Prima pagină » Trump anunță noi taxe vamale înainte de termenul limită din 1 august. Republica Moldova, pe lista neagră

Trump anunță noi taxe vamale înainte de termenul limită din 1 august. Republica Moldova, pe lista neagră

Trump anunță noi taxe vamale înainte de termenul limită din 1 august. Republica Moldova, pe lista neagră
Brazilia ar putea suspenda acordurile economice cu SUA, avertizează președintele Lula

Președintele american Donald Trump a intensificat din nou presiunile comerciale, dezvăluind o nouă serie de scrisori adresate liderilor unor state, prin care îi informează despre aplicarea unor taxe vamale la bunurile importate din țările respective, începând cu luna august. Printre țările vizate se numără și Republica Moldova, alături de Filipine, Brunei, Algeria, Irak și Libia. Nivelul tarifelor variază între 20% și 30%.

Amenințări tarifare suplimentare și impactul asupra pieței cuprului

În cursul zilei de marți, Trump a anunțat impunerea unor taxe vamale de 50% pentru importurile de cupru în Statele Unite, egalând astfel tarifele aplicate aluminiului și oțelului. De asemenea, a sugerat că tarifele pentru produsele farmaceutice ar putea ajunge până la 200%. Ca reacție, prețurile futures pentru cupru pe piața COMEX au scăzut cu peste 3%, iar costurile pentru fabricile americane au crescut, prețurile din New York fiind cu 25% mai mari față de alte piețe globale, scrie Yahoo.

Noile taxe vamale aunțate de Trump. Foto: YahooNews

Primele scrisori trimise și reacțiile țărilor vizate

Luni, Trump a transmis 14 scrisori către țări precum Africa de Sud, Malaezia și Thailanda, anunțând tarife între 25% și 40%. În același timp, China a avertizat SUA să nu reia tensiunile comerciale și a promis represalii împotriva țărilor care colaborează cu Washingtonul pentru a exclude China din lanțurile de aprovizionare.

Situația negocierilor cu partenerii comerciali

Vietnamul a ajuns la un acord care prevede o taxă vamală de 20% pentru importuri, mai mică decât cea de 46% amenințată în aprilie. Totodată, Trump a anunțat o taxă de 40% pentru acele produse care provin din alte țări, precum China, dar sunt expediate prin Vietnam.

Uniunea Europeană a semnalat disponibilitatea de a accepta o taxă universală de 10% pentru multe dintre exporturile sale, însă caută scutiri pentru anumite sectoare. Blocul european se grăbește să încheie un acord în această săptămână.

Canada a renunțat la taxa pe serviciile digitale care afecta marile companii tehnologice americane, iar negocierile comerciale dintre cele două țări au fost reluate, cu un posibil acord până la mijlocul lunii iulie.

Amenințarea tarifară a lui Trump pentru India și BRICS

Trump a adăugat o nouă dimensiune negocierilor cu India, anunțând că țara ar putea primi o taxă suplimentară de 10%, alături de ceilalți membri BRICS, pe care i-a catalogat drept „anti-americani”. Această declarație vine la scurt timp după ce președintele american afirmase că este aproape de finalizarea unui acord comercial cu New Delhi, care să scutească India de tarife reciproce de 26%.

În urma summitului BRICS din Brazilia, unde liderii au condamnat taxele comerciale distorsionante, Brazilia și Africa de Sud au criticat public poziția lui Trump, în timp ce India a evitat să reacționeze oficial, încercând să mențină un echilibru în relația cu Washingtonul.

Oficialii indieni au declarat că nu sunt îngrijorați de amenințările recente, subliniind că India nu susține crearea unei monede unice BRICS și că participarea la tranzacții în monedă locală urmărește doar reducerea riscurilor. India va prelua președinția BRICS anul viitor.

Amânarea termenului pentru tarifele reciproce

Inițial, termenul pentru aplicarea tarifelor reciproce era 1 august, însă Trump a decis să-l amâne după consultări cu secretarul Trezoreriei, Scott Bessent. Potrivit unui raport exclusiv al Wall Street Journal, Bessent și alți consilieri au susținut că negocierile cu mai mulți parteneri, inclusiv India și Uniunea Europeană, sunt aproape finalizate, dar au nevoie de timp suplimentar.

Această amânare face parte dintr-o strategie de negociere, însoțită de trimiterea scrisorilor către țări, pentru a obține concesii de ultim moment.

Situația tarifelor și negocierilor în continuă schimbare

Pe lângă amânarea tarifelor reciproce, Trump a reiterat amenințarea cu taxe de 50% pentru cupru și până la 200% pentru produse farmaceutice. De asemenea, a anunțat că va transmite noi scrisori către alte țări, menționând:

„Vom publica minimum 7 țări dimineața și alte câteva după-amiaza. Vă mulțumim pentru atenție!”

