Într-o lume dominată de ecrane și rețele de socializare, un nou studiu trage un semnal de alarmă privind efectele tehnologiei asupra relației părinți-copii.
Copiii cu vârsta sub cinci ani sunt cei mai vulnerabili în fața utilizării excesive de către părinți a telefoanelor mobile, fenomen denumit „technoference”. Cercetările arată că dezvoltările cognitivă, emoțională și socială a celor mici poate avea serios de suferit.
Fotografii: Unsplash
„Utilizarea tehnologiei de către părinți în prezența copilului a fost asociată semnificativ cu o funcție cognitivă mai slabă și un comportament prosocial redus. De asemenea, folosirea dispozitivelor electronice în preajma celor mici a fost asociată și cu o stare emoțională precară, un atașament mai scăzut și niveluri mai ridicate de timp petrecut în fața ecranelor. Fenomenul technoference poate afecta grav sănătatea și dezvoltarea copiilor mici.”, avertizează autorii raportului publicat la începutul lunii mai și preluat de New York Post.
Cercetători de la Universitatea Wollongong din Australia au analizat date provenite din 21 de studii anterioare privind impactul negativ al interferenței tehnologice. Vorbim despre acea întrerupere a relațiilor interpersonale cauzată de tehnologie, în special în cadrul familiilor, când părinții sunt atât de absorbiți de telefonul mobil încât nu mai au timp nici să le citească o poveste de noapte bună copiilor lor.
Studiul amintit a evaluat răspunsurile a 14.900 de participanți din întreaga lume, toți părinți ai unor copii cu vârste între 0 și 4,9 ani. De asemenea, s-au urmărit asocierea dintre folosirea tehnologiei de către părinți în prezența copilului și aspecte precum dezvoltarea motorie și cea cognitivă, sănătatea psiho-socială, activitatea fizică, timpul petrecut în fața ecranelor și calitatea somnului celor mici. Rezultatele au arătat că distragerile repetate cauzate de gadget-uri pot lăsa urme subtile, dar de durată, asupra copiilor.
„Aceste întreruperi a relației părinte-copil pot crea celor mici sentimentul că sunt ignorați sau că trebuie să concureze pentru atenția părinților”, au transmis cercetătorii. „Astfel de momente pot perturba fluxul natural al interacțiunilor, care este extrem de important în primii ani de viață, când copiii își dezvoltă abilitățile sociale, de limbaj și de mișcare”, au mai precizat specialiștii.
Descoperirile reflectă concluziile unui alt studiu, publicat în septembrie 2024, în Estonia. Acesta a arătat că dependența părinților de dispozitive digitale dăunează grav dezvoltării abilităților lingvistice ale copiilor. Și asta, chiar și atunci când tehnologia este folosită în scop educativ.
„Citirea de cărți electronice sau unele jocuri educative pot oferi oportunități de învățare a limbajului. Însă, în primii ani de viață, cel mai influent factor rămâne interacțiunea verbală directă, față în față, dintre părinte și copil”, a explicat Tiia Tulviste, autoarea principală a studiului de la Universitatea din Tartu.