Producătorul chinez de automobile BYD va investi 94 de milioane de dolari pentru extinderea unei fabrici situate în Ungaria.
Anunțul a fost făcut de ministrul ungar de externe, Péter Szijjarto. Prin această investiție, capacitatea anuală a uzinei va fi triplată, până la 1.250 de autobuze și camioane electrice.
Foto: BYD
Noua fabrică va tripla capacitatea de producție a BYD de la aproximativ 400 la 1.250 de vehicule anual, permițând companiei să satisfacă cererea tot mai mare de autobuze electrice, care oferă soluții cu emisii zero pentru transportul urban. Aceste vehicule sunt de obicei dotate cu baterii litiu-ion ce oferă autonomii de 240-400 km cu un „plin”, în funcție de model.
De asemenea, ele pot reduce costurile de operare cu până la 60% în comparație cu autobuzele diesel, pe baza unor parametri de referință din industrie.
Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria s-a poziționat ca un aliat comercial important al Chinei, în contrast cu alte state din Uniunea Europeană care caută să-și reducă dependența de cea de-a doua economie mondială.
„Noi, maghiarii, nu considerăm cooperarea Est-Vest o amenințare, ci mai degrabă o mare oportunitate”, a declarat Szijjarto, precizând că guvernul ungar va susține proiectul BYD cu un grant de 3,1 miliarde de forinți.
Premierul Orban, cunoscut pentru orientarea sa naționalistă și pentru campaniile pro-China din Europa Centrală, a insistat asupra nevoii ca Ungaria, o țară fără ieșire la mare, să nu fie „înghesuită în nici un bloc de influență”. Oficialul maghiar dorește să mențină relații comerciale solide cu ambele centre majore de putere economică globală, transmite Reuters.
Pe lângă această extindere, BYD, care este lider mondial în vânzările de vehicule pe bază de energie nouă, construiește și o fabrică de automobile electrice în sudul Ungariei.
În același timp, gigantul asiatic își propune să stabilească un centru european de operare în țara vecină, unde va deschide un laborator de cercetare și dezvoltare. Acest proiect sugerează ideea că BYD își propune să inoveze în ceea ce privește eficiența bateriilor și designul vehiculelor adaptat piețelor europene.
Măsura pare să recompenseze poziția favorabilă a Budapestei față de China, exprimată prin criticile aduse tarifelor europene impuse vehiculelor electrice chinezești. Trebuie spus că relațiile dintre Ungaria și China s-au intensificat după 2010, când Viktor Orban a ajuns la putere. Dincolo de dialogul politic apropiat, parteneriatul s-a concretizat în investiții semnificative, mai ales în sectorul producției de baterii și de vehicule electrice.
Ministrul Szijjarto a mai precizat că, în 2023, Ungaria a atras aproape o treime din totalul investițiilor chineze din Europa. Astfel, volumul total a ajuns la 5,5 trilioane de forinți (aproximativ 16 miliarde de dolari), prin intermediul a 64 de proiecte majore, potrivit Evxl.co.