuații a fost deprecierea semnificativă a yenului: dolarul american se tranzacționa la 157,89 yeni la finalul lui 2024, cu 11,7% mai mult față de 141,40 yeni cu un an înainte. Această devalorizare a făcut ca valoarea activelor străine convertite în yeni să pară mai mare, dar nu a fost suficientă pentru a depăși performanța Germaniei.
La nivel global, Japonia rămâne al doilea cel mai mare deținător de active externe nete, cu un avans confortabil față de China (516,28 trilioane yeni). În contrast, Statele Unite se află pe o poziție opusă, cu o datorie externă netă de 4.109,26 trilioane yeni, reflectând dezechilibrele financiare ale celei mai mari economii a lumii.
Ministerul de Finanțe nipon a precizat că aceste cifre au fost calculate folosind cursurile de schimb publicate de Fondul Monetar Internațional la sfârșitul anului trecut. Această metodă de raportare scoate și mai mult în evidență diferențele structurale dintre economiile lumii: în timp ce Germania și Japonia concurează pentru poziția de creditor suprem, SUA continuă să acumuleze datorii externe semnificative.