Prima pagină » Sistemul „start-stop” ar putea fi eliminat din dotarea standard a mașinilor pe o mare piață auto

Sistemul „start-stop” ar putea fi eliminat din dotarea standard a mașinilor pe o mare piață auto

Sistemul „start-stop” ar putea fi eliminat din dotarea standard a mașinilor pe o mare piață auto

Tehnologia „start-stop” cu care sunt dotate vehiculele moderne ar putea fi eliminată pe fondul noii direcții politice a administrației Trump de reducere a reglementărilor federale.

Deși este considerat un pas spre reducerea emisiilor urbane, sistemul este acum pus sub semnul întrebării de oficialii EPA, care o consideră ineficientă și nepopulară.

Funcția „start-stop” a eliminat zece milioane de tone de emisii CO2

start-stop

Fotografii: Unsplash.com

Lee Zeldin, actualul director al EPA și un apropiat al președintelui Donald Trump, a publicat un mesaj ironic pe rețeaua X (fosta Twitter), în care a criticat dur această funcție auto.

„Start/Stop, tehnologia prin care mașina ta se stinge la fiecare semafor, doar ca producătorii să bifeze o victorie imaginară împotriva schimbărilor climatice. Aprobată de EPA, dar detestată de toți. Încercăm să o corectăm”, a scris Zeldin pe rețeaua X, într-o postare care a acumulat de atunci peste 8 milioane de vizualizări, relatează publicația New York Post.

Tehnologia „start-stop” se regăsește în prezent de aproximativ 65% dintre vehiculele cu motoare termice de pe piața americană față de 9% în 2016.

Aceasta este proiectată să reducă poluarea urbană și consumul de carburant cu 4-5% prin oprirea automată a motorului în momentele de staționare, inclusiv la semafor. Sistemul repornește motorul atunci când șoferul apasă pedala de ambreiaj. Funcția poate fi dezactivată prin simpla apăsare a unui buton.

Potrivit Battery Council International, această tehnologie ar fi contribuit până în 2023 la scăderea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ zece milioane de tone.

De ce se dorește renunțarea la „start-stop”

Inventat de Toyota în anii ’70, sistemul „start-stop„ a cunoscut o răspândire accelerată pe măsură ce legislațiile de mediu au devenit mai tot stricte.

Tehnologia de reducere a CO2 în afara ciclului își are originea într-o regulă federală propusă de fostul președinte Barack Obama în 2012. Aceasta nu a intrat, însă, în vigoare decât după cinci ani, atunci când au fost adoptate noi standarde privind economia de combustibil pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Există voci critice care susțin că această tehnologie, deși este promovată drept ecologică, ar putea cauza o uzură mai rapidă a motorului și a bateriei, ba chiar un consum sporit în anumite condiții. Royal Automobile Club (RAC) din Marea Britanie contrazice aceste percepții, considerându-le în mare parte nefondate, potrivit The Telegraph.

Intenția de a renunța la sprijinul pentru sistemul „start-stop” face parte dintr-un plan mai amplu de relaxare a reglementărilor federale. Donald Trump a declarat anterior că, pentru fiecare nouă normă introdusă, agențiile guvernamentale trebuie să elimine cel puțin zece reglementări existente.

„Vrem să ne asigurăm că americanii au acces la aer, pământ și apă curate, dar în același timp trebuie să impulsionăm dominația energetică a Americii”, spunea în martie Lee Zeldin într-un interviu pentru Fox Business. ”De asemenea, vrem să reducem birocrația, să accelerăm dezvoltarea inteligenței artificiale și să aducem înapoi industria auto americană”, mai preciza oficialul american, subliniind viziunea administrației Trump pentru viitorul economiei și al tehnologiei americane.

Alte articole importante
China a creat un „radio telepatic”, care ar putea face unitățile de luptă invizibile în războiul electronic
Tehnologie
China a creat un „radio telepatic”, care ar putea face unitățile de luptă invizibile în războiul electronic
Recent, China a dezvăluit dezvoltarea unui „radio telepatic” avansat, o tehnologie inovatoare, care promite să revoluționeze domeniul războiului electronic. Această invenție are potențialul de a face unitățile de luptă invizibile pentru sistemele de detectare și interceptare, oferindu-le un avantaj strategic semnificativ pe câmpul de luptă. În contextul evoluției rapide a tehnologiilor militare, această descoperire subliniază […]
Digitalizarea auto nu aduce profit imediat, dar eficiența activelor crește accelerat
Companii
Digitalizarea auto nu aduce profit imediat, dar eficiența activelor crește accelerat
Un studiu recent de amploare finanțat prin PNRR dezvăluie un paradox neașteptat: digitalizarea accelerată a industriei auto nu crește profitabilitatea companiilor – cel puțin nu pe termen scurt sau mediu – însă are un impact imediat asupra eficienței în utilizarea activelor.  Digitalizarea auto nu aduce profit: un paradox explicat prin date concrete Cercetarea, realizată de […]
Primul meci de fotbal dintre roboți a stârnit hohote de râs. Un „sportiv” a ajuns să fie luat cu targa. Video
Tehnologie
Primul meci de fotbal dintre roboți a stârnit hohote de râs. Un „sportiv” a ajuns să fie luat cu targa. Video
Într-o scenă demnă de un film SF cu accente de comedie, un robot a fost scos pe targă după ce a „leșinat” în timpul primului meci de fotbal dintre roboți alimentați exclusiv de inteligență artificială. Evenimentul a avut loc la Beijing și a fost un adevărat preview pentru viitoarele World Humanoid Robot Games din China. […]
Cele mai frumoase aeroporturi din lume în 2025. Sustenabilitate, natură și lumină naturală
Cele mai frumoase aeroporturi din lume în 2025. Sustenabilitate, natură și lumină naturală
Călătorii rareori se opresc să admire arhitectura aeroporturilor, fie că aleargă spre poarta de îmbarcare sau își petrec ore în tranzit. Totuși, elementele estetice, precum o fântână sau un plafon inedit, pot face așteptarea mai plăcută. Prix Versailles – un premiul global de arhitectură – a publicat recent lista cu cele mai frumoase aeroporturi din […]
Meta investește 3,5 miliarde de dolari în Ray-Ban, pentru a accelera dezvoltarea ochelarilor cu AI
Tehnologie
Meta investește 3,5 miliarde de dolari în Ray-Ban, pentru a accelera dezvoltarea ochelarilor cu AI
Meta, gigantul din spatele Facebook și Instagram, a investit 3,5 miliarde de dolari în producătorul ochelarilor Ray-Ban, EssilorLuxottica, pentru a accelera dezvoltarea ochelarilor cu AI. Meta intră în forță în industria opticii inteligente Meta Platforms Inc. a cumpărat o participație minoritară, evaluată la 3 miliarde de euro (aproximativ 3,5 miliarde de dolari), în colosul EssilorLuxottica, […]
Kârgâzstan. Case ieftine și sustenabile din deșeuri de orez
Tehnologie
Kârgâzstan. Case ieftine și sustenabile din deșeuri de orez
O inovație ecologică prinde tot mai mult contur în Kârgâzstan: case construite din blocuri obținute din coji de orez. Această soluție durabilă și accesibilă oferă o alternativă la materialele tradiționale, într-o țară afectată de schimbările climatice și de costurile ridicate ale cimentului. Kârgâzstan reduce poluarea și costurile: case ecologice din orez Poate părea un simplu […]