Într-un climat economic tot mai tensionat și marcat de confruntări comerciale între marile economii, vânzările globale de vehicule electrificate (100% electrice și hibride cu încărcare la priză – PHEV) au crescut cu 29% în aprilie față de aceeași lună din 2024.
Compania de cercetare Rho Motion subliniază o evoluție pozitivă în piețele din Europa și China, în timp ce America de Nord a bifat primul declin de la toamna trecută.
În Uniunea Europeană, măsurile de reducere a emisiilor de CO2 impuse de Bruxelles determină constructorii tradiționali să-și extindă oferta de modele electrificate.
Producătorii europeni au depășit Tesla în volumele de vânzări, în timp ce gigantul american pierde teren în lipsa unor modele complet noi. Noua generație anunțată pentru Model Y este încă în așteptare, potrivit raportului Rho Motion.
În paralel, China, care este cel mai mare producător și consumator de vehicule electrice (EV), continuă să-și consolideze dominația atât pe plan intern, cât și pe piețele internaționale.
Datele Rho Motion indică faptul că, în aprilie, s-au vândut aproximativ 1,5 milioane de vehicule electrificate la nivel global. China a fost lider cu 900.000 de unități, o creștere de 32% față de anul trecut. Pe poziția următoare s-a clasat Europa, cu o majorare de 35% până la 300.000 de unități.
În schimb, în America de Nord s-au comercializat în total doar 100.000 de unități, în scădere față de aprilie 2024. În restul lumii, avansul a fost spectaculos, de 50% în doar o lună, creștere impulsionată în special de exporturile chineze de modele hibride plug-in.
Potrivit lui Charles Lester, analist-șef la Rho Motion, producătorii chinezi s-au concentrat pe stimularea exporturilor de modele plug-in hybrid, care sunt foarte căutate în regiuni emergente sau pe piețele sensibile la preț.
În contrast, Statele Unite par să piardă din avânt, transmite Reuters. Politicile administrației Trump, marcate de incertitudine în ceea ce privește standardele de emisii și de impunerea unor tarife vamale de 25% pentru mașinile de import, au creat un climat de nesiguranță pentru investitori, dar și pentru producători. În aceste condiții, vânzările de automobile electrificate au scăzut cu 5,6% în regiune pentru prima dată în ultimele șapte luni.
În contextul în care negocierile comerciale între Washington și partenerii globali rămân în centrul atenției, acordurile recente semnate cu Marea Britanie și China nu au avut un impact major asupra sectorului EV.
Totuși, acestea deschid calea pentru posibile tratative cu alte piețe-cheie, precum Japonia, Coreea de Sud și Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un semnal important pentru viitorul industriei auto internaționale, se mai precizează în raportul Rho Motion.
În ciuda unei creșteri a vânzărilor, climatul general rămâne unul complicat. Deși multe guverne mențin sau chiar extind schemele de stimulare pentru vehicule electrice, instabilitatea geopolitică și încetinirea creșterii economice globale amenință planurile de extindere ale producătorilor.
Scenariile pesimiste iau în calcul inclusiv închideri de fabrici sau concedieri masive în cazul în care tensiunile comerciale persistă și afectează lanțurile de aprovizionare și încrederea consumatorilor.