În primele trei luni ale anului 2025, înmatriculările de vehicule au crescut cu peste 11%, iar românii continuă să prefere mașinile second hand din străinătate. Ponderea acestora a ajuns la un nivel record: 74% din totalul autoturismelor înmatriculate, scrie INS.
Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată o creștere semnificativă în înmatriculările noi de vehicule pentru transportul pasagerilor în primul trimestru al anului 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. În total, acestea au crescut cu 11,3%, cele mai mari salturi fiind înregistrate în cazul mopedelor și motocicletelor (+36,3%), urmate de autoturisme (+10,6%) și autobuze/microbuze (+1,4%).
Pe segmentul autoturismelor noi, creșterea a fost mai modestă (+1,4%), în timp ce mopedele și motocicletele noi au crescut cu peste 54%. În schimb, autobuzele și microbuzele noi au scăzut cu 6,1%, semn că transportul public se dezvoltă într-un ritm mai lent sau că parcurile auto existente nu se înnoiesc suficient.
Un detaliu care atrage atenția este preferința covârșitoare pentru autoturismele second hand din import. În primul trimestru din 2025, acestea au atins 74% din totalul autoturismelor înmatriculate, în creștere cu 2,3 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că 3 din 4 mașini care apar acum pe șoselele din România vin deja cu niște kilometri parcurși în alte țări europene.
Bineînțeles că această tendință ridică semne de întrebare legate de calitatea aerului și de gradul de poluare, mai ales că multe dintre vehiculele importate nu respectă cele mai recente norme de emisii.
La finalul primului trimestru, majoritatea vehiculelor înmatriculate respectau normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 (64,4%). Totuși, un procent semnificativ – 10% – era reprezentat de vehicule Non-Euro, adică foarte poluante.
În cazul autoturismelor, cele mai multe erau clasificate Euro 4 și reprezentau 33,1%. În ceea ce privește autobuzele, norma dominantă era Euro 3, iar pentru motociclete, cele mai multe erau Non-Euro.