Marile branduri internaționale, precum Birkenstock și Pandora, au început să mute costurile tarifelor impuse de SUA asupra tuturor piețelor, crescând prețurile chiar și acolo unde taxele nu se aplică. O tactică menită să protejeze vânzările din America ar putea, însă, declanșa o nouă criză a prețurilor în Europa și nu numai.
În contextul noilor tarife impuse de administrația Trump, retailerii internaționali se regrupează rapid. În loc să scumpească drastic doar în SUA, unde ar risca să piardă clienți și să atragă criticile Casei Albe, companii precum Birkenstock și Pandora preferă să aplice scumpiri moderate la nivel global.
„Un mic procent de creștere a prețurilor la nivel mondial este suficient pentru a absorbi impactul tarifelor din SUA”, a declarat directorul financiar al Birkenstock, citat de Reuters. Iar Pandora, liderul bijuteriilor daneze, ia în calcul o abordare similară, în timp ce analizează dacă să împartă costurile cu clienții din toate colțurile lumii, nu doar cu cei americani.
Specialiștii în economie avertizează că această strategie, deși justificată din punct de vedere comercial, ar putea destabiliza eforturile băncilor centrale de a menține inflația sub control. Jean-Pierre Dubé, profesor de marketing la University of Chicago, explică: „Dacă o companie arată că a crescut prețurile peste tot, nu doar în SUA, poate evita să devină ținta furiei prezidențiale. E o tactică de protecție reputațională”.
Însă consecințele nu sunt doar politice. Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a atras atenția că firmele globale ar putea ignora diferențele tarifare între țări, pentru a aplica creșteri de preț uniforme, ceea ce ar putea alimenta inflația în UE și Marea Britanie, unde prețurile abia începuseră să se stabilizeze.
Deși tarifele americane vizează importurile directe, efectul se propagă rapid. Retailerii internaționali, precum Walmart, au fost forțați să anunțe scumpiri, iar în unele cazuri, chiar președintele Trump le-a cerut public să „absorbe costurile”. Pentru a evita astfel de reacții, firmele aleg acum să distribuie costurile în toate regiunile în care operează.
Profesorul Jason Miller de la Michigan State University spune că „firmele globale pot amortiza șocul tarifelor mai bine decât cele locale”. Astfel, o firmă doar cu operațiuni în SUA poate fi nevoită să crească prețurile cu 12%, în timp ce una internațională o poate face cu doar 8%, în timp ce transferă diferența către alte piețe.
În aprilie, așteptările legate de inflație ale consumatorilor americani au atins 6,7%, cel mai ridicat nivel din 1981. În paralel, consumatorii europeni încep și ei să se teamă de o nouă rundă de scumpiri, ceea ce, paradoxal, le oferă firmelor spațiu psihologic să majoreze prețurile fără revoltă din partea pieței.