Un consorțiu condus de compania americană RedBird Capital a ajuns la un acord pentru achiziționarea ziarului The Telegraph pentru suma de 500 de milioane de lire sterline, punând astfel capăt unei perioade de doi ani de incertitudine privind viitorul acestor publicații, transmite The Guardian. Tranzacția a prilejuit decizii divergente și critici cu privire la nivelul participațiilor pe care o entitate străină le poate avea într-o instituție de presă națională. Tranzacția nu a fost încă finalizată. O eventuală preluare ar trebui să treacă printr-o serie de piedici de reglementare, inclusiv printr-un test de interes public anunțat de ministrul culturii, Lisa Nandy. RedBird a afirmat că are planuri ambițioase pentru extinderea The Telegraph la nivel global, în special în SUA.
Fondatorul companiei, Gerry Cardinale, a semnat un acord de principiu prin care The Daily Telegraph și The Sunday Telegraph vor intra sub controlul unui consorțiu care include și investitori britanici.
„Această tranzacție marchează începutul unei noi ere pentru The Telegraph, într-un moment în care ne propunem să dezvoltăm brandul în Marea Britanie și la nivel internațional, să investim în tehnologie și să extindem baza de abonați”, a declarat Cardinale. „Regatul Unit este un loc excelent pentru investiții și credem în potențialul de creștere al acestei instituții culturale de o importanță remarcabilă”.
RedBird, care a anunțat că va deveni singurul proprietar cu control majoritar, a purtat discuții cu investitori potențiali, inclusiv cu Lord Rothermere și grupul său DMGT (proprietarul Daily Mail, Metro și New Scientist), pentru o posibilă participație de 9,9%.
Mai este inofensiv un patronat străin într-o companie media națională? – se întreba presa din Marea Britanie în așteptarea acestei decizii, anticipând o nouă măsură legislativă pentru a controla ponderea acționariatelor în acest domeniu strategic. „Definiția unei participări acceptabile din partea unui stat străin într-o organizație internă de presă ar trebui să fie zero, dacă suntem serioși în privința protejării libertății presei”, spuneau editorialiștii de la The Guardian, comentând un anunț al guvernului britanic, potrivit căruia companiilor străine li se va permite să dețină participații de până la 15% în ziarele britanice.
Între timp, tranzacția a fost anunțată. IMI va păstra o participație minoritară în The Telegraph, probabil de până la 15%. Rothermere, care a încercat să achiziționeze aceste publicații în 2004, s-a retras din licitație vara trecută, de teamă că DMGT s-ar putea confrunta cu un proces complex și îndelungat privind reglementările de concurență și obstacolele politice. RedBird a precizat că poartă discuții cu „investitori minoritari, selectați din Marea Britanie, cu expertiză în presa scrisă”. Este de așteptat, deci, ca RedBird să fie însoțită de alți investitori, dar acordul este deja complet finanțat și nu depinde de participarea acestora.
RedBird Capital deține mai multe investiții, inclusiv o participație în compania-mamă a clubului de fotbal Liverpool, și este interesată de achiziționarea, împreună cu alte entități, a diviziei de film și televiziune Paramount. Compania americană a contribuit cu un sfert din finanțarea RedBird IMI, restul de 75% venind de la International Media Investments (IMI), entitate controlată de șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite și proprietarul clubului Manchester City.
În curând, un stat străin – chiar unul aflat pe o poziție foarte joasă în Indexul Mondial al Libertății Presei, precum EAU – va putea deține 15%, comenta The Guardian zilele trecute, în așteptarea deciziei cu privire la achiziție.
RedBird IMI a fost obligată să scoată publicațiile din nou la vânzare primăvara trecută, după ce guvernul britanic a adoptat o lege care le interzicea complet entităților statale sau persoanelor asociate acestora să dețină publicații în Regatul Unit. RedBird IMI, cu sediul în Abu Dhabi, a preluat controlul asupra grupului editorial în noiembrie 2023, după ce a convenit să achite datoriile familiei Barclay către Lloyds Banking Group. Între timp, considerând că ar putea reprezenta o piedică să nu le permiți instituțiilor de presă să atragă fonduri, s-a ajuns la acest nivel de 15%.