Decizia agenției de evaluare financiară Moody’s de a retrograda ratingul de țară al Statelor Unite ale Americii nu este un indicator relevant, a declarat duminică secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent. Oficialul a dat vina pe administrația Biden pentru faptul că SUA nu mai beneficiază de cel mai bun rating posibil.
„Nu dau prea multă importanță deciziei de retrogradare luată de Moody’s”, a afirmat Bessent într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.
Pentru prima dată în istorie, Moody’s a coborât vineri ratingul de țară al SUA de la „Aaa”, cea mai bună notă posibilă, până la „Aa1”, motivând decizia prin îngrijorarea legată de creșterea datoriei americane. Ratingul este însoțit de o perspectivă „stabilă”.
În replică, secretarul Trezoreriei a apărat politica bugetară a președintelui Donald Trump și a acuzat administrația președintelui Joe Biden pentru „cheltuielile făcute în ultimii patru ani”, care au condus la această retrogradare.
Moody’s și-a justificat decizia prin creșterea gradului de îndatorare al SUA și a costului cu serviciul datoriei pentru bugetul federal, punând totodată în discuție proiectul legii bugetului care este discutat în prezent în Congresul american. Acest megaproiect, foarte susținut de Donald Trump, prevede prelungirea scutirilor de taxe introduse în primul său mandat și, în paralel, tăieri bugetare de aproximativ 880 miliarde de dolari, vizând în principal programele de asigurări de sănătate de care beneficiază circa 70 de milioane de americani cu venituri modeste.
„Suntem hotărâți să reducem cheltuielile și să repunem economia pe creștere”, a spus Scott Bessent.
Moody’s este ultima dintre cele trei mari agenții de rating care a retras SUA cel mai bun calificativ posibil. Agenția rivală Fitch a coborât cu o treaptă, până la „AA plus”, ratingul de țară al SUA încă din 2023, invocând crizele politice repetate pe tema majorării plafonului de îndatorare, care riscă să erodeze guvernanța țării. De asemenea, Standard and Poor’s Global Ratings a fost prima mare agenție de evaluare care a retras SUA ratingul „AAA” în 2011, atribuind în prezent primei economii a lumii un rating „AA plus”.
Casa Albă a reacționat prompt și agresiv, criticând decizia Moody’s și sugerând că aceasta ar avea motivații politice. Directorul de comunicare al Casei Albe, Steven Cheung, l-a atacat public pe economistul Mark Zandi de la Moody’s, afirmând că acesta este „un adversar politic al președintelui Donald Trump” și că „nimeni nu ia în serios analizele sale”.
„Dacă Moody’s ar fi avut vreo credibilitate, nu ar fi tăcut în timp ce dezastrul fiscal din ultimii patru ani se desfășura”, a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai, făcând referire la perioada administrației Biden.
De cealaltă parte, liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, a folosit retrogradarea pentru a critica politica fiscală a republicanilor:
„Retrogradarea ratingului SUA ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Trump și republicanii din Congres să înceteze urmărirea iresponsabilă a reducerilor de taxe care măresc deficitul. Din păcate, nu am mari speranțe.”