Vacanțele, o investiție periodică în bunăstarea subiectivă, sunt, de fapt, exerciții complicate de planificare financiară. Cu un minim de informare și având grijă la câteva decizii strategice, concediul perfect ar putea să nu mai fie un lux inaccesibil. Economiile inteligente încep de la primul clic pe butonul „Rezervă”, scrie BBC. Vigilența în etapa de planificare este cu atât mai importantă cu cât anul acesta prețurile sunt în creștere, mai ales pentru pachetele de vacanță all-inclusive destinate familiilor. Destinațiile populare, precum Spania, Turcia sau Cipru înregistrează scumpiri semnificative față de anul trecut.
Lunile de vârf vin la pachet cu tarife maxime. Cererea este mare în toată Europa. „Hotelurile își cresc prețurile în august, când toată lumea e în vacanță – absolut toată lumea, inclusiv parizienii, fuge spre mare sau munte”, explică Sean Tipton, reprezentant al Asociației Britanice a Agențiilor de Turism (ABTA).
Recomandarea experților: rezervările pentru iulie, august sau pentru sărbători majore trebuie făcute cât mai devreme. Alternativa? Alegeți iunie sau septembrie, luni mai liniștite și mai ieftine.
Foto: Unsplash
Zborurile de weekend sunt cele mai scumpe, pentru că sunt cele mai căutate. În schimb, zborurile din mijlocul săptămânii – în special cele de dimineață, foarte devreme – pot avea tarife semnificativ mai mici. Dacă sunteți dispuși să vă treziți la ora 3 dimineața pentru un zbor la 6, economiile pot fi consistente.
Dacă ai flexibilitate, poți găsi o mulțime de oferte interesante de ultim moment. Operatorii de pachete turistice care nu reușesc să vândă toate camerele rezervate le scot încă o dată, la reduceri semnificative.
Deloc de neglijat, o alternativă inovatoare este schimbul de locuințe. Platforme specializate, precum Kindred, conectează familii din diferite țări, oameni care vor să locuiască temporar unii în casele celorlalți, plătind doar o taxă de servicii și pentru curățenie (de exemplu, 140 dolari pentru o săptămână într-o casă de 3 camere, în Mallorca).
Mare atenție, însă, la escrocherii online: verificați sursele, folosiți platforme cunocute și cu prestigiu și faceți căutări aprofundate pe imagini, pentru a evita ofertele false de pe rețelele sociale.
Foto: Unsplash
Aeroporturile practică, în general, cele mai nefavorabile cursuri valutare. Ideal este să schimbați banii înainte de plecare. O strategie echilibrată este să schimbați jumătate din sumă înainte și cealaltă parte mai aproape de plecare, în funcție de fluctuațiile valutare.
Plățile cu cardul devin tot mai frecvente, iar multe carduri permit alegerea monedei în care se face tranzacția. Alegeți întotdeauna moneda locală, pentru a evita conversii dezavantajoase.
Costurile suplimentare pot apărea chiar înainte de zbor. Unele companii percep taxe mari pentru imprimarea biletului la aeroport sau pentru depășirea dimensiunilor bagajului de mână.
Recomandare: documentați dimensiunile acceptate de companie și fotografiați paginile relevante de pe site. În caz de dispute, acestea pot servi drept dovadă pentru o reclamație.
Alimentele, băuturile și produsele de igienă sunt mai scumpe în aeroporturi. În plus, regula celor 100 ml pentru lichide încă se aplică în majoritatea aeroporturilor.
Un truc inteligent este să comandați online produsele dorite (cum ar fi crema de plajă) și să le ridicați din magazinele duty-free după controlul de securitate – astfel evitați și restricțiile, și suprataxele.
Un alt sfat simplu, dar eficient: aduceți propria sticlă de apă și gustări pentru drum – un obicei deosebit de util, mai ales în cazul în care călătoriți cu copii.