Valul de concedieri din 2025 continuă să lovească dur, dar ceea ce șochează nu este doar numărul de angajați dați afară, ci felul lipsit de empatie în care sunt tratați. Firmele din topul S&P 500 și giganții tech par să fi uitat lecțiile pandemiei, iar „leadershipul empatic” a fost înlocuit de mesaje reci și justificări robotizate.
Deși datele publicate recent pot da impresia că numărul concedierilor s-a redus în luna mai, realitatea este mult mai sumbră. În primele șase luni din 2025, angajatorii din SUA au concediat aproape 745.000 de persoane, potrivit firmei de consultanță Challenger, Gray & Christmas.
Este al doilea cel mai mare val de concedieri pentru această perioadă din 2009 încoace, depășit doar de primul semestru din 2020, când pandemia a paralizat economia mondială.
Analiza Wall Street Journal arată că 20% dintre companiile din indicele S&P 500 au astăzi mai puțini angajați decât în urmă cu un deceniu. Cu toate acestea, experiența acumulată în tăierea de posturi nu a dus la proceduri mai umane. Din contră, concedierile au devenit aproape mecanice, fără nicio urmă de compasiune.
Exemplele recente ilustrează o lipsă totală a empatiei în marile corporații ale lumii. La Bumble, celebra aplicație de dating, CEO-ul Whitney Wolfe Herd a anunțat printr-un apel video că 30% dintre angajați (240 de persoane) vor fi concediați. Când reacțiile colegilor au fost negative, șefa companiei a răspuns sec:
„Calmați-vă! Suntem adulți, trebuie să ne comportăm ca atare.”
Nici Microsoft nu a gestionat mai bine situația. După ce a concediat 6.000 de persoane în luna mai, gigantul tech a mai anunțat un val de 9.000 de concedieri. Decizia sugerează o lipsă de coerență și planificare, lăsând restul angajaților într-o stare constantă de nesiguranță.
Mai mult, Microsoft a fost criticată după ce un producător executiv de la divizia Xbox a publicat pe LinkedIn prompturi AI pentru procesarea concedierii. Mesajul sugera folosirea inteligenței artificiale pentru a reduce impactul emoțional al pierderii unui loc de muncă. Postarea a fost ștearsă rapid, dar a alimentat și mai mult percepția că empatia a fost externalizată de algoritmi.
În 2022, CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, își cerea public scuze după ce a dat afară 11.000 de angajați, asumându-și greșelile manageriale. Însă în ianuarie 2025, când a concediat din nou 5% din personal, tonul a fost complet diferit: a dat vina pe angajații „slab performanți” și a declarat că nu mai are de gând să își ceară scuze.
Conform profesoarei Sandra Sucher de la Harvard Business School, acest comportament reflectă „dezangajare morală” la nivelul conducerii. CEO-ii s-au îndepărtat atât de mult de realitățile angajaților obișnuiți, încât nu mai înțeleg ce înseamnă, cu adevărat, să pierzi locul de muncă. În multe cazuri, concedierile nu mai conțin niciun semn de recunoaștere a suferinței provocate.