Prima pagină » ANSVSA va derula controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale

ANSVSA va derula controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale

ANSVSA va derula controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va desfășura, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale din acest an, controale tematice la nivel național pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor destinate consumatorilor.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, făcut public marți, verificările vor fi realizate de către medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene și circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO).

Controalele vizează verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.), monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară și transportul și comercializarea produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.).

Acțiunile de control vor avea loc în perioada 19 martie – 19 aprilie 2025 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe), timp în care la sediile DSVSA și CSVSAO va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Consumatorii vor putea sesiza orice nereguli privind siguranța alimentelor la numerele de telefon afișate la sediile acestor instituții și pe site-urile oficiale ale DSVSA județene.

Potrivit ANSVSA, sacrificarea mieilor trebuie realizată doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă și bunăstare animală. De asemenea, transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura respectarea condițiilor sanitar-veterinare, iar în zonele afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare. Totodată, funcționarea centrelor de sacrificare temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 7:00 – 17:00.

Carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător, în timp ce marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.

În același timp, comercializarea de ouă și a produselor din ouă se va face doar în unități autorizate de către producători înregistrați sanitar-veterinar și transportul trebuie efectuat în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare.

Pentru lapte și produsele lactate, Autoritatea precizează că la comercializare trebuie să existe informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție. În plus, ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.

În cazul peștelui și produselor din pescuit, comercializarea se va realiza doar în unități înregistrate sanitar-veterinar.

,,Produsele trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător. Se va verifica dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili. Gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata expunerii la vânzare”, se menționează în comunicat.

Reguli stricte sunt aplicate și pentru alte produse tradiționale precum cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc., acestea urmând să fie comercializate doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară, fiind ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.

,,Pentru eficiență, ANSVSA va colabora cu instituții locale și naționale (Primării, Consilii Județene, ANAF, ANPC, MS etc.) pentru organizarea de acțiuni comune de inspecție și control. În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activității unității, aplicarea de sancțiuni și confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică. ANSVSA îndeamnă consumatorii să achiziționeze produse alimentare doar din surse autorizate și să verifice marcajele de conformitate pentru siguranța lor alimentară”, notează Autoritatea.

Alte articole importante
România înregistrează al 2-lea cel mai înalt nivel de bunăstare materială a gospodăriilor în Europa Centrală și de Est
România înregistrează al 2-lea cel mai înalt nivel de bunăstare materială a gospodăriilor în Europa Centrală și de Est
Datele publicate recent de Eurostat evidențiază diferențe semnificative în ceea ce privește bunăstarea materială a gospodăriilor în Uniunea Europeană, măsurată prin consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor. România se distinge în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), ocupând poziția a doua, cu un nivel de 86% din media UE, fiind depășită doar […]
Casele de marcat fizice vs. cele virtuale: între promisiunea „digitalizării” și riscul unui haos total
Companii
Casele de marcat fizice vs. cele virtuale: între promisiunea „digitalizării” și riscul unui haos total
Un proiect de lege depus recent în Parlament readuce în prim-plan una dintre cele mai sensibile teme pentru mediul de afaceri: modul în care firmele își fiscalizează vânzările. Propunerea vizează introducerea așa-numitelor „case de marcat virtuale”, soluții exclusiv software, care ar urma să înlocuiască aparatele fiscale fizice utilizate în prezent. Inițiatorii vorbesc despre modernizare, flexibilitate […]
România, reprezentată în prestigiosul TOP 100 Interior Designers of the World de Noblesse Group International: „Lucrări care definesc luxul contemporan”
Companii
România, reprezentată în prestigiosul TOP 100 Interior Designers of the World de Noblesse Group International: „Lucrări care definesc luxul contemporan”
Prestigiosul TOP 100 Interior Designers of the World 2025, realizat de Luxury Lifestyle Awards, premiază, anul acesta, creațiile studioului de arhitectură de interior și design integrat Noblesse Group International. Distincția a fost acordată în urma unui proces internațional de evaluare care premiază excelența în design, consistența profesională și impactul asupra industriei de lifestyle și arhitectură […]
România, creștere moderată a costului orar al forței de muncă, dar, peste media UE
România, creștere moderată a costului orar al forței de muncă, dar, peste media UE
România a înregistrat o creștere anuală de 6,1% a costului orar cu forța de muncă în trimestrul al treilea din 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Aceasta plasează țara noastră peste media Uniunii Europene (3,7%) și a zonei euro (3,3%), dar sub ritmurile înregistrate în state precum Bulgaria sau Lituania. Indicatorul, care include […]
Prețurile proprietăților din centrele istorice riscă o scădere abruptă. De unde vine pericolul
Companii
Prețurile proprietăților din centrele istorice riscă o scădere abruptă. De unde vine pericolul
Valoarea de piață a proprietăților situate în zonele centrale și istorice ale marilor orașe din România ar putea înregistra scăderi semnificative, pe fondul modificărilor pregătite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Noile reguli vizează reducerea pragului de suprafață de la 600 mp la 200 mp pentru obligativitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu, o […]
ANAF, noi clarificări la TVA-ul „gemului bunicii”. Declarația care a inflamat opinia publică
ANAF, noi clarificări la TVA-ul „gemului bunicii”. Declarația care a inflamat opinia publică
Administrația Națională de Administrare Fiscală revine oficial asupra uneia dintre cele mai controversate declarații fiscale din ultimele luni, cunoscută deja în spațiul public drept episodul „gemul bunicii”. După ce, în urmă cu mai puțin de două luni, președintele ANAF, Adrian Nica, sugera că produsele realizate în gospodării pentru consum propriu ar putea fi luate în […]