După luni de incertitudini și temeri legate de politica monetară a Rezervei Federale, veștile bune readuc optimismul în piețe. Schimbarea de percepţie alimentată de un raport al locurilor de muncă mai solid decât era anticipat, a împins S&P 500 către un nou maxim istoric, în timp ce Dow Jones a urcat cu peste 300 de puncte. Wall Street pare din nou entuziasmată de puterea economiei americane, chiar dacă acest lucru ar putea însemna amânarea scăderii dobânzilor.
După o lungă perioadă în care veștile pozitive din economie erau privite cu suspiciune deoarece întăreau argumentul menținerii dobânzilor ridicate, investitorii par să-și fi schimbat radical perspectiva. Joi, piețele americane au explodat în sus în urma unui raport al pieței muncii care a depășit așteptările.
Concret, economia SUA a creat mai multe locuri de muncă în luna iunie decât prognozau analiștii, iar datele pentru luna mai au fost, de asemenea, revizuite în sens pozitiv. Șomajul a scăzut neașteptat la 4,1%, semnalând că economia continuă să aibă o bază solidă, chiar și în fața dobânzilor de referință încă ridicate.
Mark Hackett, strategul-șef de piață de la Nationwide, a sintetizat momentul:
„Suntem pe cale să înregistrăm al șaptelea record al anului, alimentat de raportul solid privind salariile și de noua mentalitate: ‘veștile bune sunt vești bune’”.
La închiderea sesiunii de la 1 p.m. ET, cifrele vorbeau de la sine:
S&P 500 a atins un nou record istoric: 6.279,35 puncte (+0,83%)
Dow Jones Industrial Average a crescut cu 344,11 puncte (+0,77%), ajungând la 44.828,53
Nasdaq Composite a urcat cu 1,02%, până la 20.601,10 puncte
Obligațiunile americane au reflectat, de asemenea, noul climat în care randamentul titlurilor de trezorerie pe 10 ani a crescut cu 5 puncte de bază, iar cel pe 2 ani cu 9 puncte. Acest comportament sugerează că piața prețuiește mai mult reziliența economică decât posibilitatea unei tăieri iminente a dobânzilor.
Chiar dacă raportul de joburi a redus dramatic șansele unei scăderi de dobândă în iulie – CME FedWatch indicând doar o șansă de 4,7% – investitorii par mai puțin afectați de acest detaliu decât în lunile anterioare.
David Laut, Chief Investment Officer la Abound Financial, susține că piața a început să aprecieze consistența datelor macroeconomice:
„Raportul de joi a fost mai puternic decât se estima, ceea ce arată că reziliența economică pe care o vedem de câteva luni este reală și continuă”.
Această nouă atitudine vine după un an tensionat, în care fiecare raport economic era interpretat exclusiv prin prisma Rezervei Federale și a calendarului său de politică monetară. Acum însă, piețele par să recunoască forța fundamentală a economiei americane și să o celebreze în mod direct, fără frică de întârzierea unei relaxări monetare.