Londra găzduiește, astăzi, primul summit formal UK-UE din era Starmer, o întâlnire cu miză ridicată, care marchează lansarea oficială a unei noi faze de apropiere între Regatul Unit și Uniunea Europeană, la aproape cinci ani de la Brexit, transmite Politico. Într-un cadru care promite să reconfigureze traiectoria relațiilor bilaterale, premierul britanic Keir Starmer îi primește, la Londra, pe înalții reprezentanți ai Uniunii Europene, printre care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, António Costa, și șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
Summitul de la Londra este primul dintr-o serie de reuniuni „regulate” convenite de ambele părți. Oficialii britanici subliniază că „negocierile merg până în ultima clipă”, iar unele elemente-cheie ale pactului sunt încă în discuție. Întâlnirea de azi este rezultatul unei promisiuni din 2024, când Starmer, aflat în vizită la Bruxelles, a propus o „resetare” a relațiilor bilaterale. Deși întâlnirea de azi este considerată, în mare parte, simbolică, oficialii din ambele tabere se așteaptă la cel puțin trei realizări concrete:
Zona de securitate este considerată domeniul cu cel mai mare potențial de consens între cele două părți. Este de așteptat ca summitul să deschidă calea pentru un cadru mai formalizat de cooperare în domeniul apărării, inclusiv oportunități pentru „dialoguri structurate” între UK și UE în materie de strategie de apărare. De asemenea, editorialiștii Politico estimează că va fi discutat un acces extins al Marii Britanii la baze de date europene de securitate. Pe agenda zilei va figura ți posibila integrare a industriei britanice de apărare în proiecte europene de achiziții (inclusiv în cadrul fondului SAFE – Strategic Ammunition and Equipment Facility).
Un diplomat european a declarat pentru Politico că Marea Britanie „ar putea avea acces la programele de achiziții de armament ale UE”, însă rezultatul final depinde de armonizarea unor chestiuni încă sensibile.
Chiar dacă summitul are un ton general de cooperare, două domenii rămân încă tensionate: energia și pescuitul. Aceste teme, comentează sursa citată, vor juca un rol esențial în următoarele runde de negocieri. Actualele prevederi ale acordului de retragere semnat sub guvernarea Johnson expiră în 2026, iar UE dorește prelungirea accesului la apele britanice pentru flotele sale.
Franța, în special, insistă ca progresele înregistrate în domeniul pescuitului să fie o condiție pentru stabilirea noilor agende. Dacă nu se ajunge la un acord, accesul în apele britanice ar trebui renegociat anual, oferind astfel Londrei o pârghie diplomatică importantă.
Chiar dacă rezultatele imediate ale acestui summit vor fi parțial simbolice, momentul este semnificativ pentru mediul de afaceri, pentru investitori și pentru industriile strategice, întrucât sugerează o abordare mai pragmatică și mai cooperantă a relației UK-UE, cu potențial de influență în sectoare ca energie, tehnologie, reglementare financiară și migrație.