Mulți americani iau în considerare posibilitatea de a se muta în străinătate și se grăbesc să obțină pașapoarte și vize, în contextul în care tot mai multe țări înăspresc regulile de imigrare, scrie Bloomberg. Din păcate comentează sursa citată, cei care și-ar dori să trăiască în Europa descoperă că opțiunile lor devin, pe zi ce trece, tot mai puține.
Restricțiile privind vizele pentru muncitori calificați, înăsprirea regulilor pentru obținerea cetățeniei prin descendență și presiunile asupra programelor de tip „Golden Visa” reduc variantele legale prin care americanii – alături de alți migranți – puteau spera să locuiască în Europa. Țări care erau, până nu demult, destinații primitoare și populare, cum ar fi Italia (care oferea drepturi flexibile celor care puteau demonstra legături familiale cu țara), se supun noilor reglementări, iar procesul de obținere a rezidenței devine foarte dificil.
Schimbările din ultimele luni generează o cursă contracronometru pentru obținerea vizelor, mai ales în rândul acelor americani care au și unele argumente certe pentru a primi rezidența pe continent, cum ar fi prin rude directe. Toți se grăbesc să obțină vize și pașapoartele cât încă se mai poate. Alții explorează strategii mai creative, de la vize pentru nomazi digitali până la permise dedicate pensionarilor. Pentru mulți, o șansă rămâne faptul că unele universități și institute de cercetare din Europa caută să atragă oameni de știință care și-au pierdut locurile de muncă în SUA sau se tem de reduceri suplimentare ale finanțărilor federale.
Potrivit companiei globale de resurse umane Deel, cu sediul în San Francisco, numărul americanilor angajați de firme europene a crescut cu 16% între ianuarie și aprilie. În paralel, platforma de recrutare Glassdoor a raportat o creștere semnificativă a căutărilor pentru joburi în Irlanda și Portugalia.
„Este o situație fără precedent, n-am mai întâlnit așa ceva până acum”, spune Kelly Cordes, fondatoarea firmei Irish Citizenship Consultants din Illinois.
Cordes procesează săptămânal între 20 și 25 de cereri de cetățenie irlandeză venite din partea unor clienți americani, dublu față de anul trecut, când un număr record de 32.000 de americani au solicitat cetățenie irlandeză. Cei mai mulți aplicanți pot obține pașaportul dacă părinții sau bunicii lor s-au născut în Irlanda. Dacă în trecut documentul care atestă rudenia era privit ca un eventual „plan B”, în caz că vreodată și-ar dori să părăsească SUA, anul acesta tot mai mulți fac deja pasul concret spre emigrare, spune Cordes.
Italia, care are o diasporă uriașă în SUA, a restrâns în martie dreptul la cetățenie prin descendență. În baza unei ordonanțe de urgență, acum doar cei care pot dovedi legături directe cu părinți sau bunici italieni mai pot aplica pentru cetățenie. Anterior, era permisă și aplicarea pentru strămoși din perioade mai îndepărtate, respectiv de după 1861, anul unificării Italiei.
Și Regatul Unit a înăsprit regulile. Anul trecut, Anglia a înregistrat un număr record de cereri de cetățenie din partea americanilor. Totuși, ți în marea britanie obținerea rezidenței devine un proces complicat: autoritățile locale au crescut pragul salarial pentru acordarea vizelor de familie, au interzis ca deținătorii de vize de student să își aducă partenerii și copiii și, în această lună, a propus condiții și mai stricte pentru vizele de muncă, inclusiv salarii mai mari și cerințe de calificare la nivel de studii superioare. De asemenea, regulamentele în vigoare în Marea Britanie majorează numărul de ani de ședere necesari pentru a obține rezidență permanentă.
O altă cale de acces spre Europa, preferată, de-a lungul timpului, de americanii înstăriți, a fost programul „Golden Visa”, care oferă rezidență (și eventual cetățenie) în schimbul investițiilor în imobiliare sau în fonduri locale. Nu mai poți aplica – scrie pe situl guvernului britanic la această categorie de vize. Marea Britanie a anunțat, totuși, luna aceasta, că ia în considerare o nouă viză pentru investitori, ceea ce ar putea reprezenta o excepție temporară pe continent. În alte părți, și această cale se închide treptat:
Curtea de Justiție a UE a decis în aprilie că „pașaportul de aur”, o facilitate oferită de Malta, este ilegal. Samantha Wilson, fondatoarea firmei de relocare Smart Move Italy, cu sediul în Florența, spune că cererile pentru vizele de investitor, pensionar sau nomad digital s-au triplat în 2025 față de ultimele luni din 2024. Vizele pentru nomazi oferă adesea reduceri de taxe și rezidență pentru angajații remote. Vizele pentru pensionari se acordă celor care pot dovedi un venit lunar stabil. Vizele pentru investitori sunt condiționate de sume mari de investiții.
Vizele pentru nomazii digitali au apărut în perioada crizei sanitare, când munca remote devenise normă, iar multe țări au încercat să atragă, prin astfel de facilități, lucrători mobili. Acum, tot mai mulți americani consideră că acest tip de vize ar fi o poartă de intrare pe continent.
Jacqueline Ballone, 43 de ani, vrea să plece din Portland, Oregon, pentru a lucra de la distanță, undeva în regiunea Umbria, Italia, aproape de părinții săi, care s-au mutat acolo în urmă cu câțiva ani. Ea și soțul ei încearcă să obțină rezidență, temându-se că vor apărea noi restricții, după ce regulile s-au schimbat chiar în timpul procesului ei de aplicare pentru viza de nomad.
„Ne dorim să ieșim de aici”, spune ea.
„Am ajuns la limita a ceea ce pot îndura”.
Ca mulți alți americani, comentează Bloomberg, printre motivele pentru care Jacqueline vrea să părăsească Statele Unite se numără dezechilibrele și incertitudinile economice și politice, un set de argumente la care se adaugă unul specific: temerile legate de siguranța personală. Ea evocă parade ale grupului de extremă dreapta Proud Boys în cartierul ei și apariția unor graffiti cu simboluri neo-naziste, lucruri care o sperie și o obligă, practic, să-și construiască o viață nouă în altă parte.