Companiile Prodigy Clean Energy și Serco au anunțat progrese semnificative într-un program de testare-pilot a robusteții centralelor nucleare transportabile (TNPP – Transportable Nuclear Power Plants).
Testele sunt concepute pentru a valida comportamentul acestor unități modulare în fața accidentelor neprevăzute, dezastrelor naturale și scenariilor de atac cu rachete și a celor cibernetice, aspecte esențiale în contextul în care securitatea infrastructurilor energetice devine tot mai critică.
Fotografii: Prodigy.energy
Testarea robustă a TNPP-urilor vine într-un moment în care infrastructurile energetice devin vulnerabile în fața crizelor climatice, geostrategice și economice.
Modele precum cel dezvoltat de Prodigy pot oferi o alternativă scalabilă, rapidă și mai accesibilă la centralele nucleare tradiționale, deschizând drumul pentru energia nucleară de generație viitoare transportabilă, modulară și perfect adaptată nevoilor energetice ale secolului al XXI-lea.
În sprijinul acestui efort, compania Prodigy a obținut o finanțare de 2.750.000 de dolari canadieni (cca. 1.760.000 de euro) prin programul guvernamental „Enabling Small Modular Reactors” al Natural Resources Canada (NRCan), potrivit World Nuclear News.
Scopul final al proiectului constă în colectarea de date esențiale pentru procesul de autorizare și pentru comunicarea cu publicul, într-un moment în care compania se pregătește să aducă pe piață, până în 2030, aceste centrale nucleare transportabile.
În momentul de față, multe țări caută soluții nucleare viabile, mai sigure, mai ieftine și mai rapide decât centralele tradiționale. Într-un peisaj energetic tot mai tensionat, micile reactoare modulare (SMR – Small Modular Reactors) sunt considerate elementul-cheie în tranziția către o energie nepoluantă, constantă și independentă de factori geopolitici.
Cei de la Prodigy susțin că soluția lor de a „ambala” aceste SMR-uri în unități prefabricate, complet asamblate și transportabile reprezintă o mișcare strategică. Aceste TNPP-uri pot fi standardizate și implementate în mod sigur și eficient în diferite medii, de la regiunile îndepărtate și slab conectate, până la zonele de coastă sau chiar teritorii cu risc seismic.
Potrivit Prodigy, TNPP-urile vor fi construite în fabrică, iar de acolo vor fi livrate gata asamblate la locul de exploatare. Acest model de tip „plug-and-play” aduce multiple avantaje, cum ar fi reducerea semnificativă a costurilor de capital comparativ cu centralele nucleare clasice construite pe șantier și scurtarea timpului de implementare.
De asemenea, acestea oferă flexibilitate clienților, care pot alege tipul de reactor dorit, în funcție de necesarul de putere (electrică sau termică).
Prodigy spune că mai multe module pot fi integrate într-un TNPP pentru a oferi o putere de ieșire cuprinsă între 5 MWe și 1 GWe. Centralele au o durată de viață de 60 de ani, iar la final ciclului vor fi supuse unui proces de dezafectare și reciclare, relatează Interesting Engineering
Prodigy dezvoltă două versiuni ale centralelor nucleare transportabile, în parteneriat cu diverși dezvoltatori de SMR-uri. Prima este o centrală cu microreactor de coastă, destinată amplasării în porturi protejate sau în zone litorale izolate, ideală pentru regiunile îndepărtate sau fără infrastructură energetică stabilă.
A doua este o centrală electrică marină, cu o amprentă redusă de beton, care este proiectată special pentru a putea fi instalată în regiuni seismice sau instabile. Compania spune că aceasta poate fi implementată în siguranță și în regiuni seismice active și volatile.