Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face un nou apel public către Comisia Europeană căreia îi cere să accepte renegocierea PNRR și amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia, “în lipsa unor capacități noi echivalente de producție în bandă”. Mesajul vine după ce, joi, partidul AUR anunța, printr-un comunicat preluat de Agerpres, că liderul Geroge Simion a avut o serie de întâlniri cu membri ai unor asociații și structuri sindicale esențiale din diverse sectoare industriale, printre care reprezentanții Asociației Patronale Miniere din România, ai Confederației Sindicale Naționale Meridian sau cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
“Cu reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian am vorbit despre problemele grave cu care se confruntă România din punct de vedere energetic, dar şi despre probleme cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia”, declară George Simion în în comunicatul citat.
În contextul politic și economic actual, Sebastrian Burduja consideră că Europa ar trebui să accepte “Smart Deal” și să să asculte vocea statelor membre și vocea cetățenilor lor. “Integrarea în Uniunea Europeană este cel mai bun lucru reușit de România în ultimele decenii. Ne-a pus pe calea dezvoltării (am depășit cu mult Ungaria și ajungem din urmă Polonia, lucruri de neînchipuit în 1990). Trebuie să continuăm pe acest drum”, spune Burduja. Pe de altă parte, precizează sursa citată, este un moment în care trebuie ascultată “vocea rațiunii și logicii, dincolo de ideologia “Green Deal” de tipul terapiei șoc″. E momentul ca Europa să asculte vocea rațiunii și să permită renegocierea PNRR și amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune.
“Prin PNRR, la 1 ianuarie 2026 ar trebui să închidem încă 1755MW la nivelul termocentralelor pe cărbune. De peste un an, explic Comisiei Europene că nu putem face asta, din cauze obiective. Grupurile pe gaz care ar trebui să le înlocuiască pe cele pe cărbune sunt în licitație, după multiple încercări nereușite, pentru că prețul turbinelor pe gaz a explodat în ultimii doi ani. De aceea, Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea PNRR și amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune. Cu aceiași bani din PNRR, de altfel, vom depăși cu mult țintele de “verde” — parcuri solare, eoliene și baterii. La capitolul emisii, ne atingem astfel obiectivul”, declară Sebastian Burduja într-o postare distribuită pe rețelele de socializare.
“Mai mult, închiderea termocentralelor pe cărbune ar pune și mai multă presiune pe prețuri. Între 2009-2022, România a închis peste 7000MW grupuri pe cărbune și gaz — producție în bandă, cât zece reactoare de la Cernavodă. Așa am ajuns să importăm pe intervalele de consum de vârf. Importăm scump și, culmea, importăm de la țări care produc în continuare pe cărbune (Serbia, Bulgaria). Care e logica?!”, a mai spus Burduja.