UniCredit SpA, banca italiană care vizează preluarea Commerzbank AG, și-a majorat semnificativ pachetul de acțiuni în rivalul german, ajungând la aproximativ 20% din capital, după ce a convertit instrumente derivate în acțiuni propriu-zise. Această operațiune face din UniCredit cel mai mare acționar al Commerzbank, depășind chiar și statul german, care se opune ferm unei eventuale preluări.
Conform unui comunicat emis marți seara, citat de Bloomberg, UniCredit intenționează să transforme și restul poziției sale în acțiuni, ceea ce ar putea ridica participația totală la aproape 29%. Această decizie, deși anticipată, adâncește conflictul dintre UniCredit, condusă de CEO-ul Andrea Orcel, și guvernul de la Berlin, care susține menținerea independenței Commerzbank.
Reprezentanții Ministerului de Finanțe din Germania au reafirmat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, opoziția față de demersurile necoordonate ale UniCredit.
„Poziția guvernului german rămâne neschimbată și respinge din nou abordarea necoordonată și ostilă a UniCredit”, a declarat o purtătoare de cuvânt. „Guvernul susține independența Commerzbank, a comunicat acest lucru clar UniCredit și nu intenționează să-și vândă participația”, a adăugat aceasta.
După anunțul creșterii participației UniCredit, acțiunile Commerzbank au înregistrat o scădere de 1% la ora 12:29 în Frankfurt, deși rămân în creștere cu 89% în acest an. Deși această creștere aduce un beneficiu financiar pentru UniCredit, Orcel a subliniat că va lua o decizie privind o tranzacție strategică doar după ce va fi convins că această creștere este justificată.
Commerzbank, care a intensificat eforturile de creștere a profitabilității și de returnare a capitalului către acționari pentru a se apăra, a precizat că modificarea participației UniCredit nu va influența planurile sale.
„Acest pas nu a fost convenit cu Commerzbank”, a transmis compania. „Ajustarea poziției UniCredit nu afectează direcția noastră strategică sau ambițiile noastre.”
O preluare a Commerzbank de către UniCredit i-ar permite lui Orcel să creeze un gigant bancar în Germania, combinând Commerzbank cu banca germană HVB, parte a grupului italian. Totodată, această mișcare ar accelera extinderea UniCredit în Polonia, unde Commerzbank deține mBank.
Planurile lui Orcel s-au lovit rapid de opoziția Berlinului, care a susținut că nu a fost informat corespunzător când a vândut o primă participație în Commerzbank către UniCredit în septembrie. Orcel a respins acuzațiile, afirmând că UniCredit a fost invitată să cumpere pachetul de acțiuni de la Ministerul de Finanțe.
Ulterior, UniCredit și-a majorat participația prin instrumente derivate, iar acum conversia unor astfel de instrumente în acțiuni a fost aprobată de Banca Centrală Europeană, autoritățile antitrust germane și Rezerva Federală a SUA.
Pe 18 iunie, Andrea Orcel a trimis o scrisoare oficială către oficiali germani, inclusiv ministrul finanțelor Lars Klingbeil și cancelarul Friedrich Merz, în care a reluat propunerea pentru un acord ce ar crea un campion bancar european. Răspunsul lui Klingbeil a fost să îndemne UniCredit să își prezinte propunerile conducerii Commerzbank și să reafirme sprijinul guvernului pentru independența băncii, subliniind că aceasta nu trebuie să devină ținta unei preluări ostile.
În paralel, UniCredit este implicată într-o tentativă de preluare a competitorului său intern, Banco BPM SpA, însă guvernul italian a impus condiții stricte pentru această tranzacție. Potrivit unui raport Bloomberg din această săptămână, Uniunea Europeană intenționează să interogheze Italia cu privire la dreptul său de a interveni în astfel de tranzacții.