Prima pagină » Semnal de alarmă de la președintele CCIR: „Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat”

Semnal de alarmă de la președintele CCIR: „Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat”

Semnal de alarmă de la președintele CCIR: „Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat”
Semnal de alarmă de la președintele CCIR. Foto: CCIR

În cadrul unei dezbateri electorale pe teme economice organizate marți la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), președintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat rolul esențial al capitalului străin în economia românească și a avertizat că, în cazul în care investitorii străini ar părăsi România, consecințele ar fi dramatice, „noi închidem lumina, la propriu și la figurat”.

Daraban a prezentat o analiză comparativă între firmele cu capital integral românesc și cele cu capital integral străin, evidențiind faptul că, deși numărul companiilor românești este de aproape 30 de ori mai mare (813.711 față de 27.594), cifra de afaceri generată de firmele românești este de 254 miliarde euro, în timp ce firmele străine realizează o cifră de afaceri de 143 miliarde euro. Această diferență arată că firmele cu capital străin au o productivitate și o putere economică mult mai mare per entitate.

„De multe ori am spus-o public că, dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina la propriu și la figurat. Pe ce mă bazez? (…) Noi am făcut o statistică simplă, bazată pe 100% privat român, 100% privat străin. Și n-am luat în calcul cele 1.480 de societăți cu capital 100% de stat. Ei bine, 100% privați români suntem 813.711. Străinii sunt 27.594. Vreau să observați că noi suntem de 29,5 ori mai mulți decât ei. Noi avem o cifră de afaceri, noi românii, de 254 de miliarde de euro, ei au 143 de miliard de euro. Deci iată că nu mai vorbim de 29,5 ori. Noi plătim pe muncă 31,8 miliarde de euro, celebrele taxe pe muncă. 19,67 miliarde de euro plătite de străini. (…) Deci iată că nu mai vorbim de 29,5 ori’, a explicat Daraban în cadrul conferinței.

Taxele pe muncă: firmele românești plătesc 31,8 miliarde euro, iar cele străine 19,67 miliarde

În ceea ce privește taxele pe muncă, firmele românești plătesc 31,8 miliarde euro, iar cele străine 19,67 miliarde euro. Pentru alte tipuri de taxe (pe terenuri, clădiri etc.), societățile românești plătesc 3,76 miliarde euro, iar cele străine 3,26 miliarde euro. Aceste date arată că firmele străine contribuie semnificativ la bugetul de stat și la susținerea sistemului economic.

”Aici vorbim de taxe pe terenuri, pe clădiri și așa mai departe. Deci iar nu este acel raport de 29,5 ori. Am spus acest lucru pentru că se revede și în situația de la comerțul exterior. (…) Vreau să vă spun că a scăzut și numărul de exportatori români. De la 28.080 în 2023, anul trecut, am avut 26.979. Numărul de exportatori din România, persoane juridice române indiferent de forma de capital, străin sau românesc”, a adăugat președintele CCIR.

Președintele CCIR a atras atenția asupra scăderii numărului de exportatori români, de la 28.080 în 2023 la 26.979 în 2024, ceea ce reflectă o provocare pentru economia autohtonă. Deficitul balanței comerciale a ajuns la 33,4 miliarde euro, cu importuri în creștere de la 122 miliarde euro în 2023 la 126 miliarde euro în 2024.

În topul celor mai mari exportatori, care realizează 50,7% din totalul exporturilor de peste 92 miliarde euro, se regăsesc doar 3 firme românești. În top 500, care realizează 74% din exporturi, sunt 72 de firme românești, iar în top 1.000, care realizează 83,7% din total export, se află 209 firme românești. Aceste cifre indică o prezență limitată a companiilor românești în topul principalilor exportatori, ceea ce ridică semne de întrebare privind competitivitatea pe termen lung.

Importanța capitalului străin pentru stabilitatea macroeconomică

Mihai Daraban a subliniat că rolul capitalului străin este crucial pentru stabilitatea macroeconomică a României și a insistat ca unul dintre candidații la președinția României, prezent la eveniment să comenteze pe acest subiect:

”Am ținut să menționez, pentru că aștept răspunsul candidatului, am ținut să menționez rolul pe care capitalul străin îl are în macro-stabilitatea economică a României”, a punctat Mihai Daraban.

