Pe fondul tranziției energetice accelerate din Europa și al recentelor pene majore de curent din Spania, Portugalia și Regatul Unit, compania britanică Allye Energy a lansat o gamă inovatoare de sisteme de stocare a energiei electrice.
Denumite MegaMAX, acestea sunt bazate pe baterii de vehicule electrice reutilizate și controlate prin inteligență artificială.
Fotografii: Allye.com
Gama MegaMAX este disponibilă în două versiuni: MAX1000 și MAX1500. Acestea oferă capacități de stocare de 1 MWh, respectiv 1,5 MWh, și sunt concepute pentru a susține industrii sau infrastructuri critice. Potrivit Allye Energy, ceea ce diferențiază aceste unități este capacitatea de a reacționa în câteva milisecunde la fluctuațiile de frecvență ale rețelei, oferind inerție sintetică, o funcție esențială pentru stabilitatea rețelelor dominate de energie regenerabilă.
MegaMAX integrează până la 18 pachete de baterii EV refolosite, care provin din tehnologii chimice diferite, precum LFP (litiu-fier-fosfat) și NMC (nichel-mangan-cobalt). Această abordare hibridă reduce cu peste 40% emisiile de CO₂ încorporate în fiecare unitate, economisind până la 100 de tone de CO₂e, și contribuie la o diversificare mai mare a surselor de energie.
În timp ce MAX1000 oferă o putere de 820 kW, MAX1500 oferă o putere de 1,25 MW. Noua gamă de produse poate funcționa atât în instalații conectate la rețea, cât și în instalații independente de rețeaua electrică și poate furniza putere și capacitate după cum este necesar pentru funcții comerciale și industriale, relatează ESS News.
În plus, Allye Energy evidențiază designul Roll-on/Roll-off, care permite instalarea unității MAX1000 în mai puțin de două minute cu un camion standard. Acest nivel de mobilitate oferă o soluție flexibilă și rapidă în caz de urgențe energetice.
Într-o perioadă în care rețelele energetice europene sunt supuse unor tensiuni tot mai mari, MegaMAX oferă o dublă soluție. Reduce presiunea asupra infrastructurii existente și creează oportunități financiare prin participarea la piețele de flexibilitate energetică.
Potrivit companiei, citată de Interesting Engineering, utilizatorii pot beneficia de scăderi ale costurilor energetice cu până la 50%, dar și de noi surse de venit.
Spre deosebire de centralele convenționale, MegaMAX poate injecta sau absorbi energie electrică aproape instantaneu, stabilizând frecvența rețelei și prevenind întreruperile de alimentare. În contextul incidentelor recente, cum ar fi pana de curent care a afectat Peninsula Iberică sau incendiile din stațiile de metrou londoneze Heathrow, Maida Vale și Exeter, nevoia unor astfel de sisteme rapide și reziliente devine tot mai evidentă.
Specificațiile sistemului MAX1500 nu sunt încă disponibile.