În 2024, sectorul retail din Germania a înregistrat pierderi uriașe, cauzate în mare parte de hoții din magazine, care au atins un nivel record de aproape 3 miliarde de euro. Potrivit unui raport recent al Institutului EHI Retail, o parte semnificativă a acestor furturi este legată de activități ale grupărilor infracționale organizate, iar guvernul federal pierde milioane de euro din venituri fiscale.
În timpul inventarelor realizate în 2024, comercianții germani au constatat un deficit de marfă în valoare totală de 4,95 miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 4,2 miliarde de euro sunt atribuite furturilor, restul fiind cauzat de erori interne, precum etichetarea greșită a prețurilor sau probleme în înregistrarea și evaluarea stocurilor. Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor a 98 de companii care operează peste 17.000 de magazine în Germania.
Raportul, consultat de Euronews, indică faptul că furturile comise de clienți au generat pierderi de aproximativ 2,95 miliarde de euro în 2024, o creștere față de cele 2,82 miliarde de euro din anul precedent. Angajații companiilor au fost responsabili pentru pierderi estimate la 890 milioane de euro, iar furturile comise de furnizori și companii de servicii au adus un prejudiciu suplimentar de 370 milioane de euro.
Deși statisticile poliției arată o scădere de 5% a cazurilor raportate în 2024, Institutul EHI subliniază că 98% din furturile din magazine rămân nedetectate, iar pierderile reale sunt estimate prin verificarea stocurilor lipsă.
Furturile profesioniste, orchestrate de bande organizate, reprezintă o amenințare tot mai mare pentru retaileri. Studiul arată o creștere de 5% a furturilor legate de activități infracționale organizate față de anul precedent. În 2024, astfel de activități au reprezentat aproximativ o treime din totalul furturilor comise de clienți, echivalentul a aproape 1 miliard de euro.
Raportul afirmă că „mulți comercianți sunt convinși că furturile organizate devin tot mai profesioniste și vor continua să crească”. De asemenea, acesta menționează că „grupurile mari intră în magazine și umplu fără milă coșurile cu produse, iar securitatea și personalul nu au nicio șansă. Dezvoltarea necontrolată a criminalității organizate, legătura acesteia cu platformele mari de vânzări online și lipsa unor măsuri eficiente reprezintă probleme majore.”
Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, se confruntă cu prețuri ridicate la energie și o productivitate scăzută, influențate parțial de războiul din Ucraina și pandemia de COVID-19. Sectorul manufacturier se confruntă cu incertitudini majore în comerțul global, prețuri energetice ridicate și probleme în lanțurile de aprovizionare.
Economia germană a înregistrat contracții în fiecare al doilea trimestru de la sfârșitul lui 2022. Costurile locuințelor au crescut atât de mult încât 12% din populație a cheltuit în 2024 mai mult de 40% din venituri pe locuință, față de media UE de 8,2%. Aproximativ o cincime din populație este expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială, iar rata șomajului a ajuns la 6,2%, cel mai ridicat nivel din 2020. Numărul șomerilor se apropie de 3 milioane pentru prima dată în ultimul deceniu, conform Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Magazinele alimentare au suferit furturi în valoare de aproape 2 miliarde de euro, iar supermarketurile mici au fost cele mai afectate. Farmaciile și magazinele de bricolaj au înregistrat, de asemenea, pierderi semnificative în unele cazuri.
Datele oficiale ale poliției arată o scădere de 5% a cazurilor de furt din magazine în 2024, după creșteri dramatice în 2022 și 2023, când numărul cazurilor raportate a crescut cu 34,3% și respectiv 23,6%. Totuși, EHI Retail Institute estimează că 98% din furturi rămân nedetectate.
Pierderile de 4,2 miliarde de euro cauzate de furturi s-au reflectat și în pierderi fiscale pentru bugetul federal. „Prejudiciul economic cauzat de furturi, prin pierderea TVA-ului, se ridică la aproximativ 570 milioane de euro anual”, se arată în raport, presupunând că trei sferturi din bunurile furate sunt supuse unei cote TVA de 19%, iar restul de 7%.
Retailerii alocă aproximativ 0,33% din cifra lor de afaceri pentru măsuri de securitate, care includ instruirea personalului, supravegherea video, detectivi în magazine și utilizarea unor dispozitive anti-furt. Investițiile totale în prevenirea furturilor au ajuns la circa 3,1 miliarde de euro, ceea ce ridică costurile totale legate de furt și prevenție la 7,3 miliarde de euro în 2024.
Acest cost suplimentar reprezintă aproximativ 1,5% din prețul mediu al cumpărăturilor, ceea ce înseamnă că, în final, clienții suportă o parte din aceste pierderi, concluzionează studiul.