Serviciile de informații din Olanda au dezvăluit, marți, că un grup de hackeri ruși, necunoscut anterior, a fost responsabil pentru atacuri cibernetice în 2024 asupra rețelelor poliției olandeze, asupra rețelelor NATO și ale mai multor țări europene. Gruparea, supranumită de agențiile de securitate „Laundry Bear”, ar putea fi sprijinită de statul rus, conform unei scrisori comune adresate Parlamentului de Serviciu General de Informații și Securitate (AIVD) și Serviciului de Informații Militare (MIVD).
„Atacurile cibernetice asupra instituțiilor olandeze fac parte dintr-o amenințare cibernetică internațională mai amplă reprezentată de această grupare de hackeri”, se arată în comunicatul oficial care detaliază concluziile anchetei privind incidentele.
Grupul a acționat discret până în septembrie 2024, când a fost descoperit în timpul unei operațiuni de hacking prin care a reușit să acceseze informații confidențiale despre oficiali ai poliției olandeze, scrie Reuters. Atunci, numele și datele de contact legate de muncă ale tuturor polițiștilor din Țările de Jos au fost compromise, fără a fi afectate datele private sau cele din anchete, a precizat ministrul Justiției olandez, David van Weel.
Pe lângă atacurile asupra instituțiilor guvernamentale, „Laundry Bear” a desfășurat activități de spionaj cibernetic împotriva unor companii care produc tehnologii avansate, inaccesibile Rusiei din cauza sancțiunilor occidentale impuse în contextul războiului din Ucraina.
Investigația arată că gruparea este activă în operațiuni cibernetice împotriva guvernelor occidentale și altor instituții încă din 2024. Obiectivul principal al atacurilor a fost obținerea de informații legate de „achiziția și producția de echipamente militare de către guvernele occidentale, precum și despre livrările de arme către Ucraina”.
Atacul asupra poliției olandeze a generat îngrijorare majoră, iar autoritățile au informat autoritatea națională pentru protecția datelor și au demarat o anchetă pentru evaluarea riscurilor, în special pentru ofițerii sub acoperire.
Erik Akerboom, șeful AIVD, a subliniat că publicarea detaliilor despre metodele folosite de „Laundry Bear” ajută nu doar guvernele, ci și producătorii și furnizorii să se protejeze mai bine împotriva acestui tip de spionaj, limitând astfel șansele de succes ale grupării.
Acest caz din Olanda face parte dintr-un val tot mai mare de atacuri cibernetice cu origini rusești. Săptămâna trecută, Agenția Națională de Securitate a SUA a anunțat că hackeri ai serviciilor militare ruse au vizat companii occidentale din sectorul tehnologic și logistic implicate în sprijinul Ucrainei.
De asemenea, luna trecută, guvernul francez a acuzat o grupare de hackeri legată de serviciile militare ruse că a desfășurat atacuri cibernetice timp de trei ani, vizând Jocurile Olimpice de la Paris, agenții guvernamentale și companii franceze.
Aceste informații evidențiază amploarea și complexitatea amenințărilor cibernetice actuale, precum și eforturile continue ale țărilor occidentale de a identifica și contracara atacurile susținute de statul rus.