Direcţia politică a ţării influenţează direct încrederea investitorilor şi chiar cursul valutar, declară, într-un comunicat publicat pe site-ul instituției, Cristina Chiriac, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
Deşi preşedintele nu are prerogative directe în politica fiscală, spune Cristina Chiriac, el influenţează profund economia prin numirea premierului, prin poziţionările externe, prin veto-ul asupra anumitor legi sau prin sesizarea Curţii Constituţionale. Bursele reacţionează rapid la incertitudine, precizează sursa citată, adăugând că, în România, oscilaţiile recente ale indicilor de referinţă dovedesc, încă o dată, că piaţa de capital este cel mai sensibil barometru al deciziilor politice. Investitorii reacţionează la cifre şi la semnalele transmise de discursul public. Există o relaţie de interdependenţă între stabilitatea politică şi încrederea investitorilor. Alegerile nu sunt evenimente izolate: ele trasează traiectorii reale pentru piaţă, monedă, capital.
„România se pregăteşte să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, într-un context în care fragilitatea economică şi polarizarea socială ating un prag critic. Nu mai avem luxul de a trata alegerile ca pe un exerciţiu simbolic sau de a vota cu lejeritatea celor care cred că mizele sunt abstracte. În calitate de doctor în economie şi antreprenor, dar şi de preşedinte al celei mai mari organizaţii dedicate antreprenoriatului feminin din România, pot spune cu toată responsabilitatea: direcţia politică a ţării influenţează direct capitalul, încrederea investitorilor şi viitorul fiecărei afaceri. Antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert: accesul mai dificil la finanţare, schimbări legislative bruşte, amânări ale programelor guvernamentale de sprijin”, afirmă Cristina Chiriac, într-un comunicat transmis de CONAF.
În opinia sa, România are nevoie de un preşedinte care înţelege echilibrul între suveranitate şi cooperare internaţională, între voinţa politică şi disciplina financiară. Avem nevoie de lideri care pot crea încredere – şi în afaceri, şi în societate. Mai ales acum, când inflaţia rămâne o ameninţare, investiţiile private au nevoie de protecţie, iar competitivitatea noastră depinde de capacitatea de a atrage know-how şi capital, nu de a le respinge.
“Un preşedinte care sabotează parteneriatele internaţionale sau transmite mesaje contradictorii către UE şi NATO poate antrena: scăderea încrederii investitorilor, creşterea costului finanţării, instabilitate legislativă şi, implicit, blocaje în mediul privat. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru antreprenorii care trăiesc din contracte corecte şi planuri de dezvoltare, lipsa de predictibilitate fiscală şi politică este un risc major, nu un scenariu teoretic. Iar pentru stat? Un buget sub presiune, cu venituri afectate de plecarea capitalului şi de scăderea consumului. În acest context, promisiunile de creştere a pensiilor şi a salariilor devin simple enunţuri fără acoperire”, spune Cristina Chiriac.