Prima pagină » Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză

Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză

Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză
Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Foto: Freepik

Piețele de acțiuni la nivel global au înregistrat evoluții diverse în primele luni ale anului 2025, iar unele țări s-au remarcat prin performanțe remarcabile. În acest context, analiza celor mai performante piețe de acțiuni oferă o perspectivă clară asupra regiunilor care au atras atenția investitorilor prin randamentele lor superioare.

Performanța piețelor de acțiuni la nivel mondial a fost marcată de variații semnificative în 2025, iar datele de până la 13 mai evidențiază o schimbare notabilă a liderilor la nivel global. În timp ce bursele americane au avut rezultate slabe, piețele europene au înregistrat creșteri spectaculoase, susținute de politici monetare favorabile și de relansarea activității industriale.

Conform unei analize publicate de Visual Capitalist, acțiunile americane (reprezentate de S&P 500) se numără printre cele mai slabe performere în 2025, până la data de 13 mai. Pe de altă parte, piețele europene, precum Polonia, Austria și Grecia, au avut creșteri remarcabile. În plus, relaxarea politicii monetare de către Banca Centrală Europeană (BCE) și revenirea industriei germane au alimentat optimismul investitorilor.

Cele mai performante piețe de acțiuni în funcție de randamentul total Year To Date (13 mai 2025)

Datele, furnizate de YCharts și analizate de Charlie Bilello, arată următoarea ierarhie a piețelor de acțiuni, pe baza ETF-urilor orientate pe țară:

Europa domină topul performanțelor

Multe dintre piețele cu cele mai bune rezultate se află în Europa. Trei țări europene domină topul, cu Polonia pe primul loc, urmată de Austria și Grecia.

Relaxarea politicii monetare a BCE, care a redus ratele dobânzii cheie cu 25 de puncte de bază în aprilie, a stimulat investițiile. În plus, activitatea economică în zona euro a crescut, impulsionată de sectorul manufacturier german.

Sectorul apărării europene, în plină ascensiune

Acțiunile companiilor europene din domeniul apărării au avut performanțe deosebite, pe fondul agresiunii continue a Rusiei și a incertitudinii privind angajamentul SUA față de NATO. De exemplu, acțiunile Rheinmetall AG, cel mai mare producător de armament din Germania, au crescut cu aproape 200% de la începutul anului.

Conform Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), cheltuielile pentru apărare în Europa au crescut cu 17%, ajungând la 693 miliarde de dolari în 2024.

Seth Krummrich, vicepreședinte la Global Guardian, a declarat:
„Cred că vom vedea creșteri suplimentare în anii următori. Europa recunoaște necesitatea de a se baza pe propriile forțe și de a nu depinde atât de mult de Statele Unite.”

Perspective

În timp ce piețele din SUA au stagnat, Europa și alte regiuni emergente au atras atenția investitorilor prin randamente impresionante. Evoluția politicilor monetare și contextul geopolitic vor continua să influențeze performanța piețelor de acțiuni la nivel global în lunile următoare.

Alte articole importante
China va lansa un „portavion aerian” pentru drone kamikaze
China va lansa un „portavion aerian” pentru drone kamikaze
China a anunțat că va demara în iunie testele de zbor cu o dronă strategică de tip HALE (High-Altitude Long-Endurance), denumită SS-UAV, într-un moment în care competiția globală pentru supremație tehnologică militară devine tot mai acerbă. Platforma, dezvoltată de compania privată Jiu Tian, va acționa ca un veritabil „portavion aerian” și va putea controla și […]
Cercetătorii descoperă microbi extrem de rezistenți care au înconjurat un robot NASA înainte de lansarea spre Marte
Tehnologie
Cercetătorii descoperă microbi extrem de rezistenți care au înconjurat un robot NASA înainte de lansarea spre Marte
O descoperire uluitoare scoate la iveală că, înainte ca robotul Phoenix să fie lansat spre Marte, NASA a fost înconjurată de bacterii extreme necunoscute până acum. Analiza ADN-ului dintr-o cameră sterilă a dezvăluit prezența a 26 de specii noi, capabile să supraviețuiască în spațiu. Camerele „sterile” ale NASA, invadate viață microscopică necunoscută Un studiu recent […]
Telegram, blocat în Vietnam pentru lipsa cooperării în stoparea activităților ilegale
Companii
Telegram, blocat în Vietnam pentru lipsa cooperării în stoparea activităților ilegale
Vietnamul a decis recent să blocheze aplicația de mesagerie Telegram, în contextul intensificării măsurilor de securitate cibernetică la nivel global. Autoritățile locale acuză lipsa de cooperare în investigarea unor presupuse activități ilegale desfășurate de utilizatori. 68% dintre grupurile și canalele Telegram din Vietnam ar fi implicate în activități ilegale Conform unui document oficial emis de […]
Bill Ackman investește 2,8 miliarde de dolari în Uber
Tehnologie
Bill Ackman investește 2,8 miliarde de dolari în Uber
Bill Ackman, miliardarul inspirat de Warren Buffett, face o mutare îndrăzneață, care ar putea schimba peisajul investițiilor globale. Cu un pariu de 2,8 miliarde de dolari pe acțiunile Uber și planuri de a crea un nou „imperiu de investiții” în stil Berkshire Hathaway, Ackman vizează companii pe termen lung, cu un potențial uriaș în tehnologie […]
Un trib din Amazon, într-un proces de 180 de milioane de dolari cu New York Times și Yahoo
Un trib din Amazon, într-un proces de 180 de milioane de dolari cu New York Times și Yahoo
Tribul amazonian Marubo a deschis un proces de defăimare împotriva publicației New York Times (NYT), în urma unui articol în care se vorbea despre confuzia pe care o au tinerii din comunitate după ce au primit acces, prin Starlink, la utilizarea Internetului de mare viteză. Reprezentanții comunității susțin că publicarea acestei povești a dus la […]
Robotul umanoid Optimus de la Tesla devine mai inteligent. Ce a învățat să facă?
Companii
Robotul umanoid Optimus de la Tesla devine mai inteligent. Ce a învățat să facă?
Optimus, robotul umanoid dezvoltat de Tesla, nu mai este doar un proiect ambițios prezentat la conferințe, ci un exemplu viu de cum inteligența artificială, combinată cu robotica avansată, poate revoluționa viața de zi cu zi. Robotul umanoid reușește acum să urmeze instrucțiuni formulate în limbaj natural, o etapă importantă în direcția interacțiunii intuitive cu inteligența […]