Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata șomajului în România a continuat să crească ușor în luna mai, ajungând la 5,8%.
Cu toate că majorarea pare modestă la prima vedere, cifrele reflectă o tendință îngrijorătoare, în special în rândul tinerilor, unde nivelul șomajului se menține la un nivel alarmant.
Potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS), rata șomajului în formă ajustată sezonier a urcat la 5,8% în luna mai 2025, marcând o creștere de 0,1 puncte procentuale față de luna anterioară.
Șomajul în rândul bărbaților a fost mai ridicat decât în cazul femeilor, cu un ecart de 0,3 puncte procentuale (5,9% la bărbați față de 5,5% la femei), după cum reiese din datele statistice publicate de INS.
În același timp, numărul total al șomerilor (cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani) a fost estimat în cea de-a cincea lună a anului la 470.500 persoane. Vorbim despre o creștere atât față de aprilie (467.400 de persoane), cât și comparativ cu aceeași lună din 2024, când erau înregistrați 441.100 de șomeri.
Pentru segmentul de vârstă 25-74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,6% în mai, cu 4,7% în cazul bărbaților și 4,3% pentru femei. Persoanele din acest grup reprezintă 74,1% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna mai 2025.
Statisticienii de la INS subliniază persistența unui fenomen îngrijorător. Aceștia se referă la rata de șomaj în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, care se menține la un nivel ridicat, de 24,8%, în perioada ianuarie-martie 2025. Acest procent confirmă dificultățile de integrare pe piața muncii ale noii generații, în ciuda unei piețe dinamice în alte sectoare.
Astfel, creșterea ratei șomajului la 5,8% în luna mai reflectă, pe de-o parte, dificultățile continue cu care se confruntă piața muncii din România, iar pe de altă parte, faptul că tinerii rămân una dintre cele mai vulnerabile categorii afectate de această criză.
În aceste condiții este esențială implementarea unor politici active și programe de susținere pentru a stimula ocuparea forței de muncă și pentru a reduce impactul negativ asupra viitorului profesional al noilor generații.