Președintele american a subliniat că nu este posibil să încheie acorduri cu toate cele 200 de țări implicate în comerțul global, spunând:

„Avem 200 de țări. Nu putem să ne întâlnim cu toate.”

Uniunea Europeană caută soluții rapide

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în Parlamentul European că UE lucrează strâns cu administrația Trump pentru a ajunge la un acord comercial.

„Ne menținem principiile, ne apărăm interesele, continuăm să lucrăm cu bună credință și ne pregătim pentru toate scenariile,” a afirmat ea.

În paralel, un înalt oficial al Parlamentului European a indicat că UE este aproape de un acord comercial cu SUA, dar întâmpină dificultăți în obținerea unei scutiri imediate de tarife și a unui angajament american de a nu introduce noi măsuri tarifare.

Alte articole importante
Nvidia este prima companie care atinge o capitalizare de 4 trilioane de dolari. Acțiunile, la un maxim istoric
Nvidia este prima companie care atinge o capitalizare de 4 trilioane de dolari. Acțiunile, la un maxim istoric
Nvidia a ajuns la o capitalizare bursieră de 4 trilioane de dolari, devenind prima companie listată la bursă din lume care atinge acest prag istoric. Ascensiunea spectaculoasă subliniază explozia cererii în sectorul de tehnologie AI, în contextul în care corporația americană domină industria globală a procesoarelor grafice. Capitalizare istorică: Nvidia atinge 4 trilioane de dolari […]
Mașinile de lux pierd teren în SUA din cauza tarifelor impuse de Trump
Companii
Mașinile de lux pierd teren în SUA din cauza tarifelor impuse de Trump
Politica tarifară agresivă a administrației Trump în ceea ce privește importurile la mașinile de lux din afara SUA, afectează vânzările globale ale producătorilor auto. Mărci de prestigiu precum Mercedes-Benz, Jaguar Land Rover (JLR) și Porsche au raportat scăderi semnificative ale vânzărilor pe piața nord-americană, una dintre cele mai importante pentru segmentul premium. Politicile comerciale ale […]
Cum au recuperat consumatorii români sute de mii de euro din tranzacții internaționale eșuate
Analize
Cum au recuperat consumatorii români sute de mii de euro din tranzacții internaționale eșuate
În primele șase luni ale anului 2025, consumatorii români au reușit să recupereze peste 210.000 de euro, după ce au semnalat dificultăți întâmpinate în tranzacții cu firme din alte țări europene. Aceste cazuri au fost gestionate gratuit de Centrul European al Consumatorilor (ECC) din România, care a oferit sprijin în soluționarea litigiilor transfrontaliere, scrie Puterea.ro. […]
Grok, chatbotul lui Elon Musk, forțat să șteargă postări care îl laudau pe Hitler și conțineau comentarii antisemite
Tehnologie
Grok, chatbotul lui Elon Musk, forțat să șteargă postări care îl laudau pe Hitler și conțineau comentarii antisemite
Chatbotul Grok, dezvoltat de firma de inteligență artificială xAI a lui Elon Musk, a fost nevoit să elimine o serie de postări „inadecvate” după ce a început să facă afirmații controversate, inclusiv laude la adresa lui Adolf Hitler și comentarii antisemite în răspunsurile oferite utilizatorilor pe platforma X. Postări șocante și autoclasificare ca „MechaHitler” Printre […]
România urcă în clasamentul global 5G: locul 34 mondial, cu viteze în creștere și acoperire extinsă
Tehnologie
România urcă în clasamentul global 5G: locul 34 mondial, cu viteze în creștere și acoperire extinsă
Deși România înregistrează o ușoară îmbunătățire a vitezei 5G în 2025, țara noastră rămâne departe de salturile spectaculoase ale altor state europene. Un nou raport Open Signal scoate la iveală discrepanțe majore între țările UE, iar România, deși nu retrogradează, avansează cu pași extrem de mici într-o cursă care devine tot mai acerbă. Evoluție lentă […]
Criptomonedele devin mainstream: un val corporatist transformă Bitcoin în activ de trezorerie
Criptomonedele devin mainstream: un val corporatist transformă Bitcoin în activ de trezorerie
Tot mai multe companii listate se grăbesc să cumpere bitcoin și să atragă investitori, cel mai adesea prin strategii agresive de expunere la active digitale, scrie Forbes. Fenomenul s-a intensificat pe măsură ce bitcoin a început să sară de 100.000 de dolari: companii publice din întreaga lume recurg la fuziuni inverse și SPAC-uri, pentru a […]