Războiul artiștilor cu guvernul britanic a început o dată ce a fost lansată o consultare privind reglementarea inteligenței artificiale, care pare să direcționeze opinia publică către un „rezultat preferat”: să permită în mod implict companiilor de AI să fure opere protejate prin copyright, cu excepția cazului în care autorii aleg explicit să „se retragă” din acest proces. Guvernul britanic pare să insiste cu acest plan, care ar permite un jaf cultural în masă, dar presa și comunitățile artistice fac opoziție puternică, se arată într-un editorial The Guardian. De luni de zile, figuri legendare din diverse domenii creative, – muzică, literatură, design de produs, arte vizuale și multe altele -, trag semnale de alarmă cu privire la ceea ce ei numesc „planul guvernului britanic de a submina legea drepturilor de autor”.
Guvernul britanic ratează șansa, spun editorialiștii The Guardian, de a sprijini unul dintre cele mai valoroase sectoare industriale naționale, care asigură 2,4 milioane de locuri de muncă, aduce 126 de miliarde de lire în economie și oferă bucurie tuturor celor patru națiuni ale Regatului Unit. Politicile de tip opt-out înseamnă că se va considera că ai acceptat să-și fie folosită opera în cazul în care nu-ți exprimi explicit o decizie contrară. Cu alte cuvinte, dacă artișrii nu vor refuza în scris ca operele lor să fie folosite de inteligența artificială, acestea pot fi utilizate în voie. Să te retragi, comentează The Guardian, este imposibil fără transparență din partea AI. Planul este, în esență, o licență pentru furt, pentru că artiștii n-ar avea cum să știe cine le folosește munca, când și în ce scop.
Când un guvern direcționează către un rezultat preferat, care încalcă dreptul moral asupra operei și asupra veniturilor unui artist, e firesc să fii furios, comentează sursa citată. La sfârșitul săptămânii trecute, Elton John lansa un atac furibund: „Guvernul nu are dreptul să facă asta cu cântecele mele. Nu are dreptul să facă asta cu cântecele nimănui, sau cu proza nimănui”. Protestul lui se adaugă miilor de voci ale creatorilor britanici, care își exprimă vehement nemulțumirea.
Editorialul din The Guardian, un nou protest în fața unei decizii iminente, este scris de Beeban Kidron, regizoare de film și membră în Camera Lorzilor. „Am propus un amendament care ar permite aplicarea reală a legislației privind drepturile de autor: autorii ar putea afla cine, când și unde le-a folosit lucrarea pentru a antrena modele de inteligență artificială. Logica e simplă: dacă o companie de AI e obligată să dezvăluie probe ale furtului, nu va mai fura nimeni încă din start. Aceste măsuri, susținute prin vot de un număr tot mai mare de membri ai tuturor partidelor, au fost respinse de guvern, care și-a folosit, fie și cu reținere, majoritatea zdrobitoare”, scrie ea.
Totuși, opoziția din Camera Lorzilor l-a determinat în cele din urmă pe secretarul de stat pentru tehnologie, Peter Kyle, să se prezinte, joi, în Parlament. Aici, într-un moment de uimitoare sinceritate, a recunoscut că „multe conținuturi au fost deja folosite și absorbite în modelele de AI, de obicei conform legislației actuale”. Kyle a mai spus că o iubește pe Kate Bush – una dintre cele peste 400 de personalități (alături de Paul McCartney și Ian McKellen) care au semnat o scrisoare de protest către prim-ministru, cerând o schimbare de politică. Dar politica lui a rămas neschimbată: fără transparență, fără calendar și fără sprijin pentru creatori.
„Unul dintre cele mai mari sectoare industriale ale noastre arde, iar miniștrii fac picnic pe peluză, alături de cei care au dat foc”, comentează oficiali britanici.
Având o majoritate uriașă, guvernul își poate forța victoria asupra oricărui proiect de lege. De data aceasta, însă, o victorie a guvernului ar fi un dezastru pentru industriile creative și pentru economia Marii Britanii – care, de altfel, au fost extrem de critice față de poziția guvernului, considerând-o în favoarea marilor jucători americani.