Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a purtat duminică o discuție cu președintele american Donald Trump, care a amânat aplicarea tarifelor până la data de 1 august. Comisia Europeană a anunțat luni că se apropie de un „acord în principiu” cu SUA pentru a evita o escaladare comercială înainte de termenul limită pentru negocieri, stabilit inițial pentru miercuri, 9 iulie. Totuși, administrația americană a oferit mai multă flexibilitate țărilor, stabilind 1 august ca nou termen pentru încheierea înțelegerilor cu statele cu care nu s-a ajuns încă la un acord.
Purtătorul de cuvânt al UE, Olof Gill, a declarat în cadrul conferinței de presă zilnice că Ursula von der Leyen a avut o convorbire cu Donald Trump duminică.
„S-au făcut progrese spre un acord în principiu; vineri am consultat statele membre. Lucrăm intens pe toate fronturile pentru a obține un rezultat înainte de 9 iulie”, a spus el.
Practic, aceasta înseamnă o nouă amânare a impunerii tarifelor, parte a politicii agresive anunțate de Trump pe 2 aprilie sub sloganul „Ziua Eliberării”, scrie 20minutos.
UE a anunțat că, în cazul în care negocierile nu vor avea succes, este pregătită să-și apere interesele. Gill a explicat că Comisia a întocmit o listă de produse nord-americane asupra cărora ar putea impune tarife ca măsură de retorsiune și că următorul pas este analiza atentă a comentariilor venite din partea țărilor și părților interesate. Totodată, el a menționat că negocierile sunt într-o fază „sensibilă” și că se depun eforturi „intense” pentru a ajunge la un acord în care „toată lumea câștigă”, nu „toată lumea pierde”.
Ursula Von der Leyen a declarat săptămâna trecută că, având în vedere volumul comerțului între UE și SUA, obiectivul este un acord „în principiu”. Stefan de Keersmaecker a precizat că cei doi lideri „au avut un schimb de opinii bun” și că se lucrează la cel mai înalt nivel politic. Comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, a călătorit săptămâna trecută la Washington pentru a încerca să reducă diferențele.
În prezent, SUA aplică tarife de 10% pentru toate produsele europene și de 25% pentru importurile de oțel, vehicule și aluminiu, procent pe care președintele republican amenință să îl majoreze până la 50%. Serviciile UE analizează toate scenariile, inclusiv aplicarea unor măsuri de retorsiune. UE a suspendat o primă rundă de tarife de răspuns și finalizează o a doua, însă accentul rămâne pe atingerea unui acord în principiu.
Carlos Cuerpo, ministrul Economiei, Comerțului și Întreprinderilor din Spania, care și-a retras candidatura pentru Eurogrup, consideră că „mai sunt necesare câteva săptămâni de negocieri” pentru a defini detaliile acordului.
„Până când nu avem o imagine de ansamblu, va fi dificil să evaluăm echilibrul înțelegerii. De aceea, din perspectiva Uniunii Europene, este important să continuăm să avem o atitudine deschisă, dar în căutarea unui acord benefic pentru ambele părți”, a subliniat el.
După încheierea moratoriului de 90 de zile privind tarifele „reciproce”, Trump intenționează să trimită scrisori către mai multe țări, anunțând aplicarea tarifelor. Coreea de Sud și Japonia sunt primele afectate, fiind informate că, începând cu 1 august, bunurile lor importate în SUA vor fi taxate cu 25%, procent care poate crește dacă aceste țări vor riposta cu tarife proprii.
Trump susține că aceste tarife sunt „necesare” pentru a corecta „ani de bariere comerciale” care au generat un deficit comercial al SUA cu aceste țări.
„Din păcate, relația noastră nu este reciprocă”, a afirmat el, precizând că 25% nu acoperă întregul deficit.
Pe lângă acestea, și Kazahstan și Malaezia sunt vizate cu tarife de 25%, iar Africa de Sud cu 30%, în timp ce Myanmar și Laos riscă tarife de 40%.
Trump a declanșat un nou conflict comercial, amenințând cu un tarif suplimentar de 10% pentru țările care se aliniază politicilor antiamericane ale BRICS, al cărui summit a avut loc duminică la Rio de Janeiro.
„Orice țară care se aliniază politicilor antiamericane ale BRICS va fi supusă unui tarif suplimentar de 10%. Nu vor exista excepții”, a postat Trump pe platforma Truth Social.
Format din 11 țări, cea de-a 17-a reuniune a șefilor de stat și guvern s-a desfășurat duminică în Brazilia, sub măsuri stricte de securitate, marcând absența liderilor chinez și rus, care au participat virtual. Cu toate acestea, China a criticat luni folosirea tarifelor ca „instrument de constrângere și presiune”. Totuși, liderii summitului au susținut declarațiile lui Trump, mai ales după ce Africa de Sud, membră a grupului, a fost afectată de aceste tarife.