Prima pagină » UE lansează o aplicație de verificare a vârstei, pentru protejarea minorilor în spațiul digital

UE lansează o aplicație de verificare a vârstei, pentru protejarea minorilor în spațiul digital

UE lansează o aplicație de verificare a vârstei, pentru protejarea minorilor în spațiul digital
UE lansează o aplicație de verificare a vârstei, pentru protejarea minorilor în spațiul digital / Foto Shutterstock

Uniunea Europeană va lansa, în luna iulie, o nouă aplicație pentru verificarea vârstei utilizatorilor de net, un instrument care ar putea permite aplicarea mai strictă a regulilor ce impun platformelor online să protejeze minorii în spațiul digital. Noua aplicație, considerată un precursor al portofelului european pentru identitate digitală – care va fi lansat în 2026,  le va permite utilizatorilor să-și dovedească vârsta, fără a furniza informații personale platformelor. Comisarul european pentru politică digitală promite „acțiuni sporite” împotriva platformelor care nu protejează suficient minorii, transmite Financial Times. 

UE lansează o aplicație de verificare a vârstei, pentru protejarea minorilor în spațiul digital

Comisia Europeană a anunțat, săptămâna aceasta, că investighează patru site-uri mari de conținut pentru adulți — Pornhub, Stripchat, XNXX și XVideos — ca urmare a îngrijorărilor legate de ineficiența măsurilor pe care le implementează aceste platforme pentru verificarea vârstei utilizatorilor.

UE nu a impus până acum o cerință unificată de verificare a vârstei pentru toate platformele online, deși a introdus obligații legale pentru site-urile care se adresează minorilor sau gestionează conținut pornografic sau dăunător. Lansarea aplicației de verificare a vârstei ar putea oferi UE un instrument mai ferm de aplicare a legislației în fața platformelor care, în opinia comisarului european pentru politică digitală, nu depun suficiente eforturi pentru a evalua și pentru a gestiona riscurile.

„Protejarea minorilor este o prioritate pentru noi și vom lua măsuri suplimentare în această direcție”, a declarat, pentru Financial Times, Henna Virkkunen, comisarul UE pentru digitalizare, adăugând că se așteaptă la eforturi sporite din partea giganților care gestionează rețele sociale.

„Design adictiv” al platformelor, dar care nu crează dependență

Virkkunen, politiciană finlandeză, a făcut apel către companiile de tehnologie să adopte de bunăvoie măsuri ferme de protecție a copiilor, în loc să aștepte intervenția guvernelor, ceea ce le-ar expune unor regimuri legislative diferite la nivel global.

„Ar fi benefic și pentru platforme dacă ar crea un design cu un nivel foarte ridicat de securitate, confidențialitate și siguranță pentru minori”, a spus ea.

Bruxellesul vrea, de asemenea, să impună ca setările implicite ale conturilor copiilor să fie private, pentru a reduce riscul interacțiunilor nedorite cu străini, precum și să limiteze elementele de design care generează dependență.

Meta și TikTok sunt deja investigate pentru potențialul lor design adictiv și efectele tip „rabbit-hole” — investigații care ar putea duce la amenzi, dacă nu respectă noile reglementări ale UE.

„Multe platforme online folosesc un design foarte adictiv”, a spus Virkkunen. „Minorii petrec ore întregi pe aceste aplicații, uneori întreaga zi pe telefonul mobil. Desigur că asta le afectează starea de bine.”

Site-urile pentru adulți, în vizorul Comisiei

Mai multe țări europene susțin stabilirea unei vârste minime permise pentru accesarea rețelelor, comună în toate statele UE. Totuși, Virkkunen a subliniat că ar fi „dificil” să se ajungă la un acord privind o limită de vârstă unică, având în vedere diversitatea serviciilor și culturilor din statele membre.

„Ar fi mai eficient să ne bazăm pe operatori, care trebuie să își evalueze și să își atenueze riscurile prin designul platformei”, a afirmat ea.

Acord transatlantic rar: protejarea copiilor online

În ciuda tensiunilor transatlantice privind reglementarea digitală, inclusiv amenințările Bruxellesului de a viza exporturile tehnologice americane dacă negocierile comerciale cu Donald Trump eșuează, protecția copiilor este un domeniu în care există o viziune comună între Washington și Bruxelles, susține Virkkunen.

În cadrul unei vizite recente în SUA, aceasta a discutat despre siguranța online cu directori ai Big Tech și oficiali americani.

„Și în SUA există multe discuții despre protejarea minorilor, la fel și în alte țări din lume”, a declarat Virkkunen. „Este o prioritate majoră în prezent”.

Alte articole importante
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă foarte rară de Ceratosaurus, una dintre doar patru cunoscute în lume, a fost vândută la licitație pentru o sumă fabuloasă. Descoperirea și valoarea sa impresionantă subliniază interesul tot mai mare al colecționarilor pentru relicvele preistorice bine conservate. Fosilă de Ceratosaurus, vândută la licitație pentru 30,5 milioane de dolari Specimenul, considerat de casa de […]
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Donald Trump a intentat un proces împotriva Wall Street Journal, cerând despăgubiri de cel puțin 10 miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă acuză renumita publicație că a publicat informații false și defăimătoare despre o presupusă legătură a sa cu Jeffrey Epstein. Trump atacă Wall Street Journal în instanță: 10 miliarde de dolari pentru […]