Într-un moment delicat, marcat de vânzări în scădere abruptă și incertitudini strategice, Teslaa anunțat că va relua până la sfârșitul lunii mai livrările de componente chinezești către fabricile din SUA.
În acest fel, constructorul american de vehicule electrice va relansa planurile de producție pentru modelele Cybercab și Semi.
Fotografii: Tesla
Reluarea fluxurilor logistice dintre cele două țări reprezintă unul dintre primele efecte vizibile ale negocierilor purtate zilele trecute la Geneva. În acest fel, Tesla primește o adevărată gură de oxigen în încercarea de a-și menține planurile de extindere, în ciuda contextului geopolitic volatil.
Suspendarea inițială a importurilor fusese generată de creșterea tarifelor vamale la 145% impusă de administrația Trump. Măsura pusese sub semnul întrebării fezabilitatea economică a lansării noilor modele electrice ale Tesla. Cu toate acestea, o sursă internă, citată de Reuters, avertizează că situația s-ar putea schimba rapide, dată fiind caracterului imprevizibil al politicii comerciale americane.
Decizia luată de compania condusă de Elon Musk vine după un armistițiu comercial temporar în disputa tarifară dintre Washington și Beijing. Concret, SUA au redus taxele suplimentare la importurile chinezești de la 145% la 30%, iar China a răspuns prin reducerea tarifelor la importurile din Statele Unite de la 125% la 10%.
Cei de la Tesla și-au propus să înceapă producția de probă pentru cele două automobile cu emisii zer în luna octombrie, urmând ca producția de serie să fie demarată în 2026. După cum informează Teslarati.com, linia de asamblare pentru robotaxi-ul Cybercab va fi deschisă în Texas, iar cea pentru camionul Semi, în Nevada.
Cybercab este un vehicul electric complet autonom, fără volan sau pedale. Modelul a fost prezentat în toamna anului trecut ca un element central al viitoarei rețele de robotaxi-uri Tesla. Producătorul american speră să îl comercializeze la un preț competitiv, situat sub pragul de 30.000 de dolari, în tentativa de a pătrunde agresiv în zona transportului urban autonom.
În paralel, cei de la Tesla intenționează să intensifice producția camionului full-electric Semi în 2026 pentru a putea onora comenzi întârziate, inclusiv cele contractate de companii precum PepsiCo.
Deși politica tarifară americană are oficial rolul de a susține industria autohtonă, în cazul Tesla, efectele au fost inverse. Concret, majorarea taxelor a pus presiune pe costuri și a frânat planurile de extindere. În mod paradoxal, compania condusă de Elon Musk, un susținător fervent al comerțului liber, se vede afectată tocmai de protecționismul administrației Donald Trump pe care excentricul miliardar o sprijină public.
Într-o recentă întâlnire cu investitorii, CEO-ul Tesla a mărturisit că i-a cerut direct președintelui american să relaxeze regimul tarifar, fără succes însă. La rândul său, directorul financiar Vaibhav Taneja a subliniat că impactul negativ se extinde și asupra echipamentelor industriale, multe fiind importate tot din China pentru uzinele din SUA.
Reluarea aprovizionării din China ar putea reprezenta un moment-cheie pentru redresarea producției Tesla, dar și un test pentru reziliența companiei într-un peisaj global din ce în ce mai instabil, în care geopolitica devine un factor critic în strategia industrială.