Acționarii Volkswagen (VOWG.DE) și-au reluat criticile privind guvernanța corporativă a constructorului auto, cerând mai multă independență în consiliul de supraveghere și exprimând îngrijorări tot mai mari legate de dominația familiilor care controlează compania. Patru investitori au susținut, de asemenea, că lipsa de expertiză în consiliul de supraveghere în domenii esențiale, precum electrificarea și digitalizarea, afectează profund dezvoltarea companiei.
În cadrul adunării generale anuale, desfășurate virtual, mai mulți investitori importanți l-au criticat pe CEO-ul Oliver Blume pentru că deține simultan conducerea atât a Volkswagen, cât și a Porsche AG, o chestiune controversată încă de la listarea Porsche ca firmă separată, în septembrie 2022, transmite Reuters.
„Domnule Blume, lansăm din nou un apel urgent: renunțați la una dintre funcțiile de conducere”, a spus Ingo Speich, de la Deka Investment, afirmând că existența conflictelor de interese în structura de guvernanță a companiei este „extrem de problematică” și provoacă „grave deservicii de imagine și pierderi financiare enorme”.
Oliver Blume / porsche.com
Prețul acțiunilor Volkswagen a scăzut cu aproape 25% în ultimul an, de la 140,40 euro la 105,60 euro, potrivit datelor LSEG. Compania a avertizat luna trecută că va atinge, cel mai probabil, limita inferioară a marjei de profit estimate pentru anul în curs și că se confruntă cu provocări pe toate piețele cheie, de la tarife ridicate în SUA, la concurență acerbă în China sau costuri foarte mari în Europa.
Familiile Porsche și Piech sunt cele care controlează efectiv Volkswagen, prin holdingul Porsche SE, care deține majoritatea drepturilor de vot în cadrul companiei din Wolfsburg.
Wolfgang Porsche, care conduce consiliile de supraveghere ale Porsche SE și Porsche AG (producătorul de mașini sport), a respins anterior ideea că guvernanța slabă ar fi de vină pentru stagnarea prețului acțiunilor, punând în schimb responsabilitatea pe performanțele slabe ale companiei și pe costurile ridicate.
Patru investitori au susținut, însă, că lipsa de expertiză în consiliul de supraveghere în domenii esențiale, precum electrificarea și digitalizarea, afectează dezvoltarea companiei.
„Devine din ce în ce mai evident că la VW puterea e mai importantă decât cerințele pieței”, a spus Hendrik Schmidt, reprezentant al administratorului de active DWS.
Blume și președintele consiliului de supraveghere, Hans Dieter Poetsch, au părut să aprobe rolul dublu al CEO-ului, susținând că acesta sprijină eforturile de reducere a costurilor din ambele companii. La rândul său, CEO-ul actual a opinat că această dublă calitate este, de fapt, un avantaj.
„A fost clar de la început că [rolul meu dublu] nu a fost gândit să dureze la nesfârșit”, a spus Blume. „Această funcție dublă este o rețetă pentru succes”.
Investitorii, însă, nu sunt așa de convinși. „În loc să ignorați criticile acționarilor an de an, ar trebui să abordați și să remediați aceste deficiențe flagrante de guvernanță înainte ca VW să se afunde și mai adânc în criză,” a avertizat Janne Werning de la Union Investment.