În cadrul dezbaterii, Daraban a menționat și o „dezamăgire” în mediul de afaceri legată de faptul că misiunile diplomatice ale României nu au pe agenda lor subiecte economice, ceea ce ar trebui schimbat pentru a sprijini mai bine exportatorii și investitorii. De asemenea, a atras atenția asupra faptului că mediul de afaceri trebuie protejat de presiunile politice și de introducerea de noi taxe, care riscă să sufoce antreprenoriatul.

 

Alte articole importante
Hackerii ruși ajung să corupă modelele AI. Cum devin chatboții instrumente imprevizibile de propagandă
Tehnologie
Hackerii ruși ajung să corupă modelele AI. Cum devin chatboții instrumente imprevizibile de propagandă
Inteligența artificială conversațională acaparează rapid spațiul digital, devenind instrumentul preferat de milioane pentru accesul la informații, știri și opinii de ultim moment. Această ascensiune nu a trecut neobservată de experții în securitate, care semnalează că hackerii ruși caută modalități de a introduce materiale propagandistice direct în datele de antrenament ale acestor sisteme AI, cu scopul […]
Uber și Lucid Motors lansează robotaxiuri premium într-un parteneriat de 300 de milioane de dolari
Companii
Uber și Lucid Motors lansează robotaxiuri premium într-un parteneriat de 300 de milioane de dolari
Uber și Lucid Motors au anunțat un parteneriat strategic de sute de milioane de dolari prin care vor lansa o flotă de robotaxiuri premium. Această colaborare marchează un pas important în dezvoltarea mobilității autonome de lux pe piața americană. Robotaxiuri de lux: Uber investește în Lucid Motors 300 de milioane de dolari Uber a anunțat, […]
Ungaria ar putea adopta moneda euro înaintea României. Ce spune cel mai puternic bancher al țării vecine
Ungaria ar putea adopta moneda euro înaintea României. Ce spune cel mai puternic bancher al țării vecine
Ungaria, o țară care nu are încă un plan oficial de aderare la moneda euro, ar putea totuși depăși România în cursa către zona euro. Declarația vine de la noul director general al celei mai mari bănci maghiare, OTP Bank. Peter Csanyi, numit în funcție în luna mai, a cerut public ca Ungaria să se […]
Netflix, profituri record și val de nemulțumiri după restricționarea partajării conturilor
Netflix, profituri record și val de nemulțumiri după restricționarea partajării conturilor
Netflix provoacă o undă de șoc în rândul utilizatorilor la nivel global, după ce a limitat drastic posibilitatea de a folosi același cont în mai multe locuințe. În timp ce compania raportează venituri record și mizează pe producții originale pentru a-și fideliza clienții, abonații reacționează vehement pe rețelele sociale, acuzând pierderea flexibilității și amenințând cu […]
Cel mai mare meteorit marțian a fost vândut la licitație pentru suma colosală de 5,3 milioane de dolari
Cel mai mare meteorit marțian a fost vândut la licitație pentru suma colosală de 5,3 milioane de dolari
Un obiect spațial rar, provenit direct de pe Marte, a stârnit senzație în lumea științei și a colecționarilor. Cel mai mare meteorit marțian cunoscut de pe Pământ, NWA 16788, a fost vândut la licitație pentru o sumă colosală de 5,3 milioane de dolari. Cu o greutate de 24,5 kilograme, meteoritul a fost adjudecat pentru o […]
Ultima zi de tranzacționare a săptămânii debutează cu creșteri la BVB pe aproape toți indicii principali
Ultima zi de tranzacționare a săptămânii debutează cu creșteri la BVB pe aproape toți indicii principali
BVB a încheiat săptămâna în forță, cu o deschidere pozitivă vineri dimineața, când aproape toți indicii principali au intrat pe verde. Cu un rulaj de 8,57 milioane de lei (aproximativ 1,69 milioane euro) în primele 40 de minute de tranzacționare, piața a arătat un apetit crescut pentru acțiuni. Indicii principali în creștere la BVB Ziua […]